Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

ΚΕΔ - Ρεκόρ αποχής με 95% στην ΓΣ της ΕΣΗΕΑ

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Έσπασαν την απεργία των δημοσιογράφων
για να «παίξει» η... φιέστα του Μοσκοβισί

Έσπασαν την απεργία ( στάση εργασίας 11-2 λόγω της γενικής συνέλευσης) της ΕΣΗΕΑ την Τρίτη, για να μεταδώσει το ΑΜΠΕ την κυβερνητική φιέστα με την επίσκεψη και τις δηλώσεις Μοσκοβισί και τώρα το θλιβερό δίδυμο Καπάκου - Αντωνιάδου πνίγουν ακόμη και την ανακοίνωση - καταγγελία για το θέμα.

Τρέχουν να κρυφτούν αλλά πάνε να σώσουν και τον Ψύλλο. Δεν τολμούν να πουν όμως λέξη για την κυβέρνηση αλλά ούτε και για ιδιωτικά ΜΜΕ αφού και εκεί τα έχουν κάνει πλακάκια μαζί τους.

Οι απολύσεις, οι μισθοί ψίχουλα ( όταν κι αυτά καταβάλλονται), περικοπές σε περίθαλψη, επικουρήσεις και εφάπαξ, η παράβαση της δεοντολογίας είναι θέματα που δεν αγγίζουν τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Το μεσημέρι της Δευτέρας σε συνάντηση-προσκύνημα από το προεδρείο της ‘Ενωσης , η οποία προηγήθηκε στα γραφεία ιστοσελίδας με τους εκδότες του διαδικτύου (ΕΝΕΔ), η Αντωνιάδου με την παρέα της, τους έταξε μείωση ΦΠΑ και πετραχήλια, για να δώσει και αυτή κάτι, όπως η μείωση φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, που έδωσε η κυβέρνηση στα κανάλια με πρόταση Καπάκου -Γκανά και Σαββίδη. Στη συνάντηση μαζί με την πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και στην ίδια γραμμή ήταν οι δυο κολλητές της στο ΔΣ. Η μία από την ΕΡΤ που ψάχνει να τρυπώσει όπως- όπως σε ένα ψηφοδέλτιο και ότι να ναι. Και η άλλη που επιμένει ότι είναι δημοσιογράφος στον ΕΟΤ.

Κάπως έτσι στήθηκε και το παιχνίδι για την μετάδοση της παράστασης του κοινοτικού επιτρόπου από το ΑΜΠΕ. Η κουβέντα έγινε με τον ταμία της ΕΝΕΔ και διευθυντή του Πρακτορείου μια και η κυβέρνηση «καιγόταν» να ακουσθούν την ίδια ώρα παντού όλα όσα θα έλεγε ο Μοσκοβισί.

Άλλωστε αυτό ήταν από την αρχή το σχέδιο προεδρείου ΕΣΗΕΑ –Μαξίμου και ΑΜΠΕ με γνωστές εκ των προτέρων τις θέσεις του Επιτρόπου, από τις κυβερνητικές διαρροές.

Με παρέμβαση του όμως ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΑΜΠΕ απαίτησε η όποια κάλυψη από το Πρακτορείο, να γίνει μόνο με συγκεκριμένους όρους ( να μεταδοθεί μόνο εικόνα και ήχος χωρίς δημοσιογράφους).Δηλαδή να μην εργαστούν για αυτό οι δημοσιογράφοι λόγω της απεργιακής κινητοποίησης για την γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ.

Αλλά η στάση εργασίας έσπασε με την συνεργασία των προθύμων της ΕΣΗΕΑ, ώστε να γίνει του Μαξίμου.

Όπως προκύπτει από έγγραφα που έχουν κατατεθεί στη γραμματεία της Ένωσης «… η διεύθυνση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ισχυριζόμενη ότι έχει άδεια για την πλήρη κάλυψη της επίμαχης ομιλίας, ειδοποίησε όλους τους συναδέλφους οι οποίοι εμπλέκονται στο θέμα αυτό να εργαστούν κανονικά, κάτι το οποίο και έγινε...».

Μπροστά στην κατακραυγή το απόγευμα της Τετάρτης υποχρεώθηκε η παρέα του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ να συντάξει σχέδιο ανακοίνωσης, που «δίνει» το ΑΜΠΕ δηλαδή τον διευθυντή του και αναφέρει:

« Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ εκφράζει την λύπη του για την εκτός πλαισίου κάλυψη της ομιλίας του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί εκ μέρους του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Με αυτήν την αφορμή….»

Δεν προχώρησε όμως η έκδοση της ανακοίνωσης επειδή συμφωνούσαν μόνο πέντε από 11 μέλη του ΔΣ. Προκειμένου να εκδοθεί ανακοίνωση συμφώνησαν δύο ακόμη μέλη καταθέτοντας όμως τις δικές του προτάσεις. Υποβλήθηκε και σχετικό σχέδιο που αναφέρει:

« Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την παραβίαση από την διεύθυνση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων της απεργίας, που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΑ, λόγω της γενικής συνέλευσης των μελών της την Τρίτη……………, μεταδίδοντας με τον τρόπο αυτό την ομιλία και την επίσκεψη του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

Η υπόθεση διαβιβάζεται στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα της Ένωσης…»


Η ανακοίνωση αυτή δεν βγήκε ποτέ επειδή το δίδυμο της ευκαιριακής εξουσίας, προϊόν μειοψηφίας και συνεργασίας από τις τελευταίες εκλογές ακροδεξιού εθνικισμού και πορτοκαλί αριστεράς στην ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ, την λογόκρινε, λέγοντας ότι τελικά δεν θα βγάλει ανακοίνωση!.

Με ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη για ξεκάρφωμα στα μέλη του ΔΣ ζητείται να κατατεθούν ότι στοιχεία υπάρχουν δήθεν για «να παραπεμφθούν οι απεργοσπάστες της στάσης εργασίας της Τρίτης, 3 Ιουλίου 2018 στο Πειθαρχικό Συμβούλιο…». Δηλαδή για να κλείσει το θέμα η κυρία πάει να τα φορτώσει στους εργαζόμενους ενώ ξέρει τι συμφώνησε με τον διευθυντή του Πρακτορείου.

Το ζήτημα είναι ποιό ακριβώς ήταν το περιεχόμενο της απόφασης του ΔΣ. την Δευτέρα το απόγευμα για την εξαίρεση του ΑΜΠΕ. Και ποιος λέει αλήθεια το θλιβερό προεδρείο της ΕΣΗΕΑ η ο διευθυντής του Πρακτορείου;

Άλλωστε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ με πρόφαση μια διάταξη για το ασφαλιστικό, έφυγε από την γενική συνέλευση και πήγε τη Βουλή. Ήταν την ώρα της στάσης εργασίας εκεί. Μάλλον ήθελε να έχει το νου της μήπως στραβώσει το σχέδιο του Μαξίμου για την φιέστα.

Οι προσκυνημένοι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ, δεν χάνουν ευκαιρία να ξεπληρώνουν τα γραμμάτια τους στη διαπλοκή που τους στηρίζει. Παίζουν πλέον ανοιχτά με την Κυβέρνηση και εργοδοτικά κέντρα το παιχνίδι της χειραγώγησης της κοινής γνώμης και καταρράκωσης της δημοσιογραφικής αξιοπρέπειας.

Μέσα σε ένα τέτοιο βαρύ κλίμα πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ.


Οι πέντε πρόθυμοι σε μια ακριβοπληρωμένη αίθουσα ξενοδοχείου απέναντι σε εκατοντάδες άδεια καθίσματα αφού η αποχή των δημοσιογράφων ξεπέρασε το 95% προσπάθησαν να κάνουν το μαύρο- άσπρο ψάχνοντας αλλά χωρίς να βρίσκουν οδό προσωπικής διαφυγής. Τόσο εργοδοτικοί και τόσο κυβερνητικοί είναι.

Ο κόσμος τους πήρε χαμπάρι αλλά δεν φτάνει…

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου