Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Η πρώτη μάχη ενάντια στο άρθρο 13 κερδήθηκε

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Από τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ
Ο πόλεμος για να σωθεί
το διαδίκτυο συνεχίζεται!

Στις 5 Ιουλίου, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε κατά της εντολής για έναρξη διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο για το άρθρο 13 για την επιβολή υποχρεωτικών φίλτρων αναζήτησης παραβιάσεων πνευματικών δικαιωμάτων. Η εντολή αυτή θα είχε ως αποτέλεσμα την εφαρμογή αυτόματων φίλτρων λογοκρισίας σε όλο το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες στο διαδίκτυο.

Μετά από μια τεράστια κινητοποίηση δεκάδων οργανισμών και χιλιάδων πολιτών της ΕΕ προς τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (318 βουλευτές) ψήφισε κατά της εντολής διαπραγμάτευσης της επιτροπής JURI και αποφάσισαν να απορρίψουν την έκθεση του εισηγητή MEP Axel Voss (EPP, Γερμανία).

Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ συμμετείχε στις κινητοποιήσεις για την κατάργηση του άρθρου 13 από τα τέλη του 2015, ενημερώνοντας για την πρόοδο των διαβουλευσεων και των συζητήσεων στην ΕΕ και στέλνοντας αρκετες επιστολές στην αρμόδιες επιτροπές μαζί με τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος (FSFE, OpenForumEurope, Creative Commons, Communia Association, ERDI, SaveYourInternet).

Στο πλαίσιο της ψηφοφορίας της 5ης Ιουλίου ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, απέστειλε επιστολή σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές με κοινοποίηση στους κομματικούς σχηματισμούς που ανηκουν, ενημερώνοντας τους για το άρθρο 13 και καλώντας τους να απορρίψουν την την έκθεση του εισηγητή MEP Axel Voss. Απο τους 21 Έλληνες Ευρωβουλευτές, συμμετείχαν στην ψηφοφορία του Ευραπαϊκού Κοινοβουλίου οι 17, με 9 Ευρωβουλευτές να καταψηφίζουν το άρθρο 13, και 8 να το υπερψηφίζουν .

Ωστόσο, η μάχη για την αποτροπή της μηχανής λογοκρισίας του άρθρου 13 απέχει πολύ από το να τελειώσει: Πρέπει να κερδηθεί τώρα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Σεπτέμβριο (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου