Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

«Ελεύθερος Τύπος» VS «Εφημερίδας των Συντακτών»

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Αφορμή για την κόντρα το επίμαχο SMS
που έστειλε ή δεν έστειλε το Μαξίμου στα
στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος


Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Το SMS το αποκάλυψε την Κυριακή ο Ελεύθερος Τύπος αλλά το διέψευσε λίγο μετά η κυβέρνηση ζητώντας από την εφημερίδα, είτε να ανασκευάσει είτε να παρουσιάσει τα πειστήρια για την αποκάλυψή της. Πράγμα το οποίο δεν συνέβη ποτέ. Και ήταν τόσο απλό, έτσι; Αρκούσε μία φωτό του μηνύματος από κάποιο κινητό τηλέφωνο και θα έληγε το ζήτημα.

Η «Εφ.Συν.» με σχόλιο που υπέγραψε ο Δημήτρης Τερζής σημείωνε -ειρωνικά- πως «άμα το λέει ο Ελεύθερος Τύπος, έτσι θα' ναι!»... Ιδού:

Κάποιοι έχουν μπερδέψει τη δημοσιογραφία με τις ξεματιάστρες του παλιού καιρού. Στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Η κυρά μας η μαμή», η επαγγελματίας ξεματιάστρα Γεωργία Βασιλειάδου έλεγε με στόμφο πως τα «μαυρομάνικα μαχαίρια» όπως και τα «μαυρομάτικα φασόλια» είναι πρώτης τάξης εργαλεία για τα γητέματα. Κάπως έτσι μοιάζει και η στάση της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» για το περιβόητο sms που «αποκάλυψε» την Κυριακή. Δύο «απαντήσεις» έχει βγάλει για το θέμα στις οποίες μιλάει για όλα εκτός από το ζητούμενο: Για το αν το ρεπορτάζ της είναι αληθινό. Ωστόσο, απόδειξη ακόμα που να αποδεικνύει τη γνησιότητά του δεν είδαμε. Η εφημερίδα καλεί το αναγνωστικό κοινό να την πιστέψει, μόνο και μόνο επειδή έτσι υποστηρίζει η ίδια. Λες και ο λόγος της είναι συμβόλαιο τιμής ή οι 10 εντολές, που δόθηκαν στον Μωυσή και είναι αδιαπραγμάτευτη η αλήθεια τους. Πέρα από τη γελοιότητα του πράγματος, υπάρχει και μια θλιβερή διάσταση εδώ. Εκείνη του παραδείγματος προς τους νέους συναδέλφους που ξεκινάνε τώρα την καριέρα τους και οι οποίοι μαθαίνουν το παλιό ρητό που κυκλοφορεί χρόνια στα στέκια μας «όταν τα γεγονότα δεν συμβαδίζουν με την άποψή μας, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα».

Η απάντηση ήρθε από τον Πάνο Αμυρά, διευθυντή του Ελεύθερου Τύπου. «Προς κάτι μειράκια της δημοσιογραφίας» ο τίτλος του σχολίου του. 


Δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε δημοσιεύματα άλλων εφημερίδων και πολύ περισσότερο τα σχόλια δημοσιογράφων. Ολοι κρίνονται από τους αναγνώστες τους, ωστόσο δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε σε ορισμένες γραφικές περιπτώσεις, διότι κρίναμε ότι δεν πρόκειται για δημοσιογράφους αλλά για «τσιράκια» της εξουσίας. Ενοχλήθηκαν από την επιτυχία του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής» σχετικά με τα SMS του Μαξίμου προς τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και έγιναν «βασιλικότεροι του βασιλέως». Ορισμένοι δε εξανέστησαν από τα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας και φοβήθηκαν μήπως «ξεχάσουν τη δημοσιογραφία που ήξεραν». Πού μάθατε, ορέ, δημοσιογραφία, όταν τα ρεπορτάζ σας τα φέρνετε μαζί με τα «τάπερ» σας από το Μαξίμου; Να θυμηθούμε τι γράφατε, και πρωτοσέλιδα μάλιστα, για τη «συνταγή των Ιουλιανών» που δήθεν ετοίμαζε η αντιπολίτευση με αποστασίες βουλευτών της συμπολίτευσης και την επόμενη ημέρα κρυβόσασταν και κρύβατε το θέμα όταν η επίθεση κατά των γραφείων κατά του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κατσίκη έγινε από μέλη του Ρουβίκωνα; Είπαμε, να είστε αγκαλιά με την κυβέρνηση αλλά όχι και να εμφανίζεστε και ως τιμητές της δημοσιογραφίας! Ευτυχώς στον δημοσιογραφικό κόσμο όλοι γνωριζόμαστε!

Μία -πρώτη- απάντηση στον κ. Αμυρά έδωσε χθες το βράδυ ο Γιώργος Πετρόπουλος, αρχισυντάκτης του πολιτικού τμήματος της Εφημερίδα των Συντακτών. Ιδού η ανάρτησή του στο Facebook

Ενώ ο κ. Διευθυντής είχε την ευκαιρία να αποδείξει πως το sms είναι αληθινό έκανε οτιδήποτε άλλο εκτός από το παραθέσει τα τεκμήρια καταφεύγοντας σε επιχειρηματολογία του Τύπου «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Εμείς κ. Αμυρά μπορούμε να σας πούμε και να σας αποδείξουμε- αν και είναι γνωστό- που μάθαμε τη δημοσιογραφία. Εσείς αλήθεια που τη μάθατε, όταν ακόμα και στη ΝΔ οι πιο σοβαροί λένε: «Καλό παιδί ο Πάνος αλλά αν δεν του πας το Non paper δεν μπορεί να γράψει λέξη»; Κι εν πάση περιπτώσει κάνουμε μια συμφωνία; Φέρτε εσείς τις αποδείξεις ότι το επίμαχο sms είναι αληθινό κι εμείς υποσχόμαστε πως μαζί θα βαράμε την κυβέρνηση επί του θέματος. Έχετε τίς αποδείξεις; Γιατί δεν τις φέρνετε αφού τις έχετε; Μήπως δεν τις έχετε και κάνετε δημοσιογραφία με κατασκευασμένα στοιχεία; Αν αυτό ισχύει, αυτού του είδους τη δημοσιογραφία που τη μάθατε;

Και μία ακόμα, δεύτερη, απάντηση δίνει σήμερα ο Δημήτρης Τερζής μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών:

Χθες, είχαμε την τιμή να ασχοληθεί μαζί μας ο «Ελ. Τύπος» στο editorial της εφημερίδας. Προφανώς ενοχλήθηκαν από τα ρεπορτάζ μας για το «ρεπορτάζ» της εφημερίδας περί του διαβόητου SMS-φάντασμα. Και λέμε φάντασμα γιατί ουδέποτε το είδαμε. Αναρωτιέται λοιπόν «πού μάθατε, ορέ, δημοσιογραφία, όταν τα ρεπορτάζ σας τα φέρνετε μαζί με τα “τάπερ” σας από το Μαξίμου;». Θα του απαντήσουμε ότι, ευτυχώς, τη δημοσιογραφία δεν τη μάθαμε στο πλευρό ανθρώπων που παρουσιάζουν ως ρεπορτάζ ένα σενάριο και το υπερασπίζονται χωρίς να το αποδεικνύουν. Επίσης, στεκόμαστε πολύ μακριά από «τάπερ» και συκοφαντικές υπόνοιες τέτοιου είδους. Από τότε δηλαδή που μάθαμε να κάνουμε ρεπορτάζ και να τα υπερασπιζόμαστε με αποδείξεις και ντοκουμέντα και όχι με σικέ γραφήματα. Οποιος ξέρει από «τάπερ», μπορεί να μιλάει και γι' αυτά.

Δεν ξέρω αν θα συνεχιστεί η διαμάχη, αναρωτιέμαι όμως γιατί ο κ. Αμυράς δεν φέρνει στο φως της δημοσιότητας αυτό το SMS -που κανένας δεν έχει δει ακόμα- ώστε να τους αποστομώσει όλους;
---
e-tetradio
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου