Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Πορτοσάλτε - Παπαδημητρίου, μάντολες και τσουρέκια...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Οι... μάντολες
και τo «μας τα ΄καναν τσουρέκια»,
του Άρη Πορτοσάλτε



Ο Άρης Πορτοσάλτε είναι μια ιδιαίτερη δημοσιογραφική περίπτωση και, σε συνδυασμό με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου, αποτελούν μοναδικό δίδυμο με την εμμονική αντι-σύριζα πολεμική τους. Τον Άρη Πορτοσάλτε μπορείς να τον πεις δημοσιογράφο με λεξιλόγιο και του Πολιτισμού και του πεζοδρομίου. Το πρώτο προκύπτει από τα πολύ καλά κυριακάτικα ραδιοφωνικά του ντοκιμαντέρ στον Σκάι, που ακούγονται ευχάριστα, ενημερώνουν και διδάσκουν. Εκπομπές ψαγμένες, με ειδικούς αναλυτές (πανεπιστημιακούς, ερευνητές, συγγραφείς κ.λπ.) για την Ιστορία, τις παραδόσεις, την παραδοσιακή κουζίνα, την Αρχαία Ελλάδα, τον Πολιτισμό κ.ά. και με τον ίδιο τον παρουσιαστή σοβαρό, ευγενικό, δημοσιογραφικό

«Του πεζοδρομίου» τον χαρακτηρίζεις για την προσπάθειά του, που δεν τη λες επιτυχημένη, να κατέβει σε επίπεδο πόπολου - δεξιού πόπολου, βεβαίως.

Το πρωί της Τετάρτης, στον κάπως προσχεδιασμένο διάλογο με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου (οπότε ο ένας έβαζε ερωτήσεις και ο άλλος κόντραρε, για να καταλήξουν και οι δύο αιχμή του ίδιου δόρατος) απευθύνθηκε στον συνομιλητή του με τη φράση «Χριστιανέ μου, αυτό ρωτάω..» και αμέσως μετά το χαμήλωσε: «Μπάμπη μου, αυτό ρωτάω». Αργότερα –και ενώ είχε προηγηθεί το «μας τα ‘καναν τσουρέκια» για τους Ευρωπαίους καθοδηγητές μας– έγινε ακόμα πιο λαϊκός: «Όλα αυτά που λες είναι για μένα... μάντολες», φυσικά υπονοώντας και τη συνοδευτική λέξη για τα σωματικά σύμβολα του ανδρισμού για να προκύψει το γνωστό λαϊκότροπο: «α....δια μάντολες

Κατά τα άλλα, όσα έλεγε με αφετηρία την πιθανότητα της μη μείωσης των συντάξεων, ήταν καθαρά κομματικός λόγος και ελάχιστα, έως καθόλου, δημοσιογραφικός. Έτσι ακούσαμε μεταξύ άλλων, από τον ίδιο και από τον συμπαρουσιαστή του:

** «Ο Τσίπρας θα πάει στις εκλογές με μπόνους Κοστέλο και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή Ευρώπης, δηλαδή κρατών».Μπάμπης Παπαδημητρίου, με ανεβασμένο και επιτηδευμένα οργισμένο τόνο, απαντά ρωτώντας: «Εσείς, δηλαδή, τι πιστεύατε κ. Πορτοσάλτε, πώς θα πήγαινε στις εκλογές; Θα μείωνε τις συντάξεις και θα έλεγε ελάτε τώρα να με ψηφίσετε;».
** Οι Ευρωπαίοι έριξαν τους Σαμαρά, Βενιζέλο, Χαρδούβελη.
** «Οι Ευρωπαίοι τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του Σαμαρά»
** «Δεν είναι λίγο ξεφτίλα να βάζεις 153 χεράκια να ψηφίσουν την περικοπή της κρατικής δαπάνης επί του προϋπολογισμού για τις συντάξεις, και ξαφνικά την άλλη μέρα να λες, τώρα τα νούμερα βγαίνουν;»
** Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου προβλέπει ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις με σχέδιο των ξένων και ο Άρης Πορτοσάλτε λέει: «Και μετά θα έρθουν να πουν στον Μητσοτάκη ‘‘κόψε’’ τις συντάξεις; Φαντάζομαι ότι δεν θα είναι τόσο ξεφτίλες, δηλαδή (…) Θα χαριστούν στον Τσίπρα και μετά θα έρθουν να επαναλαμβάνουν την ίδια παραμύθα;»
** «Πολλοί άνθρωποι τεχνοκρατικά, εμπειρογνώμονες, των οποίων τη γνώμη διαβάζω, λένε ότι πρέπει να μειωθεί η κρατική δαπάνη ως προς τη σύνταξη. Αυτό το συμμερίστηκαν και οι Φρουιζελέδες και οι ΔΝΤτουδες και μας τα έχουν κάνει τσουρέκια δέκα χρόνια τώρα. Τώρα ξαφνικά μου λες ότι η επιτροπή για να κάνει απολογισμό και να φανούν εντελώς Φρουϊζελέδες, Χαλβάδες, έρχονται να χαριστούν στον Τσίπρα»

Φρουϊζελέδες, μάντολες, Χαλβάδες, τσουρέκια, ξεφτίλα, παραμύθα. Δημοσιογραφικός λόγος που δεν τιμάει κανένα κανάλι, ραδιόφωνο, εφημερίδα ή σάιτ. Διαφωνείτε, κ. Αλαφούζο;

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου