Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Το "καλό" και το "κακό" Διαδίκτυο...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

...και ο γεννήτοράς του που το φοβάται



Ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας εμπνεύστηκε τον τρόπο δράσης του από ηλεκτρονικό παιδικό παιχνίδι που υπήρχε και στο Διαδίκτυο, τροφοδότησε τον φανατισμό του με επισκέψεις σε ιστοσελίδες προπαγάνδας και μισαλλοδοξίας, μετέδωσε την στρατιωτικού τύπου
επίθεσή του ζωντανά διαδικτυακά για περίπου είκοσι λεπτά, ανεμπόδιστα. Το Ίντερνετ είναι η μεγάλη ανακάλυψη που έχει αλλάξει τον τρόπο επικοινωνίας, ενημέρωσης, επιχειρηματικής ανάπτυξης, ψυχαγωγίας. Επίτευγμα! Αλλά όχι μόνο με θετικά αποτελέσματα.

Ο ίδιος ο άνθρωπος που έφτιαξε τα θεμέλια του παγκόσμιου Ιστού, ο Βρετανός Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, ανησυχεί για την εξέλιξη του «παιδιού» του. «Απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσει η καθοδική βουτιά προς ένα δυσλειτουργικό μέλλον» ανέφερε σε ανακοίνωσή του για την τριακοστά γενέθλια του World Wide Web την περασμένη Τρίτη, 12 Μαρτίου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι σήμερα νιώθουν αβέβαιοι κατά πόσο ο Ιστός τελικά υπήρξε μια δύναμη για το καλό ή για το κακό, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο τα επόμενα 30 (τόσα πολλά!) χρόνια. Και σε συνέντευξή του που έδωσε στο CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, είπε ότι σήμερα πολλοί διαπιστώνουν ότι το διαδίκτυο δεν εξυπηρετεί την ανθρωπότητα όπως θα έπρεπε. Ο Τιμ Μπέρνερς κάλεσε τους πολιτικούς ηγέτες, τους επιχειρηματίες και τους απλούς πολίτες να βοηθήσουν ώστε ο Ιστός να γίνει καλύτερος και όχι χειρότερος τα επόμενα χρόνια.

Το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία, λέμε εμείς, έδειξε ότι ο δρόμος είναι μακρύς και πρέπει να βιαστούμε.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου