Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Το προφίλ του «μιντιάρχη» Σωκράτη Κόκκαλη

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Από τη δεκαετία του '80 μέχρι και πριν 10 χρόνια, έπαιξε το δικό του ρόλο στα ελληνικά ΜΜΕ.

Πέρα από τις δραστηριότητές του στο ποδόσφαιρο με τον Ολυμπιακό, και την ψηφιακή τεχνολογία με την Intracom, την Hellas on Line, την Panafon κ.ά., ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν ιδιαίτερα δραστήριος και στα ΜΜΕ. Σε όλα τα πεδία, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τις εφημερίδες και τον ηλεκτρονικό τύπο. Ας θυμηθούμε λίγο τα μεγάλα ΜΜΕ που ανήκαν στην ιδιοκτησία του.

Δικό του δημιούργημα ήταν ο ιστορικός Flash 9.61. Βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα τον Ιούνιο του 1989, σε μια εκρηκτική περίοδο για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό, με αμιγώς ενημερωτικό πρόγραμμα. Ο ραδιοσταθμός είχε υψηλή απήχηση, μαζί με τον ΣΚΑΪ 100.4 του ομίλου Αλαφούζου και τον ΑΝΤ1 97.1 του Μίνωα Κυριακού. Όλα πήγαιναν καλά για τον Flash, μέχρι τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας.

Στα τέλη του 2004 η σύζυγός του, Ελένη Κόκκαλη, που ήταν η ιδιοκτήτρια του ραδιοσταθμού, τον πουλάει στον εκδότη του Πρωταθλητή Σωτήρη Πουλόπουλο, για να τον ξαναπάρει πίσω έναν χρόνο μετά ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης, έπειτα από απεργίες, απολύσεις, ένα «λουκέτο» που αποφεύχθηκε και (φυσικά) απαξίωση του σταθμού. 4 χρόνια αργότερα πουλά τον Flash 96 στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τον συνεργάτη του, Πέτρο Κυριακίδη. Με τα γνωστά αποτελέσματα...

Παρόμοια τύχη είχε και ο τηλεοπτικός σταθμός του Σωκράτη Κόκκαλη, το TV Magic. Το 2000 εξαγοράζει τον τηλεοπτικό σταθμό, μια κίνηση όμως που προκάλεσε αντιδράσεις καθώς οι μετοχές του πέρασαν σε off shore εταιρείες. Στα αρχικά του σχέδια ήταν να μετατρέψει τον σταθμό σε «ελληνικό CNN», στα πρότυπα του Flash 96. Τελικά, όμως, το TV Magic έγινε κανάλι του Ολυμπιακού, προβάλλοντας παιχνίδια από όλα τα τμήματά του και διάφορες αθλητικές εκπομπές, ανάμεσά τους κι εκείνη του Τάκη Τσουκαλά.

Το 2009, μαζί με το ραδιοσταθμό, ο Σωκράτης Κόκκαλης πούλησε και το κανάλι του στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη έναντι υψηλού τιμήματος. Το TV Magic έγινε Sport TV, διατηρώντας τον αθλητικό του χαρακτήρα, για να μετατραπεί αργότερα στο σημερινό Action 24, από τον Διονύση Παναγιωτάκη. Ο Σωκράτης Κόκκαλης ενεπλάκη και στο εγχείρημα της «Νέα Τηλεόραση Α.Ε.», η οποία το 1993 έλαβε άδεια και λειτουργεί από τότε το Star.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης ήταν λιγότερο δραστήριος στο χώρο του τύπου, τόσο του παραδοσιακού όσο και του ηλεκτρονικού. Από το 1988 έως το 1991 συμμετέχει ενεργά στην εφημερίδα «Επικαιρότητα», η οποία ήταν φίλα προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου. Εκείνη την περίοδο εκδίδει το περιοδικό Flash, ενώ προς τα τέλη της δεκαετίας του '90 ξεκινά το ενημερωτικό portal Flash.gr.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου