Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Πληρώνονται τα "γραμμάτια" στους καναλάρχες...

*
Ανασυγκρότηση
***
*


Με ένα «φωτογραφικό» άρθρο χαμένο κάπου στο χάος του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, το οποίο δεν τέθηκε μάλιστα καν σε δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση τροποποιεί τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες που ψηφίστηκε το 2015, καταργώντας την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου για τους μετόχους ΜΜΕ κι εξαιρώντας τους από την υποχρέωση δήλωσης Πόθεν Έσχες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ΝΔ επιτρέπει στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές των ΜΜΕ να είναι ανώνυμοι και στις διαδρομές του χρήματος τους να μην φαίνονται πουθενά.

Επικαλούμενος την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνει ένα μεγάλο δώρο σε καναλάρχες κι εκδότες, που όχι απλά δεν θα ξέρουμε ποιοι είναι αλλά δεν θα ξέρουμε και αν το χρήμα που επενδύουν είναι «μαύρο», αφού δεν θα είναι υπόχρεοι να δηλώσουν από που το απέκτησαν. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται μάλιστα ότι το υπάρχον καθεστώς (διαφάνειας) είναι ένα «αντικίνητρο για επενδύσεις».

Μέχρι σήμερα και οι μιντιακές επιχειρήσεις όφειλαν να δηλώνουν τα στοιχεία ιδιοκτησίας τους στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος ήταν η διαφάνεια και η καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Ο νόμος Παππά προέβλεπε εξαίρεση μόνο για τις εισηγμένες στο ελληνικό και στα διεθνή χρηματιστήρια, αλλά τώρα η εξαίρεση επεκτείνεται για το οποιοδήποτε fund δραστηριοποιείται στον χώρο της ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα οι ιδιοκτήτες ΜΜΕ είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας να ανασταλεί η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες, υποστηρίζοντας ότι αυτή η υποχρέωση είναι αντισυνταγματική και πλήττει την ελευθερία της τηλεόρασης αλλά και το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων και του ιδιωτικού βίου. Το ΣτΕ ωστόσο δεν τους είχε κάνει τη «χάρη», κρίνοντας τα επιχειρήματα τους αόριστα και αβέβαια.

Τη «χάρη» ήρθε να τους κάνει όμως η κυβέρνηση ΝΔ, πληρώνοντας τα γραμμάτια που χρωστάει σε αυτούς που την υποστήριξαν και υποστηρίζουν με κάθε τόπο και σε κάθε ευκαιρία. Η απαλλαγή από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης «για λόγους ασφάλειας δικαίου και εναρμονισμού» επεκτείνεται με το άρθρο 158 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου όχι μόνο στους καναλάρχες, αλλά επιπλέον και στις συνδρομητικές τηλεοράσεις, στις εταιρείες που κατέχουν εφημερίδες και περιοδικά, αλλά και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διανομή εφημερίδων και περιοδικών. Σημειώνεται ότι επιπλέον αυτό σημαίνει ότι αυτοί δεν θα υπάγονται στους σχετικούς ελέγχους του ΕΣΡ και δεν θα ισχύουν πλέον οι διατάξεις για την απαγόρευση της συγκέντρωσης του ελέγχου των ΜΜΕ, αφού δεν θα ξέρουμε ποιος τα συγκεντρώνει.

Όλα αυτά συμβαίνουν μάλιστα όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης σκοπεύει να εξαγοράσει τη Forhtnet με 41 εκατ. ευρώ και «κούρεμα» 80% των χρεών της, τη στιγμή που έχει στα χέρια του το κανάλι ΟΝΕ, εφημερίδες, ραδιόφωνα, sites και το πρακτορείο Τύπου Άργος.

Λευτέρης Κρέτσος στο tvxs.gr: Είναι σκάνδαλο

«Όλες οι ρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης στον χώρο των media και της ενημέρωσης έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την αδιαφάνεια και την εξυπηρέτηση των "φίλων" μας, είτε αυτοί είναι καναλάρχες, είτε μεγαλοδημοσιογράφοι και μεγαλοστελέχη χρεοκοπημένων εταιρειών», σχολιάζει ο πρώην υφυπουργός υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος στο tvxs.gr.

«Η απαλλαγή των μετόχων μέσω ενημέρωσης από την υποχρέωση του Πόθεν Έσχες ενόψει μάλιστα διαγωνιστικής διαδικασίας για την περιφερειακή τηλεόραση και τα θεματικά κανάλια συνιστά σκάνδαλο και αποθαρρύνει τους υγιείς και σοβαρούς επιχειρηματίες να συμμετάσχουν σε αυτή», σημειώνει.

«Η κυβέρνηση κάνει και άλλα δωράκια στους καναλάρχες. (πχ. επιδοτήσεις εκπομπών) για να "αγοράσει" τηλεοπτικό χρόνο που θα δείχνει πόσο "μοναδική" και "σπουδαία" είναι», σημειώνει επίσης ο Λευτέρης Κρέτσος και τονίζει πως «πρόκειται για επικίνδυνο παιχνίδι με θύμα την ελεύθερη και ανόθευτη ενημέρωση των πολιτών και την ίδια τη δημοκρατία».

Θύελλα αντιδράσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η επίμαχη διάταξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας στη Βουλή, επί του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, κατήγγειλε το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει ούτε έλεγχος πόθεν έσχες ούτε ονομαστικοποίηση μετοχών για τους ιδιοκτήτες καναλιών. «Με τον Βαγγέλη Μαρινάκη έχουμε συγκρουστεί πολλές φορές. Η δική σας διάταξη τον καθιστά αντιδιαπλεκόμενο. Ο νόμος Βενιζέλου προέβλεπε ονομαστικοποίηση μετοχών των ιδιοκτητών ΜΜΕ. Βάζετε εξαιρέσεις. Με βάση αυτές τις διατάξεις δεν μπορεί να γίνει κανένας έλεγχος περί συγκέντρωσης ΜΜΕ. Εξαιρείτε τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ από τον έλεγχο πόθεν έσχες. Θεωρείτε ότι εμάς δεν τα ζήτησαν αυτά; Ή μήπως θεωρείτε ότι θα τους είστε χρήσιμοι μετά την ψήφιση αυτής της διάταξης;», επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει γιατί η διανομή Τύπου μπήκε μέσα στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και γιατί μπήκε η δορυφορική τηλεόραση στο νομοσχέδιο, «τώρα που έκλεισε η εξαγορά “Forthnet"».

Σοβαρά ερωτήματα έθεσε και ο Μάριος Κάτσης, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Θεσπρωτίας για το άρθρο 158: «Μήπως στοχεύει να διευκολύνει την περαιτέρω υπερσυγκέντρωση στα ΜΜΕ, ώστε να παρακάμπτονται οι κανόνες ανταγωνισμού; Μήπως συμπεριλαμβάνονται και τα συνδρομητικά κανάλια προκειμένου να διευκολυνθεί η επικείμενη εξαγορά της Forthnet, χωρίς να φαίνεται ποιος είναι ο αγοραστής; Μήπως λύνει τα χέρια στους καναλάρχες ώστε να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ΜΜΕ, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από εταιρείες που δεν γνωρίζουμε τη μετοχική τους σύνθεση και με χρήματα αδιαφανούς προέλευσης;», αναρωτήθηκε.

«Η κυβέρνηση και ο κ. Γεωργιάδης ξεπληρώνουν γραμμάτια στα ΜΜΕ και τη διαπλοκή, που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να έρθουν στην εξουσία, νομοθετώντας κατά παραγγελία τους. Πίσω από τις διατάξεις... κρύβεται ο “Κουμπάρος”» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως: «Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση ΝΔ επαναφέρει με την πρώτη ευκαιρία το καθεστώς αδιαφάνειας και ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, στο οποίο μόνο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βάλει τάξη. Τους καλούμε άμεσα να αποσύρουν τη διάταξη που στρέφεται κατάφορα ενάντια στο δημόσιο συμφέρον».
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου