Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Το «Έθνος» κλείνει τα… 106!

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η ιστορία, η πορεία του
και (ντοκουμέντο) οι πρώτες σελίδες του



Σαν σήμερα το 1913 πρωτοεκδόθηκε μια από τις πλέον δυναμικές ελληνικές εφημερίδες. Η πορεία της μέσα στον χρόνο

Του Νίκου Μποζιονέλου

Το «Εθνος» γίνεται σήμερα… 106 ετών! Η ιστορική εφημερίδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σαν σήμερα, στις 26 Οκτωβρίου 1913 από τον Σπύρο Νικολόπουλο και μετά τον θάνατό του (1938) πέρασε στους ανιψιούς του, Κώστα Κυριαζή και Κώστα Νικολόπουλο, οι οποίοι παρέμειναν οι συνιδιοκτήτες της μέχρι το κλείσιμό της από τη στρατιωτική δικτατορία τον Απρίλιο του 1970.

Λίγο καιρό νωρίτερα η Χούντα αντικαθιστά την προληπτική με την… κατασταλτική λογοκρισία με τον (εξοντωτικό) «νόμο περί Τύπου» ενώ φιλοχουντικοί εισαγγελείς ασκούν διώξεις σε δημοσιογράφους. Ευπειθέστεροι εξ αυτών οι δικαστές που απαγγέλλουν βαριές ποινές εναντίον των υπευθύνων του «Εθνους» τον Απρίλιο του 1970, οι οποίοι εγκλείονται στις φυλακές και διακόπτεται η έκδοση.

Αφορμή ήταν δημοσιεύματα που ξεπέρασαν τα… εσκαμμένα που είχε ορίσει το ακροδεξιό καθεστώς της εποχής με αποκορύφωμα όταν ο Ιωάννης Ζίγδης, εκ των ηγετικών στελεχών του Κέντρου, απαντώντας σε ερώτημα της εφημερίδας, ζήτησε τον σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας και επιστροφή στη δημοκρατική τάξη «διά να αποσοβηθούν οι επαπειλούμεναι νέαι εθνικαί δοκιμασίαι» στην Κύπρο. Η δήλωση αυτή -που αργότερα αποδείχθηκε προφητική- δημοσιεύθηκε ως πρώτο θέμα της εφημερίδας, ενώ την ίδια μέρα ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών Ιχσάν Σαμπρί Τσαγκλαγιανγκίλ απείλησε ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να καταφύγει στα όπλα, εάν η ίδια ή η ασφάλεια της τουρκικής κοινότητας στην Κύπρο κινδυνεύσουν».



Η δημοσίευση της δήλωσης Ζίγδη έδωσε το πρόσχημα στη δικτατορία για να κλείσει την εφημερίδα και άμεσα συνελήφθησαν οι εκδότες του Κώστας Νικολόπουλος και Κώστας Κυριαζής, ο διευθυντής σύνταξης Κώστας Οικονομίδης και ο αρχισυντάκτης Γιάννης Καψής. Δύο ημέρες αργότερα συνελήφθη και ο Ζίγδης. Προσήχθησαν σε δίκη και την 1η Απριλίου καταδικάστηκαν σε φυλακίσεις. Στις 2 Απριλίου το «Εθνος «ανήγγειλε με πρωτοσέλιδους τίτλους τις καταδίκες, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από 5μηνη στέρηση της ατέλειας του χαρτιού για την εφημερίδα…

Από τον Βενιζέλο στον Ανδρέα

Από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της το 1913, η εφημερίδα τάχθηκε μαχητικά υπέρ του Ελευθερίου Βενιζέλου, και συνέχισε τη στήριξή της στον κεντρώο, άρα βενιζελικό, χώρο, όλα τα επόμενα χρόνια, πρωταγωνιστώντας και στον περιβόητο «Ανένδοτο Αγώνα» του «γέρου της Δημοκρατίας» Γεωργίου Παπανδρέου (...)

Συνέχεια ΕΔΩ
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου