Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Γιατί Μαρινάκης, Αλαφούζος βάλλουν κατά της Νέας Δημοκρατίας

*
Ανασυγκρότηση
***
*


«Ενας χρόνος Mega» διαβάσαμε σε εκατοντάδες ελληνικά sites, που το ένα κλέβει και το άλλο (και αρκετά το Dailymedia.gr, αλλά σε τούτο θα επανέρθουμε μια άλλη φορά).

* Ποιος έκλεισε το Mega λοιπόν; Μυστικό δεν είναι, απλώς η παραφιλολογία και η προπαγάνδα έχουν μπερδέψει αρκετά τον κόσμο. Το megaλο κανάλι το έκλεισαν, πολύ απλά, οι μέτοχοί του.

* Το κανάλι της Παιανίας έφτασε στο σημείο μηδέν όταν οι χειρισμοί των μετόχων του και κυρίως του Μπόμπολα και του Ψυχάρη έφεραν το χρέος στα 116 εκατ. ευρώ προς τις τράπεζες. Οι οποίες τράπεζες, για να το ρυθμίσουν, τι ζήτησαν; Μια… απλή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 15 εκατ. ευρώ. Ψίχουλα για Μπόμπολα, για Ψυχάρη, για Βαρδινογιάννη…

* Και όμως, δεν έβαλαν ούτε ευρώ. Το άφησαν να κλείσει. Το άφησαν στη μοίρα του. Ο Βαρδινογιάννης πλήρωσε, σταδιακά, δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, όπως και μερικά οι μέτοχοι της τελευταίας στιγμής. Ως εκεί. Οι δε Μπόμπολας και Ψυχάρης είδαν τη μιντιακή τους περιουσία να βγαίνει σε πλειστηριασμό και εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο.

* Κανένας Τσίπρας και κανένας ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισε το Mega λοιπόν. Και, κάποιοι στιγμή, οι μέτοχοί του πρέπει να δώσουν απαντήσεις.

* Πάλι πολιτική; Μα η πολιτική είναι σε ερωτική σχέση με τα μίντια εδώ και χρόνια σε αυτή τη χώρα.

* Και, μιας και το έπιασα το θέμα, η απόφαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιου Πέτσα (τουλάχιστον, αυτός την υπέγραψε) για… δωράκι προς τους χρεοκοπημένους εκδότες προκάλεσε ενόχληση ακόμη και στα φίλα προσκείμενα στη Νέα Δημοκρατία έντυπα. Το θέμα, του σκανδάλου, διότι περί αυτού πρόκειται, έβγαλε πρώτη η «Καθημερινή» (του Αλαφούζου) κι ακολούθησε η κριτική από τα «Νέα» (του Μαρινάκη).

* Κοντολογίς, Αλαφούζος και Μαρινάκης κατά ΝΔ; Κι όμως.

* Τι παίχτηκε; Με νόμο του… ΣΥΡΙΖΑ προβλεπόταν ενίσχυση του Τύπου, με ευρωπαϊκά κονδύλια. Αλλά για να λάβει μια εφημερίδα το μπόνους, την επιδότηση, θα έπρεπε να μη χρωστάει. Πουθενά! Μιλάμε για εν έτει 2019 όπου όλες, πλην 1-2 εξαιρέσεων, οι εφημερίδες, χρωστάνε. Κι άρχισαν να… ξοφλούν, είτε με δανεικά, είτε… εικονικά ενώ άλλες προχώρησαν σε ρύθμιση, με τους εργαζομένους, των χρεών.

* Κι όμως, η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο, τις προϋποθέσεις αυτού δηλαδή, κάνοντας δώρο… σε άλλα προσκείμενα Μέσα. Σκεφτείτε ότι άλλαξε και το όριο της επιχείρησης από τους 24 στους 18 μήνες. Γιατί; Μα για να μπει στην επιδότηση και φίλα προσκείμενη στην κυβέρνηση εφημερίδα που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο Νοέμβρη του 2017!

* «Φωτογραφική» διάταξη-δώρο λοιπόν για εκδότες που όχι μόνο δεν είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες, αλλά που οι ιδιοκτήτες τους δεν φρόντισαν καν να προβούν σε ρύθμιση οφειλών.

* Σε ρύθμιση, άλλου είδους, προχώρησε όμως η ΕΡΤ. Κρατήστε το και θα αναλυθεί στην επόμενη στήλη. Ο Γιώργος Λυκουρόπουλος συνεχίζει κανονικά και με το νόμο. Απλώς, τύποις υπάρχουν προς ώρας κάποιες διαφορές (νεότερα, προσεχώς). Σας το είχα γράψει προ καιρού, ότι η νέα διοίκηση δεν προτίθεται να προβεί σε θεσμικές αλλαγές, ούτε στο εν λόγω («καυτό») τμήμα.

* Αυτό θα πει scripta manent: τα γραπτά μένουν. Κι αφήστε τους άλλους να αντιγράφουν…

* Κλείνω με δύο… εντολές. Ούτε καν, δέκα. Με εντολή Χρυσοχοΐδη έπαψε η ελεύθερη κυκλοφορία της εφημερίδας «Documento» στις φυλακές Κορυδαλλού, ως γινόταν εδώ και κάνα μήνα. Γιατί; Ο Βαξεβάνης έστελνε 200 φύλλα της εβδομαδιαίας εφημερίδας στους κρατουμένους του σωφρονιστικού ιδρύματος, όπως ήδη έκανε και η «Καθημερινή». Και με παρέμβαση του υπουργού ΠΡΟ-ΠΟ (Προστασίας του Πολίτη, ντε) έπαψε. Χωρίς εξηγήσεις.

* Ετερη εντολή; Στον Alpha. Από πλευράς… Star, ιδιοκτησίας δηλαδή. Τα νούμερα είναι σε ελεύθερη πτώση, το τηλεπαιχνίδι με τον Φερεντίνο πήγε άκλαφτο και η οδηγία είναι εποχής Κοντομηνά. Τότε τους έλεγαν: «όποια εκπομπή κάνει κάτω από τον μέσο όρο του καναλιού, κόβεται μαχαίρι». Τώρα τους λένε απλά ότι κόβεται, λες και δεν ξέρουν γιατί…

* Και ες… μεθαύριον τα σπουδαία.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου