Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

... Ψυχάρης, Μπόμπολας, Τράπεζες ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το «τρίγωνο της Αμαρτίας»!

Την ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει το νόμο για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», έτοιμη να ρίξει στον Καιάδα, για το χατήρι των τραπεζών, χιλιάδες δανειολήπτες, που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους, την ίδια ώρα οι τράπεζες χαρίζουν στους κυρίους Μπόμπολα και Ψυχάρη μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το …θεάρεστο έργο

Τις τελευταίες μέρες έχουν πυκνώσει οι ειδήσεις και οι πληροφορίες ότι οι δύο επιχειρηματίες - εκδότες πέτυχαν έναν «διακανονισμό» με τις τράπεζες, προκειμένου να απαλλαγούν από ένα σημαντικό μέρος των προηγούμενων ανεξόφλητων δανείων τους. Παράλληλα, κλείνουν νέα δάνεια προκειμένου να συνεχίσουν το… θεάρεστο έργο τους…

Με δυο λόγια, οι τράπεζες θα «κουρέψουν» τα δάνεια αυτών των κυρίων και θα τους δώσουν και επιπλέον ζεστό χρήμα για τη συνέχιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους. Αυτό θα πει … «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Τώρα, βεβαίως, αν δεν σας λένε Μπόμπολα, ή Ψυχάρη, και είστε ο «άγνωστος δανειολήπτης» (σ.σ κατά το Άγνωστος Στρατιώτης) μην περιμένετε τέτοια μεταχείριση, ακόμα και αν χρωστάτε μερικές χιλιάδες ευρώ και όχι 405 εκατομμύρια όπως οι δύο προαναφερθέντες κύριοι.

Κούρεμα 68%!!!

Η αρχή αυτής της ωραίας ιστορίας με τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι δύο επιχειρηματίες - εκδότες με την Alpha Bank, μια από τις τέσσερις «συστημικές» τράπεζες, και η οποία προβλέπει «κούρεμα» των ανεξόφλητων δανείων των ομίλων «Πήγασος» (συμφερόντων Μπόμπολα), ΔΟΛ (συμφερόντων Ψυχάρη) και ΜEGA (όπου έχουν μαζί το 54,8% των μετοχών) κατά 68%!

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση οι Μπόμπολας και Ψυχάρης θα ωφεληθούν κατά 275 εκατομμύρια ευρώ αφού από τα 402 εκατομμύρια (το σημερινό ύψος των υποχρεώσεων τους) θα πληρώσουν τελικά μόνο 130 εκατομμύρια

Το «τρίγωνο της αμαρτίας»

Φυσικά, επισήμως, η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται πουθενά στο «κάδρο», ωστόσο δεν υπάρχει κανείς που να υποστηρίζει ότι είναι πράγματι αμέτοχη. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι σ΄ αυτή την ιστορία οι δύο επιχειρηματίες δεν θα είχαν την ίδια τύχη αν δεν ήταν αυτοί που με τις εφημερίδες και το κανάλι τους στήριξαν την κυβέρνηση και όλες τις επιλογές της, υπήρξαν συνεταίροι (κυβέρνηση και μιντιάρχες) στο έγκλημα που συντελείται τα τελευταία χρόνια σε βάρος του ελληνικού λαού.

Επομένως, η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει τους Μπόμπολα και Ψυχάρη αφού η ενίσχυση τους θα έχει ως αντάλλαγμα τη συνέχιση της υποστήριξης στην κυβερνητική πολιτική. Μάλιστα, τώρα που έρχονται τα… δύσκολα και πλησιάζουν οι εκλογές.

Βεβαίως, στις σχέσεις του «ζεύγους» (κυβέρνησης- εκδοτών) υπεισέρχεται, μοιραία και ο τραπεζικός τομέας, αφού μόνο αυτός μπορεί να δώσει τη «λύση». Ετσι έχουμε το «τρίγωνο της αμαρτίας».

«Αιματηρά» ανταλλάγματα

Οι «συστημικές» τράπεζες (εκτός της Alpha είναι η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank), έχουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που πήραν κατά το παρελθόν (ακόμα και πριν λίγους μήνες) οι τρεις όμιλοι. Ομως μια χαριστική πράξη, όπως αυτή, θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας τρύπας στο ενεργητικό τους, για την οποία ανησυχούν ενόψει των stress tests που θα γίνουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για να αποδειχθεί η βιωσιμότητα τους. Ετσι, προσδοκούν ότι ως αντάλλαγμα, για το «κούρεμα» των δανείων Μπόμπολα - Ψυχάρη, θα έχουν μια νέα ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητα (ΤΧΣ) και μια «αιματηρή» συγχώνευση, κατ΄ αρχήν των ομίλων «Πήγασος» και ΔΟΛ και στη συνέχεια και του ΜEGA. Για να εξασφαλίσουν τα χρήματα τους από τη δημιουργία αυτού του «κολοσσού» της ενημέρωσης, όπως θα προκύψει.

Απολύσεις, κι΄ άλλες απολύσεις

Πράγματι, σύμφωνα με δημοσίευμα στις Τυπολογίες, οι δύο επιχειρηματίες- εκδότες κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία για τη συγχώνευση. Το σχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει  δραστική μείωση του προσωπικού και συγχώνευση όλων των ομοειδών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν η συμφωνία προχωρήσει τότε θα πρέπει να αποφασιστεί ποιων εφημερίδων η  κυκλοφορία θα συνεχιστεί («Έθνος» «Νέα», «Νέα Σαββατοκύριακο», «Βήμα της Κυριακής», «Goal  News»), όπως και ποιες ιστοσελίδες θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το σίγουρο είναι πως από τη  συγχώνευση θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας στο όνομα μιας νέας επιχείρησης που θα μπορέσει να αποπληρώσει τα «κουρεμένα» χρέη της.

Όπως αναφέρουν οι Τυπολογίες η αρχική συμφωνία ΔΟΛ και Πήγασου, υπό την επίβλεψη της AlphaBank, προβλέπει:

– Τη μετακόμιση του Mega στις εγκαταστάσεις του "Πήγασου" στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου

– Τη μεταφορά των εντύπων του "Πήγασου" στην οδό Μιχαλοκοπούλου στον ΔΟΛ. Ήδη ο Σταύρος Ψυχάρης φέρεται να έχει δώσει εντολή να βρεθούν δύο επιπλέον όροφοι.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου