Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

... ερώτηση ΚΚΕ για άδεια άσκησης επαγγέλματος ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ερώτηση του ΚΚΕ
για τους τεχνικούς Κινηματογράφου,
Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης


Ερώτηση προς τον Υπ. Πολιτισμού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Σπύρος Χαλβατζής σχετικά με την άδεια άσκησης επαγγέλματος των τεχνικών κινηματογράφου, ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού
Για την άδεια άσκησης επαγγέλματος των τεχνικών κινηματογράφου, ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.
Θέμα:
Με τη ψήφιση του ν. 4524/2014 (Πολυνομοσχέδιο) το Μάρτη του 2014, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εισήγαγε διάταξη, με την οποία καταργείται η άδεια άσκησης επαγγέλματος ως προϋπόθεση ένταξης στην εργασία για τους τεχνικούς κινηματογράφου, ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.
Το μέτρο αυτό υπηρετεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες του κινηματογράφου και των ΜΜΕ, αφού αποτέλεσμα της κατάργησης της «Άδειας» θα είναι:
Η διείσδυση στον κλάδο εργαζόμενων, χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες, που θα είναι εκτεθειμένοι σε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία σε ότι αφορά τις συνθήκες εργασίας, το ύψος του μισθού και την ασφάλισή τους, εργαζόμενοι στην ουσία ως ανειδίκευτοι.
Η δυνατότητα της εργοδοσίας στα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά ΜΜΕ να επιβάλει σε δημοσιογράφους - ρεπόρτερ την ταυτόχρονη λήψη εικόνας ή ήχου, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις θέσεις και το «κόστος» εργασίας στις επιχειρήσεις τους.
Η συνολική απαξίωση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής, αφού εργασίες όπως αυτές της διεύθυνσης φωτογραφίας και του μοντάζ απαιτούν υψηλό επίπεδο καλλιτεχνικής γνώσης και ικανοτήτων, ενώ οι διεθνείς παραγωγοί Κινηματογράφου θέτουν ως προϋπόθεση την απασχόληση πιστοποιημένων με άδεια άσκησης επαγγέλματος Ελλήνων τεχνικών, για την παραγωγή ταινιών τους στην Ελλάδα.
Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε μικρό χρονικό διάστημα χιλιάδες εργαζόμενοι με υψηλή ειδίκευση και πολύχρονη εργασιακή εμπειρία θα βρεθούν στην ανεργία χωρίς απολύτως καμιά προοπτική επανένταξης στον κλάδο, ενώ για τους υπόλοιπους θα επιδεινωθούν οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας. Ταυτόχρονα, η ρύθμιση αυτή εμπεριέχει τεράστιους κινδύνους ατυχημάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά ηλεκτρολογικές εργασίες και εργασίες φωτισμού.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν, πότε και με ποιον τρόπο θα καταργήσει τη διάταξη του ν. 4524/2014 και θα επαναφέρει την άδεια άσκησης επαγγέλματος ως προαπαιτούμενο ένταξης στην παραγωγή των τεχνικών Κινηματογράφου, Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου