Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

... 405 - 505 εκατ. ευρώ, τι σημασία έχουν; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Συνολικά δάνεια
περίπου 405 εκατ. ευρώ
για ΔΟΛ-Πήγασο-MEGA


Τα δάνεια του Mega έχουν προκαλέσει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το πρώτο, του 2009, επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, ήταν ύψους 50 εκατ. ευρώ και χορηγήθηκε χωρίς εγγυήσεις. Το Mega δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στους όρους του δανείου, οι τράπεζες όμως αποφάσισαν να του χορηγήσουν κι άλλο ομολογιακό, το 2012, συνολικού ύψους 98 εκατ. ευρώ. Αυτήν τη φορά οι τράπεζες ζήτησαν εγγυήσεις και εκτός του ακινήτου της εταιρείας μπήκε το σήμα του καναλιού και η ταινιοθήκη του…

Η Τράπεζα της Ελλάδος σε έκθεση που συνέταξε δεν διαπίστωσε καμία παρατυπία στη χορήγηση του δανείου χωρίς εγγυήσεις, με το επιχείρημα ότι «από το 2004 μέχρι το 2008 οι πιστοδοτήσεις για κεφάλαιο κίνησης εγκρίνονταν, από όλες τις χρηματοδότριες τράπεζες, χωρίς τη λήψη εξασφαλίσεων, με τη μορφή του factoring». Το δάνειο όμως χορηγήθηκε το 2009, χωρίς να δοθούν εγγυήσεις, και η Τράπεζα της Ελλάδος στο πόρισμά της αναφέρει πως «καταβλήθηκε προσπάθεια μείωσης του πιστωτικού κινδύνου με τη λήψη περισσότερων ρευστοποιήσεων στοιχείων». Μετά τον θόρυβο που ξέσπασε προκλήθηκε εισαγγελική έρευνα και ενώ το Mega είχε ήδη υπογράψει για το νέο ομολογιακό των 98 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Alpha, Πειραιώς, Eurobank και Εθνική, με διαχειρίστρια πληρωμών την Alpha. Τα δάνεια του Mega στο πρώτο τρίμηνο του 2014 ανήλθαν σε 122 εκατ. ευρώ, αλλά το φλέγον θέμα είναι η δόση των 68,6 εκατ. ευρώ το 2016…

Τα συνολικά δάνεια του Ομίλου Πήγασου ανήλθαν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2014 σε 148 εκατ. ευρώ. Στο τέλος Μαρτίου ο Πήγασος προέβη στη σύναψη κοινού ενυπόθηκου ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του, με την Εθνική, την Πειραιώς και την AlphaBank. Τέλος, ο Όμιλος ΔΟΛ έχει δάνεια συνολικού ύψους 135 εκατ. ευρώ.

---
Η αρχική συμφωνία ΔΟΛ - Πήγασου,
υπό την επίβλεψη της AlphaBank,
προβλέπει τα εξής:

- Το Mega μετακομίζει στις εγκαταστάσεις του Πήγασου στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου.

- Τα έντυπα του Πήγασου μεταφέρονται στην οδό Μιχαλακοπούλου στον ΔΟΛ. Ήδη, ο Σταύρος Ψυχάρης έδωσε εντολή να βρεθούν δύο επιπλέον όροφοι.

- Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα ελέγχει το 52% του Mega.

- Στόχος είναι o συνολικός δανεισμός των 405 εκατ. ευρώ (ΔΟΛ – Πήγασος – Mega) να μειωθεί μετά το «κούρεμα» στα 130-160 εκατ. ευρώ.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου