Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

... κυκλοφορίες 19/3 - 20/3, με φόντο τα "καπέλα" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Οι πωλήσεις των εφημερίδων
και οι καταγγελίες για «καπέλα»


Οι κυκλοφορίες την Κυριακή (19/3) και την Δευτέρα (20/3) - Τα επίσημα στοιχεία

Δεύτερη σε κυκλοφορία μετά «Τα Νέα» ήταν τελικά η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου» την Δευτέρα που μας πέρασε.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των πρακτορείων διανομής Τύπου η «Ελευθερία του 
Τύπου» πούλησε τη μεν Κυριακή (πρώτη ημέρα που βγήκε στα περίπτερα) 38.320 φύλλα την δε Δευτέρα  11.290 φύλλα περνώντας στη δεύτερη θέση του πίνακα με τις κυκλοφορίες.

Πρώτη σε πωλήσεις τη Δευτέρα ήταν η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» με 12.820 φύλλα και τρίτη η «Δημοκρατία» με 9.290.

Οι πωλήσεις των εφημερίδων αποτελούν αντικείμενο διαμάχης ανάμεσα στους εκδότες καθώς αρκετοί είναι αυτοί που έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες για «καπέλα» δηλαδή για τεχνητή..
διόγκωση του ύψους της κυκλοφορίας κάποιων εφημερίδων. Μάλιστα η Εφημερίδα των Συντακτών είχε κάνει λόγο για «διαπλοκή, η οποία παρεμβαίνει στο κύκλωμα της διανομής, "φουσκώνει" τα στοιχεία των κυκλοφοριών κατά το δοκούν, με τα ανάλογα ευνοϊκά αποτελέσματα στη διαφήμιση...», ζητώντας την υποχρεωτική εφαρμογή του νόμου για το barcode ώστε να αποτυπώνονται καθημερινά οι πραγματικές κυκλοφορίες. Το ίδιο είχε ζητήσει κι ο Κ. Βαξεβάνης του Documento.

Επίσης είχε υπάρξει καταγγελία από την Καθημερινή αλλά και την εταιρεία «Δημοκρατικός Τύπος» του Γιάννη Φιλιππάκη («Δημοκρατία», «Εσπρεσσο», «Εστία», «Κυριακάτικη δημοκρατία» και «Ορθόδοξη Αλήθεια») που έκανε λόγο για στρέβλωση της αγοράς από την εκτεταμένη και σκόπιμη παραποίηση των πραγματικών αριθμών κυκλοφορίας.

Aπό τον πίνακα παρακάτω φαίνεται πως η κυκλοφορία της νέας εφημερίδας την Κυριακή δεν έκοψε φύλλα από κάποια άλλη (οι μικρές αυξομειώσεις είναι φυσιολογικές) και η αύξηση στις συνολικές πωλήσεις ήταν όσα ακριβώς φύλλα πούλησε η πρωτοεμφανιζόμενη «Ελευθερία του Τύπου»

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου