Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ και ο θεατρικός του ρόλος...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Όλα τα είχε η Μαριωρή…

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ συμπλήρωσε απλώς στο καλεντάρι των συνεδριάσεων άλλη μία ημερομηνία. Και αυτή με καθυστέρηση 15 ολόκληρων μηνών.

Θα πουν πολλοί ότι το Γ.Σ. της ΠΟΕΣΥ ούτε έπαιζε, ούτε παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις των συνδικαλιστικών θεμάτων του κλάδου. Στην πραγματικότητα ο ρόλος του μάλλον είναι «θεατρικός»…

Δεκαπέντε ολόκληρους μήνες σιωπής. Δεκαπέντε ολόκληρους μήνες αφωνίας. Και οι συνάδελφοι στην ανεργία, στην απλήρωτη εργασία, στη μερική απασχόληση, στις υποσχέσεις, στο μηδέν...

Δεκαπέντε μήνες στη διάρκεια των οποίων γνωρίζουμε ότι παίζεται και το μέλλον του κλάδου, και η επιβίωση των ασφαλιστικών μας Ταμείων.

Κι επειδή οι συνάδελφοι μας ρωτούν, εμείς δεν έχουμε απαντήσεις. Εκτός από αυτήν:

Όσοι νομίζουν ότι τα μέλη του Γ.Σ. της ΠΟΕΣΥ ενημερώνονται κάνουν λάθος. Η ατζέντα της συνεδρίαση ανέφερε επιγραμματικά τρία θέματα: Ασφαλιστικό, εργασιακά, συνέδριο ΕΟΔ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων).

Και ποια ήταν η ενημέρωση; “Μου είπα...”, “του είπαμε”, “θα δούμε” κ.ο.κ. Περισσότερη ενημέρωση ίσως θα προσέφερε για το θέμα κάποια μεσημεριανή εκπομπή... Για όσους αναρωτιούνται τι απασχόλησε κατά βάση τη συνεδρίαση, ας κοιτάξουν προς συγκεκριμένη πλευρά, που επέβαλε ατζέντες και ανέχτηκε συμπεριφορές. Ειδικότερα:

- Μία, κάποια, «Χάρτα της Ειδομένης», που θα απασχολήσει το προσεχές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (τον Μάιο στην Αθήνα)
- Οι δημοσιογράφοι της FYROM
- Οι ΜΚΟ σε ρόλο “αρχισυντάκτη”

Τα παραπάνω αποτέλεσαν αφορμή για συγκεκριμένους «πατριωτικής» επίδειξης αντανακλαστικών, συνοδευόμενων με ξενοφοβικές κραυγές.

Δεν τους ακολουθήσαμε σε αυτή τη στημένη παράσταση. Δεν τους ακολουθήσαμε ούτε στην επίδειξη δυνατοτήτων στην υποκριτική τέχνη, ούτε σε συμπεριφορές που κάποιος -εάν δεν τους γνώριζε- θα μπορούσε να χαρακτηρίσει μέχρι και «τραμπουκισμούς». 

Αναλωθήκαμε, λοιπόν, στο τι συνέβη με το Αγγελιόσημο, εκεί κάπου στο Σεπτέμβρη του 2016. Και ας καταλαβαίνουμε όλοι ότι αφού από τότε η κυβέρνηση το χάρισε στους εργοδότες, εκείνοι με τη σειρά τους άρχισαν να πετάν -με τον ένα ή άλλο τρόπο- τη μπάλα στην εξέδρα.

Αλλά για αυτά ειδικά, που ίσως κάποια ένταση θα μπορούσε να καταλάβει κανείς, γι αυτά δεν έβγαλαν κουβέντα. Μάλιστα έβγαλαν από το συρτάρι να επιδείξουν δικαστικές νίκες “επιφανών” εργοδοτών που βάζουν στον ΕΔΟΕΑΠ αυτούς που θέλουν οι εργοδότες!!

Θα το πούμε, λοιπόν, καθαρά:

Κύριο μέλημα των συγκεκριμένων (και οργανωμένων ) εκπροσώπων παράταξης ήταν να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς εντός των τειχών της ΕΣΗΕΑ. Και επιχείρησε να το κάνει στήνοντας ένα σκηνικό φαρ ουέστ. Με κραυγές και προπηλακισμούς που επεκτάθηκαν σε όποιον τόλμησε να τους αντικρούσει.

Ένα σκηνικό κατάντιας, αποσύνθεσης και ντροπής για μία ΠΟΕΣΥ που δημιουργήθηκε ως πρόπλασμα του μεγάλου οράματος ενός ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΤΥΠΟΥ. Φευ...

Μέσα σε όλο αυτό το βαρύ σκηνικό, από φωνές και αντεγκλήσεις προλάβαμε να ακούσουμε και κάποια λόγια για τα πειρατικά ΜΜΕ της επαρχίας (μιαν άλλη πληγή που φαίνεται να ανοίγει για τον κλάδο) και μια τοποθέτηση για τις εργασιακές σχέσεις στα ΜΜΕ, στοιχεία από το σκοτεινό τοπίο του διαδικτύου, αλλά φευ…

Αν στις κρίσιμες στιγμές, που οι δημοσιογράφοι δοκιμάζονται άγρια από κάθε λογής εργασιακή αυθαιρεσία και παρέμβαση, αυτό είναι το υπόδειγμα ιεράρχησης των θεμάτων που μας απασχολούν, αλίμονο! Το βαρέλι αυτό, δεν έχει πάτο...

Ούτε για τα μπλοκάκια έγινε συζήτηση, ούτε για την ΣΣΕ στην ΕΡΤ, ούτε για τις ατομικές συμβάσεις, την μαύρη εργασία που απογειώνεται, ούτε για την κατάσταση σε ΔΟΛ και Mega, ούτε καν για μια από εκείνες τις «καταδικαστικές» ανακοινώσεις για τα όσα βιώνουμε στον κλάδο.

Όπως είπαμε, άλλη είναι η ιεράρχηση πλέον των ζητημάτων. Εάν επρόκειτο για δελτίο ειδήσεων ο αρχισυντάκτης και ο διευθυντής θα πήγαινε στο σπίτι του.

Μπροστά σε όλα τούτα επιλέξαμε συνειδητά την ήπια στάση. Συνταχθήκαμε με τις ψύχραιμες φωνές που τελικά πιστεύουμε ότι αυτές μπορούν να δώσουν την λύση ή έστω λύσεις σε ένα μέρος των ολοένα αυξανόμενων προβλημάτων.

Ευτυχώς -και το υπογραμμίζουμε- που υπάρχουν και οι ψύχραιμες φωνές που ζητούν διάλογο. Γιατί διάλογος δεν έγινε το Σάββατο στην Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ.
Δεν καταγγέλλουμε κανέναν, δεν στρεφόμαστε εναντίον κανενός, (ακόμη τουλάχιστον) αν και θα είχαμε πολλά να πούμε όταν κάποιοι σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις στον κλάδο, το μόνο που φαίνεται να τους ενδιαφέρει είναι η παράγκα τους, η ομαδούλα τους, ο τσαμπουκάς και ο ντόρος. Εκείνο που εμείς ζητάμε κι αυτό που περιμέναμε να ακούσουμε και να συζητήσουμε στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ είναι να συγκλίνουν οι δυνάμεις όλων αποκλειστικά και μόνο στην επίλυση των σημαντικών θεμάτων που μας απασχολούν σ' αυτό τον πολύπαθο κλάδο.
Με την αγωνία μας στο ζενίθ για τα όσα διαδραματίζονται στον χώρο του Τύπου, αλλά και με έκπληξη για όσα ενδιαφέρουν τελικά ορισμένους εκπροσώπους στο Γ.Σ της ΠΟΕΣΥ:

-Καλούμε τους Πόντιους Πιλάτους να αφήσουν κατά μέρος τις διαλυτικές πρακτικές που οδηγούν τους συναδέλφους σε ακόμη μεγαλύτερη απελπισία και απογοήτευση.
-Καλούμε παράλληλα όλους τους συναδέλφους συνειδητά να αποκηρύξουν:
Την εσωστρέφεια, τη μιζέρια και την αδιαφορία για τα πραγματικά προβλήματα, αλλά και τις «παραταξιακές» διαφορές.

Υ.Γ:
-Να είναι σίγουροι κάποιοι πως οι συνάδελφοι μας που κάνουν καθημερινά ρεπορτάζ στο δρόμο θα επιτελέσουν με συνέπεια το έργο τους απέναντι στο κοινό. Και καμία “Χάρτα της Ειδομένης” δεν θα τους σταματήσει να πράξουν σωστά την δουλειά τους… Αρκεί να έχουν δουλειά.
-Κάποιοι άλλοι, ας μη φωνάζουν τόσο δυνατά γιατί «πονάνε» και τα αυτιά μας, αλλά περισσότερο και η ψυχή και το στομάχι μας για την εργασιακή «ζούγκλα» που βιώνουν συνάδελφοι μας, όσο κι εμείς οι ίδιοι.
-Αν το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ δεν αλλάξει μορφή και σκοπό, ας το καταργήσουμε. Δεν έχει νόημα!

Κορωναίος Πασχάλης,
Σταθακόπουλος Μιχάλης
μέλη του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ

(παράταξη ΜΑΧΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ)

ΔΗΛΩΣΗ,
λίγο μετά την σύγκλιση του Γενικού Συμβουλίου, λίγο πριν τις εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου