Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Η ΕΣΗΕΑ και οι καταγγελίες για χρηματισμό δημοσιογράφων

*
Ανασυγκρότηση
***
*
«Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ
παρακολουθεί ψύχραιμα
τις εξελίξεις για τη Novartis»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί
με ανησυχία την δημόσια συζήτηση, που έχει προκληθεί με τους ισχυρισμούς δικηγόρου σε τηλεοπτική εκπομπή,
σχετικά με την υπόθεση «ΝΟΒΑΡΤΙΣ», οι οποίες σπιλώνουν
συλλήβδην το δημοσιογραφικό χώρο. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Οι καταγγέλλοντες, ωστόσο, φέρουν και το βάρος της απόδειξης των καταγγελιών τους και γι αυτό τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Ένωσης έχουν ήδη επιληφθεί της υπόθεσης και αναμένεται σύντομα να τον καλέσουν να προσκομίσει στοιχεία για τους ισχυρισμούς του. 

Η ΕΣΗΕΑ έχει χρέος να προασπίσει την αμερόληπτη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία καθώς και να θωρακίσει την αξιοπιστία της. Φαινόμενα δωροληψίας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Αρκεί βεβαίως να αποδειχθούν.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος είναι απολύτως ξεκάθαρος: «ο Δημοσιογράφος οφείλει να μην επιδιώκει και να μη δέχεται οποιεσδήποτε παροχές σε χρήμα και είδος, που θίγουν την αξιοπιστία και την αξιοπρέπειά του και επηρεάζουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του. Οφείλει επίσης να μην επιδιώκει και να μη δέχεται αμοιβή για δημοσιογραφική εργασία από απόρρητα κονδύλια κρατικών υπηρεσιών και δημόσιων ή ιδιωτικών οργανισμών».

Αυτές τις αρχές υπηρετούν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι στην συντριπτική τους πλειονότητα, παρά τις ασύμμετρες πιέσεις σε ένα περιβάλλον οξείας ανεργίας και διαμόρφωσης ισχυρών ενημερωτικών μονοπωλίων.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί ψύχραιμα τις εξελίξεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα δεχτεί την άδικη σπίλωση συναδέλφων, ούτε την υποβάθμιση του δημοσιογραφικού κύρους.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου