Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

... σκέψεις γύρω από την ΕΡΤ της Δευτέρας 26/1 ...

*
Ανάποδες στροφές
***
*
ΕΡΤ - η ώρα των αποφάσεων

Ποιά θα είναι η τύχη των συναδέλφων της ΕΡΤ και συγκεκριμένα εκείνων που δεν δέχτηκαν να δουλέψουν υπό το καθεστώς της Δ.Τ. και στη συνέχεια της ΝΕΡΙΤ;

Και ρωτάμε ποιά θα είναι η τύχη τους από την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015 όταν ο Σύριζα θα έχει τη δυνατότητα με αυτοδυναμία ή όχι να σχηματίσει κυβέρνηση;

Δεκάδες συνάδελφοι της ΕΡΤ δημοσιογράφοι τεχνικοί διοικητικοί αλλά και κάποιων άλλων ειδικοτήτων με τεράστια οικονομική ζημιά για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αρνήθηκαν να υποστούν τις εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας που επέβαλε η τρικομματική κυβέρνηση τότε στις 11 Ιουνίου 2013 όταν επέβαλε το μαύρο στην ΕΡΤ.
Απλά επειδή αύριο είναι μέρα εκλογών υπενθυμίζουμε σε θερμοκέφαλους συναδέλφους ότι ο Σαμαράς,  ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης - άσχετα μετά αν παραιτήθηκε ο τελευταίος - στην ουσία έκλεισαν την ΕΡΤ και πέταξαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.

Η τότε διοίκηση της ΕΣΗΕΑ με πρόεδρο τον κ. Τρίμη όχι μόνο βρέθηκε όπως πάντα διασπασμένη, αλλά δεν κατόρθωσε να πάρει έστω και μια σωστή απόφαση ώστε οι συνάδελφοι,  τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι, να ακολουθήσουν κοινή γραμμή.

Σήμερα και ενώ έφτασε η στιγμή της εκπαραθύρωσης των υποτακτικών της Μέρκελ και του ΔΝΤ Σαμαρά και Βενιζέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ είχε δεσμευτεί και πολύ σωστά για 19 συνεχείς μήνες ότι όλοι θα επανέλθουν στις προηγούμενες εργασίες τους, άρχισαν να ακούγονται και μάλιστα από χείλη πρώην συνδικαλίστριας της ΕΡΤ ότι θα ακολουθήσει αξιολόγηση όλων των εργαζομένων.

Ποια το είπε;

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κ. Έλλη Στάη στο Thetok η συνάδελφος μέχρι χτες και υποψήφια σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αγλαΐα Κυρίτση μίλησε για αξιολόγηση όσων εργασθούν στην ΕΡΤ αμέσως μετά τις εκλογές.

Απογοήτευση ένιωσαν δεκάδες συνάδελφοι όχι μόνο δημοσιογράφοι αλλά και των άλλων ειδικοτήτων από τη νέα αυτή θέση της καθόλα συμπαθούς κ. Κυρίτση. Γιατί κ. Αγλαΐα Κυρίτση το λέτε τώρα αυτό και δεν το λέγατε 19 μήνες πρίν; Θα μου πείτε ότι τότε δεν ανήκατε στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Αλλά υπάρχει και μια ακόμα απορία. Μιλώντας η κ. Κυρίτση στην κ. Στάη ανέφερε ότι η αξιολόγηση χρειάζεται γιατί οι εργαζόμενοι είναι υπεράριθμοι. Άλλο και τούτο πάλι.
Δηλαδή να σκεφτούμε ότι ο Σαμαράς και οι άλλοι δύο είχαν δίκιο που σας απέλυσαν όλους κ. Κυρίτση;

Σήμερα η ΕΡΤ έχει όπως είναι γνωστό εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων. Αν θέλουμε να πάρουμε τα πράγματα σωστά οι μόνοι εργαζόμενοι που πρέπει να επιστρέψουν άμεσα στην ΕΡΤ είναι όσοι εργαζόταν στο Ραδιομέγαρο στις 11 Ιουνίου 2013 όταν η μαύρη κυβέρνηση έριχνε τους πομπούς της ΕΡΤ και ο Σίμος Κεδίκογλου ανερυθρίαστα μιλούσε για το κλείσιμό της.

Βέβαια πολλοί από τους τότε εργαζόμενους ποτέ δεν έφυγαν από μέσα γιατί μόλις άρχισε η Κυβέρνηση Σαμαρά να δημιουργεί τα διάφορα Μορφώματα έσπευσαν με ταχύτατους ρυθμούς να ξαναπάρουν τις θέσεις τους.

Κάποιοι άλλοι αποφάσισαν - προς τιμήν τους - να μην υποκύψουν στο δέλεαρ της απόκτησης έστω και μιας θέσης εργασίας στο συγκεκριμένο μαγαζί και βρέθηκαν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στο δρόμο πεινασμένοι άφραγκοι αναζητώντας στον ήλιο μοίρα.
Στο σημείο αυτό οι ενέργειες του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη και των άλλων μελών του προεδρείου της Ομοσπονδίας να λειτουργήσουν την ERTopen και να θέσουν σε συνεχή λειτουργία την ΕΤ3 από τη Θεσσαλονίκη, η οποία πλέον εκπέμπει σχεδόν πανελλαδικά, πέτυχαν απόλυτα.

Άλλωστε ο anapodos μπορεί να έχει στο παρελθόν σημαντικές διαφωνίες με τους χειρισμούς του κ. Παναγιώτη Καλφαγιάννη, όμως τηρώντας απόλυτα τη δημοσιογραφική δεοντολογία είναι υποχρεωμένος να του αναγνωρίσει τη σημαντική αυτή επιτυχία.

Πάμε τώρα στο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι λύσεις που έχει να επιλέξει η νέα Κυβέρνηση αν θέλει να αρχίσει να δείχνει σημεία γραφής και να τιμά τα λόγια της είναι να κάνει άμεσα, σύμφωνα με τη δική μας άποψη, τρείς βασικές κινήσεις :

  1. Την ψήφιση νόμου για την επανασύσταση του φορέα της ΕΡΤ.
  2. Την επαναπρόσληψη χωρίς διακρίσεις όλων όσων εργαζόταν στο Ραδιομέγαρο στις 11 Ιουνίου 2013 χωρίς περιστροφές και αξιολογήσεις.
  3. Την υλοποίηση των απόψεων και αποφάσεων των συνελεύσεων των απολυμένων της ΕΡΤ που έχουν σαφείς θέσεις και απόψεις για τη δημιουργία μιάς πραγματικά σύγχρονης και δημοκρατικά δομημένης δημόσιας τηλεόρασης.
Βέβαια θα μου πείς τι θα γίνει με κάτι τύπους σαν τον κ. Θωμόπουλο, τον κ. Μάη και άλλους παρατρεχάμενους. Μα είναι πολύ απλό. Τους λές άει στα τσακίδια από δώ και ξεμπερδεύεις.

Μεγάλο θέμα επίσης θα υπάρξει και με τους χρυσοκάνθαρους που παρέμειναν μέσα. Όσοι ξαναγυρίσουν πώς θα συνεργασθούν μαζί τους μια που οι μέν ενέδωσαν ενώ οι δέ προτίμησαν το δρόμο του αγώνα; Για να είμαστε απόλυτα έντιμοι με όσους αγωνίστηκαν στην ERTopen οι οποίοι και δεν είναι πολλοί.

Tους υπενθυμίζουμε ότι θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμα αρκετό καιρό τουλάχιστον δύο μήνες μέχρι να πάρει μπροστά η μηχανή του ΣYΡΙΖΑ.

Και κάτι ακόμα. Μέσα στο Ραδιομέγαρο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλά στελέχη του που παρέμειναν και περιμένουν τώρα και πάλι να αρπάξουν θέσεις. Κυρίως κάποιες πάλαι ποτέ συνδικαλίστριες. Με αυτούς τι θα κάνει;
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου