Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

... ΕΔΟΕΑΠ - οικτρή η οικονομική του κατάσταση ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Δάνειο ή αύξηση εισφοράς
η λύση για ΕΔΟΕΑΠ;

Προεκλογική είναι η χρονιά και για τον ΕΔΟΕΑΠ, με τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ να προκαλούν έντονες πλέον αντιπαραθέσεις στο διοικητικό συμβούλιο του ασφαλιστικού οργανισμού.

Η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ επιμένει τόσο για νέες περικοπές σε μισθούς και δαπάνες υγείας όσο και για αύξηση της εισφοράς των ασφαλισμένων από 3% σε 5%. Η απόφαση, όμως, για το τελευταίο δεν μπορεί να ληφθεί από τη διοίκηση του Ταμείου αλλά από τη γενική συνέλευση και η πλειοψηφία του ΔΣ πιέζει να τεθεί ως πρόταση της διοίκησης προς τους μετόχους-μέλη του ΕΔΟΕΑΠ στη γενική συνέλευση του Μαΐου του 2015. Την ίδια ώρα, ο ΕΔΟΕΑΠ φαίνεται ανήμπορος να εισπράξει παλαιότερα χρέη, ύψους έως και 33 εκατ. ευρώ, από αγγελιόσημο και εργοδοτικές εισφορές.

Η οικτρή οικονομική κατάσταση του Οργανισμού προκαλεί πολλές συζητήσεις. Οι προτάσεις που έχουν συζητηθεί είναι να ζητηθεί δάνειο είτε από το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ είτε από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις, κάτι που επίσης προκαλεί αντιδράσεις.

Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ έχει αυτήν τη στιγμή διαθέσιμα περί τα 46 εκατ. ευρώ, ποσόν που δεν καλύπτει τη λειτουργία του Οργανισμού για το 2015. Ακόμη, τα έσοδα από το αγγελιόσημο παρουσιάζουν μεγάλη πτώση. Είναι ενδεικτικό πως από 40 εκατ. ευρώ το 2010 εκτιμάται πως το 2014 θα πέσουν σε 21 εκατ. ευρώ, δηλαδή στα μισά.
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου