Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

... η μείωση των εργοδοτικών εισφορών ήταν μια φούσκα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η μείωση εργοδοτικών εισφορών
δεν αύξησε την απασχόληση

Σε δημοσίευμα του Δημήτρη Κατσαγάνη*, στο capital.gr, διαβάζουμε ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών δεν είχε το αποτέλεσμα το οποίο επιδίωκε (την αύξηση της απασχόλησης):

Ο λόγος για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% από την 1η Ιουλίου 2014, που στόχο είχε την αύξηση της απασχόλησης. Και αυτό γιατί θα δημιουργούσε κίνητρα στους επιχειρηματίες να προσλάβουν νέο προσωπικό λόγω της μείωσης του μη εργασιακού κόστους.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έγινε πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος για τις ροές μισθωτής απασχόλησης «Εργάνη». Το μόνο που έγινε ήταν, παρά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η εκτίναξη της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης και η μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών εισφορών στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ).

Τι έγινε, συγκεκριμένα, στο μέτωπο των προσλήψεων στην αγορά εργασίας το 2014 σε σχέση με το 2013;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2014, δημιουργήθηκαν 99.122 νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή οι προσλήψεις ήταν κατά αντίστοιχο πλήθος περισσότερες από τις απολύσεις, παραιτήσεις, αποχωρήσεις εργαζομένων. Ωστόσο, στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου το 2013, όταν οι εργοδοτικές εισφορές βρισκόταν στο παλιό τους επίπεδο (σ.σ. 3,9% πάνω από το σημερινό), δημιουργήθηκαν πολύ περισσότερες νέες θέσεις εργασίας σε σχέση με το 2014, όταν από τα μέσα του έτους μειώθηκαν κατά 3,9% οι εργοδοτικές εισφορές. Συγκεκριμένα, το 2013 στις 133.488 ανήλθαν οι «καθαρές» προσλήψεις (προσλήψεις μείον αποχωρήσεις), δηλαδή 34.366 περισσότερες σε σχέση με το 2014.

Τι είδους εργασιακές συμβάσεις υπεγράφησαν

Εξαιρετική σημασία έχει να δει κανείς και το είδος των εργασιακών συμβάσεων που υπέγραψαν εργοδότες και εργαζόμενοι το 2013 και το 2014. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών μετά τα μέσα του 2014 κάθε άλλο παρά παρότρυνε τους εργοδότες να προσλάβουν εργαζομένους με σύμβαση πλήρους απασχόλησης. Το 2014 το 50,5%, δηλαδή η απόλυτη πλειοψηφία, των εργασιακών συμβάσεων ήταν μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Αντίθετα το 2013, το 53,85% των συμβάσεων που υπογράφηκαν ήταν πλήρους απασχόλησης. Συνεπώς υπήρξε μία μεγάλη ανατροπή στο «συσχετισμό δυνάμεων» μεταξύ των προσλήψεων πλήρως απασχολούμενων και των προσλήψεων μερικώς και εκ περιτροπής απασχολούμενων το 2014 υπέρ των τελευταίων.

Ασφαλιστικές εισφορές

Από το Υπουργείο Εργασίας υποστήριζαν ότι, όταν εφαρμοζόταν η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αυτή η μείωση θα αντισταθμιζόταν από την αύξηση των ασφαλισμένων ή αλλιώς πως οι αυξημένες εισφορές από τους αυξημένους ασφαλισμένους θα κάλυπταν τις μειωμένες εισπράξεις από εισφορές λόγω της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών (σ.σ. κατά ασφαλισμένων κατά 3,9%). Ωστόσο, σύμφωνα, με τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2014, σημειώθηκε μείωση 2,9% στα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές.

---
πηγή: capital.gr
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου