Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

... η ΠΟΕΣΥ για τον περιφερειακό Τύπο ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Επικίνδυνος
ο δημοσιογραφικός υποβιβασμός
της Περιφέρειας

Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

Με αφορμή το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η εφημερίδα Αγγελιοφόρος, τις δυσμενείς εξελίξεις για τις εργασιακές σχέσεις στην εφημερίδα Μακεδονία και τη διακοπή λειτουργίας του ανταποκριτικού γραφείου του ΔΟΛ στη Θεσσαλονίκη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) επισημαίνει τον υποβιβασμό της Περιφέρειας ως πεδίο παραγωγής δημοσιογραφικού έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πληρότητα της Ενημέρωσης των πολιτών. Και προφανώς αυτά τα κρούσματα που αποτελούν πλήγμα για την Ενημέρωση στη Βόρεια Ελλάδα, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

Το καίριο πλήγμα το έδωσε η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, με το απαράδεκτο και αποκρουστικό «μαύρο». Η ανεργία που μάστιζε το χώρο μας εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης ή της επίκλησής της από τους εργοδότες, διογκώθηκε σε μεγέθη απαράδεκτα, αφού η ΕΡΤ ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης – από πλευράς αριθμού απασχολουμένων – στη Β. Ελλάδα. Τη στιγμή μάλιστα που η Δικαιοσύνη, με διαδοχικές αποφάσεις της, επιβεβαιώνει ότι το μαύρο στην ΕΡΤ ήταν μια παράνομη κι αντιδημοκρατική επιλογή, η κυβέρνηση εγκαταλείποντας όλα τα προσχήματα εξακολουθούσε να περιορίζει με κάθε τρόπο το δικαίωμα των πολιτών της Βόρειας Ελλάδας στη Δημόσια Ενημέρωση και να στήνει ανταποκριτικά γραφεία, συνεργαζόμενα με εταιρίες παραγωγής για ενοικίαση προγράμματος, αντί ενός άρτιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού, όπως ήταν η ΕΤ3.

Σε ό,τι αφορά στο ανταποκριτικό γραφείο των εφημερίδων Τα Νέα και Το Βήμα στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να είχε συρρικνωθεί από πλευράς απασχολουμένων, είχε ωστόσο ειδικό ιστορικό βάρος για την πόλη: Όχι μόνο εργάστηκαν σε αυτό κορυφαίοι δημοσιογράφοι (υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Δημήτρη Γουσίδη), αλλά αποτέλεσε και σημείο αναφοράς στην ιστορία της, λειτουργώντας ως πεδίο ανταλλαγής ιδεών σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους. Με τη διακοπή της λειτουργίας του το γραφείο του ΔΟΛ προστίθεται στην αλυσίδα των ανταποκριτικών γραφείων εφημερίδων τα οποία συρρικνώθηκαν ή έκλεισαν επίσης, αλλά και των ανταποκριτικών γραφείων τηλεοπτικών σταθμών τα οποία λειτουργούν ακόμη και χωρίς δημοσιογράφους, μολονότι τα εν λόγω ΜΜΕ χαρακτηρίζονται ως πανελλαδικής εμβέλειας.

Ταυτόχρονα, ο κλυδωνισμός και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η εφημερίδα Αγγελιοφόρος, σηματοδοτεί την ακύρωση μιας προσπάθειας που εδραίωσε τη διαδοχή δημοσιογραφικών γενεών στη Βόρεια Ελλάδα και ταυτίστηκε με την επαγγελματική ενηλικίωση μεγάλου αριθμού δημοσιογράφων από το 1996, όταν η εφημερίδα εκδόθηκε για να καλύψει το κενό από την κατάρρευση του συγκροτήματος Βελλίδη. Τώρα η συγκεκριμένη εφημερίδα – σταθμός για τη νεότερη δημοσιογραφική ιστορία της Θεσσαλονίκης – βρίσκεται σε αδιέξοδο, αφήνοντας δίχως δώρο Χριστουγέννων τους απλήρωτους επί πέντε μήνες εργαζόμενους. Η επιχείρηση κατέθεσε, μετά τη Μακεδονία, αίτηση ένταξης στις διαδικασίες του πτωχευτικού κώδικα. Η εφημερίδα δεν κυκλοφορεί από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς μετά την έναρξη επίσχεσης εργασίας των εργαζομένων.

Παράλληλα, στην ιστορική εφημερίδα Μακεδονία, έπειτα από τις εκβιαστικές μεθοδεύσεις της ιδιοκτησίας, μετά και τη δικαστική απόρριψη της αίτησης για ένταξη στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, ασκήθηκε έφεση στην παραπάνω απόφαση, ενώ ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις 30%.

Τα παραπάνω φαινόμενα δείχνουν ότι οι διαστάσεις του ζητήματος είναι μεγαλύτερες από απλές επιχειρηματικές αποτυχίες. Αποτελούν σήμα συναγερμού για την ακύρωση του δικαιώματος των τοπικών κοινωνιών στην Ενημέρωση. Αλλά και για την ακύρωση του δικαιώματος των δημοσιογράφων να ασκούν το λειτούργημά τους. Ακυρώνει το δικαίωμα στην επαγγελματική αξιοπρέπεια.
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου