Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

... ο δαίμων του τυπογραφείου παρών ή ο διορθωτής απών; ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Διορθωτές προς εξαφάνιση

Πρωτοσέλιδο
τυπογραφικό λάθος
που βγάζει μάτι!

Φταίει η κρίση, η λιτότητα, οι μειώσεις στους μισθούς. Φταίει και ο πανάρχαιος δαιμονάκος τού τυπογραφείου που ταλαιπωρεί τον Τύπο από κτίσεως κόσμου.

Το πρωτοσέλιδο τυπογραφικό λάθος τού «Πρωταθλητή» (με περίπου 45άρι γράμμα, έτσι πρόχειρα όπως το κόβουμε) είναι από αυτά που βγάζουν μάτια αλλά όταν βρίσκονται πάνω στη σελίδα, την ώρα του στησίματος, σε τυφλώνουν και δεν τα βλέπεις – και ας την έχουν κοιτάξει δέκα ζευγάρια μάτια τη ρημάδα. Το διαπιστώνεις την άλλη ημέρα, με την τσίμπλα στο μάτι, όταν κρέμεται στο περίπτερο ή όταν ανεβαίνει στο ίντερνετ. Δεν κοροϊδεύουμε με αυτά. Έχουν γίνει σε εφημερίδες – μπορεί και σε όλες – απίθανα λάθη. Στον καθένα μας μπορεί να συμβεί. Απλώς, το συγκεκριμένο συμπίπτει με κάτι που γράφαμε τον Νοέμβριο για αποψίλωση των θέσεων της διόρθωσης σε διάφορες εφημερίδες (διαβάστε εδώ)

Γράφαμε, δηλαδή, ότι η θέση του διορθωτή όλο και περισσότερο αποδυναμώνεται στον καιρό της κρίσης, αρχίζοντας από τη μείωση του αριθμού εκείνων που εργάζονται στη διόρθωση των εφημερίδων έως την πλήρη εξαφάνισή τους. «Ο διορθωτής είναι ο τελευταίος παίκτης στη γλωσσική άμυνα ενός εντύπου. Αυτός που πιάνει στο παρά 1΄ το λάθος. Η εστία σιγά σιγά μένει κενή...», αναφέραμε τότε. Χωρίς να ξέρουμε πάντως ότι στον χθεσινό «Πρωταθλητή» αυτή ήταν η αιτία για τη... ΛΑΧΑΤΑΡΑ που πήραν οι άνθρωποι ή αν οφείλεται σε κλασική περίπτωση «τυπογραφικού δαίμονα». Όπως και να έχει, το ξαναλέμε: εμείς δεν κοροϊδεύουμε. Δεν θέλει πολύ για να το λουστεί ο καθένας – αν δεν το έχει λουστεί ήδη.
---
πηγή: http://harddog-sport.blogspot.gr/
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου