Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

... ΔΟΛ - η Μεγάλη του Εργοδοτικού Συνδικαλισμού Σχολή ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

mail αναγνώστη



Μια επιστολή - επιτομή του "σφάξε μ' αγά μου ν' αγιάσω"
Ο κ. Ψυχάρης θα τα διατύπωνε καλύτερα;
"... αυτό που πρωτεύει την περίοδο αυτή είναι να αντιμετωπιστεί η οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκεται ο Οργανισμός." 


"Αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχοντας ως γνώμονα την διαφάνεια και την ολοκληρωμένη ενημέρωσή σας, επιθυμούμε να παραθέσουμε δημοσίως τις απόψεις μας σχετικά με το μεγάλο θέμα της καθυστέρησης εξόφλησης των δεδουλευμένων μας στην εταιρεία.

Η επικοινωνία γίνεται με αφορμή επιστολή (επισυνάπτεται) που λάβαμε από τους συναδέλφους Παναγιώτη Σκουτέρη (ΔΣ ΕΠΗΕΑ) και Ηλία Αργυρόπουλο (ΔΣ ΠΟΕΠΤΥΜ ).

Τι λένε οι συνάδελφοι

«Κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων που αφορά την παράνομη καθυστέρηση των δεδουλευμένων αμοιβών των εργαζόμενων στον Όμιλο του ΔΟΛ που τείνει να φτάσει τους 2 Μήνες, εκτός των άλλων ενεργειών απαιτείται και η έγγραφη καταγγελία συνδικαλιστών-εργαζομένων του Ομιλου στο Σ,Ε,Π,Ε(Σώμα επιθεώρησης Εργασίας ) & ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

Θεωρώ άμεσα ότι θα πρέπει συντονίσουμε τις ενέργειες μας ώστε να καταγγείλουμε εγγράφως στο Σ.Ε.Π.Ε την παράνομη καθυστέρηση των δεδουλευμένων».


Τι απαντάμε

Χωρίς να προσδιορίζουν «τις άλλες ενέργειες», διατείνονται ότι «απαιτείται και η
έγγραφη καταγγελία συνδικαλιστών-εργαζομένων του Ομίλου στο Σ.Ε.Π.Ε».

Ο ισχυρισμός αυτός είναι παντελώς αβάσιμος. Το δικαίωμα προφορικής και έγγραφης καταγγελίας στο ΣΕΠΕ, το έχει κάθε εργαζόμενος που θεωρεί ότι ο εργοδότης δεν τηρεί την εργατική νομοθεσία και θίγεται ατομικά.

Το εργατικό δίκαιο του επιτρέπει - ως το αδύναμο μέρος της σχέσης εργαζόμενου - εργοδότη, να προσφεύγει στους κρατικούς θεσμούς για να υπερασπιστεί – με την στήριξή τους – τα συμφέροντά του.

Ως εκ τούτου, η άσκηση του δικαιώματος της προσφυγής δεν συναρτάται με την ιδιότητα του συνδικαλιστή, δεν σχετίζεται - κατά τον νόμο - με τις συνδικαλιστικές ενώσεις, είναι ατομικό δικαίωμα και δύναται να ασκηθεί ακόμα και στην περίπτωση που τα σωματεία έχουν διαφορετική άποψη.

Συμπέρασμα: Όποιος επιθυμεί να προσφύγει στο ΣΕΠΕ, δεν στέλνει επιστολές.

Το κάνει. Δεν αναζητεί με τεχνάσματα να κρυφτεί πίσω από την ισχύ και το κύρος της διοίκησης της ΕΠΗΕΑ. Την οποία ταυτόχρονα συκοφαντεί αδιαλείπτως. Ιδιαίτερα όταν αυτοχαρακτηρίζεται ως "υπερεπαναστάτης" και προστάτης των εργαζομένων.

Αλλά, στις κρίσιμες στιγμές αποκαλύπτονται οι πραγματικοί αγωνιστές ...και τα παλικάρια της "φακής".

Εκτός εάν, μέσω της επιστολής, έγινε προσπάθεια συνδικαλιστικής αξιοποίησης της δυσχερούς θέσης των εργαζομένων στον ΔΟΛ και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων. Τέτοιες πρακτικές δεν τις υιοθετούμε.

Πάνω στις οξυμένες ανάγκες και τα προβλήματα διαβίωσης των συναδέλφων μας, εμείς, δεν θα επιβεβαιώσουμε την συνδικαλιστική μας ιδιότητα, στις θερινές τους διακοπές.

Επί της ουσίας.

Η έγγραφη προσφυγή στο ΣΕΠΕ κατά της εταιρείας συνιστά, την περίοδο αυτή, μία πράξη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί: στην καλή περίπτωση «πυροτέχνημα» άπειρων συνδικαλιστών και στην χειρότερη, έως και «εκδικητική».

Γιατί απορρίπτουμε την προσφυγή;

Πολύ απλά γιατί - όχι μόνο - δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα προς όφελος των εργαζομένων αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το επιδεινώσει.

Το ΣΕΠΕ δεν δύναται, εκ του νόμου, να εξαναγκάσει την Διοίκηση της εταιρείας να πληρώσει έγκαιρα τους εργαζόμενούς της. Το ΣΕΠΕ δύναται, ΜΟΝΟΝ, να επιβάλει πρόστιμα και αυτά τα επιδικάζει, στην περίπτωση που θα θεωρήσει ότι ο εργοδότης καταδεικνύει «απιστία» στην συμβατική του σχέση με τον εργαζόμενο. Με άλλα λόγια ότι ενώ έχει χρήματα, δεν πληρώνει και τα χρησιμοποιεί για άλλους σκοπούς .

Και εδώ, με ειλικρίνεια, πρέπει να απαντήσουμε στο βασικό ερώτημα.

Υπάρχει ή δεν υπάρχει οξύτατη οικονομική δυσχέρεια στον Οργανισμό;

Είναι αληθές ότι τα έσοδα έχουν καταρρεύσει και ότι οι χρήσεις πολλών ετών είναι ζημιογόνες;

Καταφανέστατα. Το γνωρίζουμε όλοι.

Όποιος πιστεύει το αντίθετο έχει σημαντικό θέμα επαφής με την πραγματικότητα.

Τι θα αποφέρει λοιπόν η προσφυγή; Ένα πιθανό πρόστιμο (οι μισθοί ενός αριθμού εργαζομένων) που θα επιβαρύνει, ακόμα περισσότερο, την δυσμενή οικονομική θέση της εταιρείας την ίδια στιγμή που εμείς θα παραμένουμε απλήρωτοι.

Εν προκειμένω, θεωρώντας ότι εκφράζουμε την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην εταιρεία (μιλήσαμε άλλωστε με πολλούς πριν αποφασίσουμε να δημοσιοποιήσουμε την συζήτηση μεταξύ συνδικαλιστών), αυτό που πρωτεύει την περίοδο αυτή είναι να αντιμετωπιστεί η οικονομική δυσχέρεια στην οποία βρίσκεται ο Οργανισμός. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση για να πληρωνόμαστε και για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.

Τούτων δοθέντων η τοποθέτησή μας είναι σαφής. Κρίνουμε καταστροφικές τις λογικές που θα επιτείνουν το οικονομικό αδιέξοδο του οργανισμού και θα τονώσουν τις συνδικαλιστικές αγκυλώσεις των φορέων τους.

Μια ματιά στο πυρπολημένο τοπίο του κλάδου είναι αρκετή για να αντιληφθούμε ότι τα συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται με την εταιρεία εν λειτουργία (δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι υπάρχουν συνάδελφοι που σκέφτονται κάτι άλλο), με εξομάλυνση των οικονομικών χρήσεων και προφανώς με την επαναφορά των πληρωμών στην προγενέστερη κανονικότητά τους.

Να μην ξεχνούμε επίσης ότι εργαζόμαστε σε μία ιστορική εταιρεία, με διασφαλισμένα τα θεσμικά μας δικαιώματα (οι ατομικές συμβάσεις έχουν ενσωματώσει τις συλλογικές), με δομημένο εργασιακό περιβάλλον και με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Μια εταιρεία που για πάνω 50 χρόνια ήταν και είναι πρότυπο σε ότι αφορούσε στην σχέση της με τους εργαζόμενους.

Πολλές οικογένειες εργάστηκαν καθ΄ όλη την διάρκεια του εργασιακού τους βίου σε αυτήν, έως την συνταξιοδότησή των μεγαλυτέρων μελών τους, με καλές αμοιβές, με κύρος και αξιοπρέπεια. Μέλη των οικογενειών αυτών εξακολουθούν να εργάζονται ακόμα στην εταιρεία. Και αυτό επίσης να μην το ξεχνάμε.

Στο ισχύον κοινωνικοοικονομικό σύστημα – ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ - για να υπάρχουν εργαζόμενοι πρέπει να υπάρχουν εταιρείες. Και το αντίστροφο φυσικά.
Εταιρείες, όμως, με θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Με βιώσιμες και παραγωγικές θέσεις εργασίας. Με προοπτικές και θετικό μέλλον.

Ξέρουμε ότι θα δυσαρεστήσουμε τους συναδέλφους συνδικαλιστές. Ξέρουμε ότι θα μας συκοφαντήσουν, ως συνήθως, με ανάρμοστους χαρακτηρισμούς. Ωστόσο, με αίσθημα ευθύνης, διατυπώνουμε δημόσια τις διαφορετικές θέσεις μας. Επώνυμα.

Ένας από τους θεσμούς που έχει υποστεί καίρια πλήγματα στην συνείδηση των πολιτών είναι και ο συνδικαλισμός. Η έννοια της εκπροσώπησης και της διαμεσολάβησης. Η καθαρότητα και η ανιδιοτέλεια των συνδικαλιστικών εκπροσώπων.

Ο συνδικαλισμός επί των εργαζομένων «εξέπνευσε». Ο συνδικαλισμός που καθιστούσε πλούσιους τους επίορκους εκπροσώπους του, χρεοκόπησε.

Ο συνδικαλισμός των εκπροσώπων που προσπαθούσαν να επιβάλλουν -με αντιδημοκρατικές πρακτικές - τις εμμονές και τις φαντασιώσεις τους, περιθωριοποιήθηκε.

Κινούμενοι στον αντίποδα, ζητήσαμε έγκαιρα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, επίσημη ενημέρωση από αρμόδιο στέλεχος της εταιρείας. Η απάντηση δόθηκε με το email που λάβαμε την Παρασκευή 31/7.

 Όσο για την διοίκηση της ΕΠΗΕΑ, έπραξε από την πλευρά της τα δέοντα.

Καλό καλοκαίρι.

Πέτρος Ζώτος
Αναπληρωτής Γ. Γραμματέας της ΕΠΗΕΑ
Γιάννης Τζανετής
Εκπρόσωπος Εργαζομένων Διοικητικών Υπαλλήλων του ΔΟΛ στην ΕΠΗΕΑ"
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

2 σχόλια:

  1. Τρέμετε Καρακούση και Πεφάνη! Τα πουλέν του Μαρκο-τόπουλου κατέφθασαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. α)αφού πρόστιμο θα μπει αν " ενώ έχει χρήματα, δεν πληρώνει και τα χρησιμοποιεί για άλλους σκοπούς" , ποιος ο φόβος του Πέτρου (ο άλλος δεν υπάρχει ...) για την καταγγελία ???
    β) το "Στο ισχύον κοινωνικοοικονομικό σύστημα – ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ - για να υπάρχουν εργαζόμενοι πρέπει να υπάρχουν εταιρείες. Και το αντίστροφο φυσικά", το χει διαβάσει κανείς από τον ΣυΡιζΑ ? ή τα παιδάκια περνούσαν απ' έξω ?
    γ)αυτό το "Ο συνδικαλισμός που καθιστούσε πλούσιους τους επίορκους εκπροσώπους του, χρεοκόπησε", το ξέρει η ΕΠΗΕΑ ? ή ακόμα κάνει χρηματιστηριακές συναλλαγές ο πρόεδρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή