Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

... δηλαδή; Je suis Psycharis; Για τις θέσεις εργασίας, πάντα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι

Του Νίκου Χασαπόπουλου*

Δεν σας κρύβω, οι τελευταίες ώρες ήταν και οι πιο δύσκολες εδώ στη Μιχαλακοπούλου. Το Πρωτοδικείο, όπως ίσως το μάθατε, δεν ικανοποίησε το αίτημα για χρηματοδότηση. Ηταν, κατ΄ εμένα και για τους περίπου 500 συναδέλφους μου, μια ανεξήγητη απόφαση. Ισως δεν γνώριζαν τι ακριβώς αποφάσιζαν. Αλλά νάταν μονάχα αυτό; Η διάθεση της κυβέρνησης είναι να κλείσει «Το Βήμα». Αλλωστε υψηλόβαθμο στέλεχός της, μου εξομολογήθηκε: «Ας κλείσει καμιά 20αριά ημέρες, δεν χάλασε ο κόσμος». Τόση αγάπη μας έχει. Και, όπως μας είπαν, ετοιμάζουν κάθοδο Ρώσων στο κέντρο. Ελεγαν συγκεκριμένα για τον εκδότη Ηλ. Λιβάνη, αλλά δεν κατάλαβα καλά, θα τον έχουν ως… βιτρίνα και πίσω του θα είναι ο Ιβάν Σαββίδης; Τέτοια σενάρια ακούσαμε τις τελευταίες κρίσιμες στιγμές…

***
Αλλά και ο Κυρ. Μητσοτάκης έδειξε πόσο πολύ ενδιαφέρεται. Δεν συναίνεσε στην πρόταση για συναινετική λύση στο θέμα του ΔΟΛ. Ισως να τον προτιμά και αυτός κλειστό, παρά ανοιχτό, όπως μου μεταφέρουν πάμπολλοι βουλευτές του κόμματός του. Και ας λέει ότι έκανε ότι μπορούσε και πόσο βοήθησε. Τι είδους βοήθεια όμως ήταν αυτή; Τα τελευταία 24ωρα ασχολείται με τη λάσπη, όπως λέει, που έριξε η κυβέρνηση εναντίον της Μαρέβα Μητσοτάκη και πώς η κυβέρνηση επιχειρεί να… ποινικοποιήσει την επανένωση του ζεύγους (φράση που έλεγε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του). Και τι απέμεινε από τη ΝΔ; Κάποια τηλεφωνήματα βουλευτών (που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού) που εκφράζουν την συμπαράστασή τους, (από συμπαράσταση χορτάσαμε τους τελευταίους μήνες) και φράσεις του τύπου «Είμαστε μαζί σας» ή (μ΄αυτήν τη φράση που γέλασαν οι πάντες, όταν την μετέφερα) «είμαστε και εμείς συντάκτες του Βήματος», κατά τη φράση του Κένεντι όταν επισκέφθηκε το Δυτικό Βερολίνο «Είμαστε όλοι Βερολινέζοι». Οι περισσότεροι απ΄αυτούς, να ξέρετε, μας παρακαλούσαν χρόνια να γράψουμε κάτι γι΄αυτούς, έστω και εναντίον τους, φτάνει να γραφεί σωστά το όνομά τους. Τέτοια υποκρισία.

***
Δεν είναι βεβαίως ώρα να αποδοθούν ευθύνες, τη στιγμή που κινδυνεύουν να μείνουν τόσες εκατοντάδες εργαζόμενοι στο δρόμο. Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες και για τον εκδότη και για τους δημοσιογράφους επειδή και εμείς δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Ακόμα και η ΕΣΗΕΑ συμπαράσταση έδωσε, αλλά όχι ουσιαστική βοήθεια.. Ο Πρόεδρος μάλιστα της ΕΣΗΕΑ μπροστά σε δεκάδες άτομα ανέφερε ότι θα προτείνει στην Ενωση να δέχεται ως μέλη και τους εργαζόμενους στα ηλεκτρονικά έντυπα. Για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ορισμένοι απ΄αυτούς επιχαίρουν για την κατάσταση που επικρατεί στο ΔΟΛ, τι να πω; Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι… Και μέσα σ΄όλα εξαφανίστηκε από προσώπου… Βήματος και ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας . Ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ωσάν να τον κατάπιε η γη. Ισως γρήγορα να ξέχασε τις υποσχέσεις που έδινε ότι θα κάνει ότι μπορεί να κρατήσει ζωντανές τις ιστορικές αυτές εφημερίδες.
---
(*) από τη σελίδα του στο Facebook
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου