Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

... τα "μπλοκάκια" και η φορολογία τους ...


*
Ματίνα Παπαχριστούδη
(greektv.com)
***
*
Τα "μπλοκάκια"
οι πρώτοι προλετάριοι των ΜΜΕ

Με την αύξηση της φορολογίας στα δελτία παροχής υπηρεσιών στο 35% από 20%, οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι στο χώρο των ΜΜΕ μετατρέπονται αυτόματα στους πρώτους επίσημα πια, "προλετάριους" στα media. Ως πρόσφατα δεν είχαν καμία παρέμβαση στο παραγόμενο προϊόν της δουλειάς του. Δούλευαν παρέχοντας σταθερά ύλη σε εφημερίδες, περιοδικά, κ.λ.π. και αμείβονταν επίσης με σταθερές αποδοχές. Ή παρέδιδαν την ύλη τους και περίμεναν να τη δουν δημοσιευμένη για να πληρωθούν "με το κομμάτι". Σε μια μέση αμοιβή της τάξης των 800 ευρώ μετά από αφαίρεση φόρων, ΦΠΑ, ταμεία ΜΜΕ  ο εργαζόμενος ίσα που εξασφάλιζε ένα ελάχιστο ποσό για την επιβίωση του.

Η αύξηση του Φ.Π.Α και τώρα της φορολογίας οδηγεί τους αμειβόμενους με 800 ευρώ σε ετήσια έσοδα 4.000 ευρώ, δηλαδή το μήνα 333, 3 ευρώ. Κι αυτό αφορά τους ήδη ασφαλισμένους γιατί στην πραγματικότητα στα ΜΜΕ πάρα πολλοί πια πληρώνονται το ανώτερο 500 ευρώ με μπλοκάκι και ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ. Δηλαδή στο τέλος του έτους θα χρωστάνε κιόλας κάτι εκατοντάδες ευρώ. Γιατί οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές τους φθάνουν δεν φθάνουν τα 200 ευρώ το μήνα!

Για το θέμα υπάρχει ήδη παρέμβαση στον περιοδικό Τύπο (ΕΣΠΗΤ) από την παράταξη "Παρατύπως". Η επιστολή του μέλους του ΔΣ, Κώστα Στοφόρου, προς τα μέλη του ΔΣ και τα μέλη της ΕΣΠΗΤ είναι αποκαλυπτική. Το θέμα όμως είναι συνολικότερο και γενικότερο. Κι αφορά την ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ, την ΠΟΣΠΕΡΤ (ένεκα συμβασιούχων).

Η επιστολή προς την ΕΣΠΗΤ

Συνάδελφοι,

Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν ότι στα νέα μέτρα περιλαμβάνονται:

- η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες
- ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής 35%

Ήρθε η ώρα να αντιδράσουμε – έστω την ύστατη στιγμή

Αφού, μετά από αυτές τις εξελίξεις, εκατοντάδες μέλη μας οδηγούνται κυριολεκτικά στη φτώχεια και τον αφανισμό.

Αναφέρομαι σε όσους αμείβονται με "Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών", το γνωστό σε όλους μας "μπλοκάκι".
Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν υποστεί μέχρι σήμερα κάθε είδους εκμετάλλευση και καταπάτηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων.
Σήμερα καλούνται να φορολογηθούν ως …μεγαλοεπιχειρηματίες!

Οι περισσότεροι δεν είναι καν ασφαλισμένοι στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. - γεγονός επιεικώς απαράδεκτο.  Υπενθυμίζω ότι "στην ασφάλιση του Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. υπάγονται και οι συντάκτες, οι αμειβόμενοι με Δ.Π.Υ. υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει μόνιμος εργοδότης που θα παρακρατεί τις ασφαλιστικές εισφορές και θα τις αποδίδει στο Ταμείο και ότι καλύπτουν τον κατώτατο ασφαλιστικό μισθό".

Με ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα διοικήσεων της ΕΣΠΗΤ, το καθεστώς αυτό οδήγησε εκτός Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. εκατοντάδες συναδέλφους.

Κι όμως η λύση θα ήταν άμεση και απλή: Να δίνεται το δικαίωμα ασφάλισης, εφόσον με οποιονδήποτε τρόπο καλύπτονται οι ελάχιστες ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές που σήμερα φτάνουν τα 2.499,52 ευρώ (και αντιστοιχούν στον κατώτερο μηνιαίο μισθό που είναι 850,18 ευρώ). Χωρίς άλλα προαπαιτούμενα.

Το μέλλον διαγράφεται ακόμη πιο σκοτεινό για όσους τα βγάζουν πέρα με δυσκολία:

- Οι συνολικές ετήσιες αποδοχές των συναδέλφων που αμείβονται με τον κατώτερο μισθό και είναι ασφαλισμένοι στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. φθάνουν περίπου τα 10.000 ευρώ. Από αυτά, μετά την καταβολή των εισφορών απομένουν περίπου 7.500 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε τα 3.500 ευρώ της νέας φορολογικής κλίμακας, τους μένουν για να ζήσουν 4000 ευρώ το χρόνο!

- Όσοι συνάδελφοι - θύματα και της ολέθριας ολιγωρίας των διοικήσεων της ΕΣΠΗΤ και του Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, καλούνται να ζήσουν με ακόμη λιγότερα χρήματα. Πέρα από τα 3.500 ευρώ της φορολογίας πληρώνουν για ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ ποσά που αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 4000 ευρώ - ανάλογα με τη βαθμίδα. Σε αυτή την περίπτωση τους μένουν για να ζήσουν 2500 ευρώ το χρόνο! Κάτι παραπάνω από 200 ευρώ το μήνα…

Πέρα από τη συνολική (και απαραίτητη) καταδίκη του Μνημονίου, πρέπει με κάθε τρόπο να ανατρέψουμε τα σχέδια αυτά της Κυβέρνησης.
Δεν είμαστε επιχειρηματίες, αλλά δημοσιογράφοι.
Πρέπει να απαιτήσουμε:

- Την άμεση απόσυρση του συγκεκριμένου μέτρου

- Την αύξηση του αφορολόγητου ορίου

- Ας πάψουν επιτέλους να θεωρούν και να αντιμετωπίζουν τους δημοσιογράφους ως «ελεύθερους επαγγελματίες»

- Εδώ και τώρα να ασφαλιστούν όλοι οι συνάδελφοι στο Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ.

Περιμένω την απάντηση και κυρίως τη δράση σας,

Κώστας Στοφόρος, μέλος του ΔΣ της ΕΣΠΗΤ
(«Παρατύπως»)
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


                 ............... Συνδικάτο Τύπου Τώρα !!! ................

                                                                            *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου