Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

... Χ.Κ.Τεγόπουλος - πόσες Οψεις έχει στη φαρέτρα της;

*
Ένας απλήρωτος
της "Ελευθεροτυπίας"
***
*


Eργοδοτική τακτική
και εργατική συνοχή
στην Χ.Κ.Τεγόπουλος


Η νέα εργοδοσία της Χ.Κ.Τ, μέσω της παρένθετης εταιρείας ΤΡΙΤΗ ΟΨΗ (νομικά εφευρήματα Χ. Οικονομόπουλος), επανακυκλοφόρησε από 10/01/13 την "Ελευθεροτυπία". Υπογράφηκαν ατομικές συμβάσεις «νέου τύπου» με πολύ ελαστικές συνθήκες εργασίας. Στόχος ο παλιός: η διάσωση μιας νέας ¨Ε¨ χωρίς τα υπάρχοντα εργατικά βάρη. Αναζητείται ακόμη, η ταχύτερη υλοποίηση του σχεδίου της «εθελούσιας μαζικής φυγής» των εργαζομένων, που για 18 μήνες παραμένουν απλήρωτοι. Μαθεύτηκε όμως, ότι η εταιρεία Χ.Κ.Τ δεν αναγνωρίζει την υπογραφή του εκπροσώπου της σε όσες εθελούσιες απολύσεις έχουν γίνει. Λέγεται ότι υπογράφηκαν από αναρμόδιο…Έτσι δείχνει την καλή θέληση και την αξιοπιστία της η νέα εργοδοσία;


Για τη διάρκεια της επίσχεσης εργασίας, δεν έχουν πληρωθεί στα ΤΑΜΕΙΑ οι ασφαλιστικές εισφορές. Το Δημόσιο όπως φαίνεται, δεν έχει ανάγκη τις οφειλές της Χ.Κ.Τ, αλλά τα χρέη των απλήρωτων εργαζομένων σε αυτό. Έτσι δεν είναι απίθανο κάποιοι να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη το 2013, παρά τις παρεμβάσεις των σωματείων.

Θέλουν να μας πείσουν μέσα στην οικονομική κρίση, όταν η πιστωτική κάλυψη των επιχειρήσεων περιορίζεται δραματικά από τις τράπεζες, ότι θα υπάρξει ικανή (;) χρηματοδότηση και ότι τα κέρδη της επανέκδοσης θα είναι τέτοια, που θα αντιμετωπίσουν τα συσσωρευμένα χρέη (25-27.000.000 ευρώ) προς όλους τους εργαζομένους και παράλληλα τα έξοδα της επανέκδοσης.

Μήπως όταν λήξει η σύμβαση έργου της ΤΡΙΤΗΣ ΟΨΗΣ, χωρίς να παρουσιαστούν κέρδη, υπογραφεί τότε μια νέα σύμβαση με την ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΨΗ...; Οι εργαζόμενοι θα παραμένουν απλήρωτοι και η επανέκδοση θα προχωράει. Άλλοι θα λένε ότι δεν είναι σωστό να κλείσουμε μια εφημερίδα, επικαλούμενοι τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό και τις "πολύτιμες θέσεις εργασίας" (για ανέργους που δεν λένε ότι ανήκουν στο σωματείο τους π.χ ΕΤΗΠΤΑ). Αυτό δεν είναι το ανήθικο σχέδιο τους;

Επιδιώκουν με την οικονομική μας εξαθλίωση να δειλιάσουμε και να μείνουμε παθητικά στάσιμοι, για να καθυστερούν ή και να παγώσουν οι δικαστικές μάχες που δίνουμε. Και επειδή η αδράνεια και η απραξία συνιστούν την ανυπαρξία, μας ωθούν εκεί, για να μας εξαγοράσουν ευκολότερα.



Μας λένε ότι η επανέκδοση, είναι ο μοναδικός και πιο σύντομος δρόμος, για να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα καταβολής δεδουλευμένων και αποζημιώσεων, σε όλους τους εργαζόμενους.
Όμως, ακόμη και οι κυκλοφορίες της "νέας Ε" δεν ανταποκρίνονται σε τούτο.

Αναφέρουν ακόμη, τη δίκαιη ικανοποίηση όλων (χωρίς την επίσχεση βέβαια) στο συντομότερο δυνατό χρόνο, μέσα από την εξυγίανση της Χ.Κ.Τ (όπως την εννοούν αυτοί). Μάλλον έχουν "ευσεβείς πόθους" και δυστυχώς πόθους έχουν όσοι δεν έχουν θέληση για αξιόπιστη λύση. 


Ο νέος μέτοχος "27%" που θέλει δήθεν να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε την απόλυση στους 3 φύλακες του εργοστασίου στο Κορωπί. Δεν αρκέστηκαν στην παράνομη πώληση διαφόρων υλικών (τυπωμένου χαρτιού προς ανακύκλωση, τσίγκων, μελανιών, διαφόρων χημικών...), που υποτίθεται ότι έγινε για να πληρωθούν οι φύλακες και τελικά ούτε αποζημίωση δεν πήραν. Αντ' αυτών πληρώθηκε η ΔΕΗ για την ΜΙΝΩΟΣ...


Τώρα ήθελαν (δεν πρόλαβαν, γιατί κατασχέθηκε) να πάρουν και το stock του χαρτιού, 500 τόνοι, που υπάρχει στο εργοστάσιο. Λένε ότι οι πλειστηριασμοί και η πτώχευση δεν αποτελούν λύσεις, διότι οδηγούν σε περιορισμένη ικανοποίηση και σε πολλά χρόνια. Δυστυχώς κάποιοι "συνάδελφοι" φροντίζουν για αυτό ταυτιζόμενοι πλήρως με την εργοδοσία (σαν μάρτυρες υπέρ της Χ.Κ.Τ, σαν αντιπρόσωποί της στην ΕΤΗΠΤΑ...).


Είναι αυτοί που πριν λίγο καιρό απειλούσαν ότι "το menu έχει πτώχευση" εν' όψει της έκδοσης, από μερίδα εργαζομένων της "Ε", της "Εφημερίδας των Συντακτών". Διαβάζοντας τις απόψεις τους στα blogs νομίζω ότι διακρίνεται φθόνος απέναντι στο "νέο εγχείρημα". Σίγουρα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, ανάμεσα στους μετέχοντες του "νέου εγχειρήματος" και της εργοδοσίας της νέας "Ε" (αφού και αυτοί απλήρωτοι της Χ.Κ.Τ είναι). Σίγουρα το αναγνωστικό κοινό, συγκρίνοντας και κρίνοντας, θα απαξιώσει το "κακό έντυπο" που δεν ανταποκρίνεται στην αποστολή του και δεν συμβιβάζεται με το δικό του ήθος. Και "συν τω χρόνω" θα ξεσκεπαστούν τα ιδιοτελή συμφέροντα, όπου και να κρύβονται.



Δεν θεωρούν θεμιτή την ύπαρξη της συνεταιριστικής "Εφημερίδας των Συντακτών", διότι είναι κάτι που οι ίδιοι δεν μπόρεσαν να κατορθώσουν. Εκδηλώνουν μια στείρα επίκριση απέναντι στο "νέο εγχείρημα" και τους υπόλοιπους απλήρωτους συναδέλφους, για τα ένδικα μέσα που ασκούν. Οχυρώνονται πίσω από το μαύρο χρήμα της διαπλοκής των νέων συνεργατών και της αναμενόμενης λαφυραγώγησης των κοινοτικών ενισχύσεων (ΕΣΠΑ), στις οποίες θεωρούν σίγουρη τη συμμετοχή τους (αλλάζοντας γραμμή πλεύσης...). Και όποιος αντέξει...

Η μειοψηφία των εργαζομένων στη νέα "Ε", θέλουν να θεωρούμε τη συμμετοχή τους σαν "πολύτιμες θέσεις εργασίας", στην εποχή της αυξανόμενης ανεργίας στον Τύπο. Πολύτιμες θέσεις που πληρώνονται και η διαφήμιση της επανέκδοσης μεγάλη και πολυέξοδη. Όμως 800 και πλέον εργαζόμενοι της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, παραμένουν απλήρωτοι για 18 μήνες σε συνθήκες ανασφάλειας, λιτότητας και γενικής ασφυξίας. Σε τέτοιες συνθήκες, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Οι συνάδελφοι αυτοί δεν θα κριθούν γιατί πληρώνονται για τη δουλειά τους, αλλά κρίνονται για το πως και για ποιό σκοπό συμμετέχουν στην ΤΡΙΤΗ ΟΨΗ κάνοντας ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς. Οι τρόποι συμπεριφοράς τους, τώρα καταστρέφουν ότι δημιούργησαν με την αξία τους. Οι υπόλοιποι απλήρωτοι εργαζόμενοι έχουν πάρει θέση στα τεκταινόμενα:


"Επειδή δεν μπορώ να ζω άλλο με δανεικά
και επειδή σ΄αυτή τη ζωή έχω ιδανικά,
απαιτώ τα δεδουλευμένα μου,
απαιτώ την αποζημίωσή μου,
η Χ.Κ.Τ πρέπει να με πληρώσει τώρα."

Λέγεται πως η παλιά "Ε" δεν είχε αναπτύξει δεσμούς και εξαρτήσεις με οικονομικά και άλλα συμφέροντα. Για τη νέα "Ε" που θέλει να προσδιορίζεται, από το ελεύθερο φρόνημα των συντακτών της, ισχύει το ίδιο; Δεν νομίζω ότι σχηματίζει κανείς αυτήν την εντύπωση, διαβάζοντας σχετικά με τους συνεργάτες της νέας εργοδοσίας.

Οι τωρινοί χειρισμοί της εργοδοσίας δεν απαξιώνουν τον τίτλο; Οι μεθοδεύσεις απαλλαγής της Χ.Κ.Τ από τις οφειλές της απέναντι στους εργαζόμενους, τιμούν και ανεβάζουν την αξία του ιστορικού τίτλου; Η κυκλοφορία της νέας "Ε" δείχνει ότι διατήρησε τους παλιούς και προσέλκυσε νέους απαιτητικούς αναγνώστες προσδίδοντας αξία στον τίτλο; Μήπως οι κυκλοφορίες δείχνουν ότι ο τίτλος απαξιώνεται; Δυστυχώς σε ό,τι είχα γράψει για τον τίτλο επαληθεύτηκα...

Στην ιστορία της Ελευθεροτυπίας ανήκουμε όλοι. Στο δικαστικό πλέον αγώνα μας ενάντια στην Χ.Κ.Τ, η ανοχή και η επανάπαυση είναι ανεπίτρεπτες. Οι του "νέου εγχειρήματος" δεν μπορεί να κατηγορούνται γιατί δεν έμειναν στάσιμοι και προχώρησαν, αναλαμβάνοντας μεγάλο ρίσκο, στην έκδοση (συνεταιρικά) μιας νέας ημερήσιας εφημερίδας πανελλαδικά. Σε έναν αγώνα ζωής και της αναζήτησης για το "αύριο" δεν δείλιασαν και δεν φοβήθηκαν την αποτυχία, δεν έμειναν στην απραξία γιατί οδηγεί στην ηθική αναλγησία, δεν μετατράπηκαν σε αδρανή και παθητική μάζα της κοινωνίας και δεν έγιναν ουραγοί της ζωής διότι "ό,τι δεν δρα δεν υπάρχει" και διότι η ζωή νοείται σαν διαρκής κίνηση.

Η αδυναμία να κάνουμε πάντοτε το σωστό δεν είναι γεγονός αξιοκατάκριτο. Η συγκάλυψη των λαθών μας όμως είναι ηθικά ανεπίτρεπτη. Ας μετρήσουμε όλοι τα λάθη που κάναμε ή τα σωστά που δεν κάναμε ενώ θα μπορούσαμε και κάνοντας την αυτοκριτική μας, να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε ξανά την ενότητά μας, ή την ελάχιστη απαιτούμενη συνοχή μας, για να συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα μας από καλύτερες θέσεις, παίρνοντας ξεκάθαρες αποφάσεις.

    Για πρώτη φορά δεν βάζω το όνομα μου

    Ένας απλήρωτος της Ελευθεροτυπίας                              18/02/2013
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου