Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

... ΜTV - όχι στις λέξεις "γκέι" και "λεσβία" ...

*
Δημήτρης Αγγελίδης
("ΕφΣυν")
***
*

Υποτιτλισμένη λογοκρισία
λόγω ομοφοβίας στο MTV

Πάγια τακτική του ελληνικού ΜΤV από την αρχή της λειτουργίας του και όχι μεμονωμένο περιστατικό είναι η λογοκρισία των λέξεων «γκέι» και «λεσβία» από τους υπότιτλους των ξενόγλωσσων σειρών, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του καναλιού στην «Εφ.Συν.», ύστερα από το θέμα που ανέδειξε η ιστοσελίδα της Lifo φιλοξενώντας επιστολή τηλεθεατή. Ο τηλεθεατής διαμαρτυρόταν επειδή σε εκπομπή που μεταδόθηκε στις 15 Φεβρουαρίου, μετά τις 11 το βράδυ, «όποτε οι πρωταγωνιστές ανέφεραν τις λέξεις «λεσβία», «γκέι» κτλ., αυτές εμφανίζονταν [στους υπότιτλους] με τελίτσες».

Δεν είναι φυσικά το πρώτο κρούσμα ομοφοβικής λογοκρισίας – πρόσφατα περιστατικά είναι η σκηνή με το φιλί δύο αγοριών στο βιντεοκλίπ της Κέιτ Πέρι «Fireworks», που προβλήθηκε στο ελληνικό MTV και το MAD με καλυμμένα τα πρόσωπα των αγοριών, και η απάλειψη της σκηνής φλερτ μεταξύ δύο αντρών από τον «Πύργο του Ντάουντον» που προβάλλει η ΝΕΤ. Ομως αυτή τη φορά η λογοκρισία έφτασε στο έσχατο σημείο ομοφοβίας. Εξαφανίζοντας τη λέξη που δηλώνει τη διαφορετική σεξουαλική ταυτότητα, επιχειρεί όχι μόνο να υποβιβάσει, αλλά να εξαφανίσει την ίδια τη διαφορετική ταυτότητα. Πώς αισθάνονται άραγε οι ομοφυλόφιλοι έφηβοι που παρακολουθούν το MTV, πολλοί από τους οποίους έχουν υποστεί βία από τους συμμαθητές τους και ενώ έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις με θύματα ομοφυλόφιλους;

«Πάντα το κάναμε αυτό το πράγμα. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έγινε τώρα τόσος θόρυβος. Δεν έχουμε βάλει ποτέ σε υπότιτλους τις λέξεις «γκέι» και «λεσβία»» είπε η εκπρόσωπος του καναλιού. Σημείωσε πως το κανάλι δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα με τις συγκεκριμένες λέξεις ούτε με τη σεξουαλική ταυτότητα οποιουδήποτε, αλλά πήρε την πρωτοβουλία της λογοκρισίας από τον φόβο προστίμου ή σύστασης από το ΕΣΡ, με δεδομένο ότι το κανάλι απευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε ανήλικους. Ωστόσο η ώρα προβολής της εκπομπής δεν βρίσκεται στη ζώνη των ανηλίκων.

Η εκπρόσωπος επικαλέστηκε μάλιστα οδηγία του ΕΣΡ ότι «οι τηλεοπτικοί σταθμοί οφείλουν να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των ανήλικων τηλεθεατών από σκηνές ή εικόνες που ενδέχεται να βλάψουν σοβαρά τη σωματική, πνευματική ή την ηθική τους ανάπτυξη». Πώς ακριβώς μπορεί να βλάψει η αναφορά των λέξεων «λεσβία» και «γκέι» τη σωματική, πνευματική και ηθική ανάπτυξη των παιδιών, αυτό δεν θα μπορούσε να το εξηγήσει ούτε καν το πολλές φορές ακραία συντηρητικό ΕΣΡ.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου