Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

... "Πήγασος" - ΔΟΛ εις σάρκαν μίαν; ...

*
Enimerosi24.gr
***
*

Πιο κοντά η εξαγορά
του "Πήγασου" από τον ΔΟΛ

Σε εξέλιξη συζητήσεις κορυφής μεταξύ των δύο πλευρών

Ξέσπασε η φημολογία για διεργασίες ανάμεσα σε ΔΟΛ και Πήγασο με τις δύο εταιρείες να εκδίδουν ταυτόχρονα πριν από μία εβδομάδα ανακοινώσεις καρμπόν οι οποίες επιχείρησαν να διαλύσουν τις φήμες. Την Τρίτη στην κοπή της πίτας του ΔΟΛ στο Μέγαρο Μουσικής οι επιτελείς του έκαναν μασάζ στα στελέχη της διαφημιστικής αγοράς για να δουν με καλύτερο μάτι τις εκδοτικές προσπάθειες του Συγκροτήματος. Ταυτόχρονα τα στελέχη της διαφημιστικής αγοράς ανέφεραν φεύγοντας από την εκδήλωση ότι αποκόμισαν την εντύπωση από τις συζητήσεις με τα στελέχη του ΔΟΛ ότι ο Οργανισμός επιδιώκει την επέκταση του.

Το δικό μας ρεπορτάζ αναφέρει ότι την επομένη κιόλας μέρα, δηλαδή προχθές Τετάρτη, υπήρξε συνάντηση των κορυφαίων στελεχών ΔΟΛ και Πήγασου όπου συζητήθηκε όχι απλώς το ενδεχόμενο για να υπάρξει κάποιου είδους «συνεργασία» αλλά μπήκαν και σε λεπτομέρειες του πιθανού deal.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η συνένωση των δύο μεγαλύτερων εκδοτικών οργανισμών στη χώρα και μάλιστα στη δεδομένη οικονομική συγκυρία δεν είναι κάτι απλό, αλλά ιδιαίτερα σύνθετη διεργασία. Το δεδομένο είναι ότι η επιθυμία των δύο πλευρών υπάρχει και αυτές τις μέρες υπάρχει συνεχής επαφή και επικοινωνία σε ανώτατο επίπεδο στην αναζήτηση της φόρμουλας που μπορεί να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία. Αυτό που μαθαίνουμε εμείς ότι προκύπτει από τις συζητήσεις των τελευταίων 24ωρων είναι ότι στο τραπέζι έχει προκριθεί η ιδέα της εξαγοράς και όχι της συγχώνευσης.

Είναι σαφές βέβαια ότι το μέγεθος του Πήγασου σε συνδυασμό με τα οικονομικά του ΔΟΛ αυτή την εποχή δεν επιτρέπουν μια συμβατική εξαγορά. Αναζητείται λοιπόν τρόπος να περάσει ο Πήγασος στην ιδιοκτησία του ΔΟΛ με το μικρότερο δυνατό κόστος για όλες τις πλευρές. Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να διατηρήσει ένα μειοψηφικό ποσοστό η πλευρά Μπόμπολα για ευνόητους λόγους. Γνωρίζουμε και ορισμένες από τις λεπτομέρειες που έχουν συζητηθεί αυτές τις μέρες σε αυτές τις συζητήσεις, αλλά για λόγους όχι προστασίας του deal φυσικά, αλλά για λόγους που σχετίζονται με το προσωπικό των δύο εταιρειών, όπου θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη προσοχή στο τι μεταδίδεται, θα περιμένουμε να συλλέξουμε και άλλα στοιχεία από το ρεπορτάζ και μετά να τα δημοσιοποιήσουμε.

Για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα πάντως συζητώντας τα όσα μαθαίνουμε με παράγοντες της πιάτσας των ΜΜΕ αυτό που μας μεταφέρθηκε είναι πως είναι γνωστό ότι υπάρχει ανοικτός δίαυλος ανάμεσα στις δύο πλευρές και εκπεφρασμένη ποικιλοτρόπως η επιθυμία της οικογένειας Μπόμπολα για απεμπλοκή αυτή την εποχή από τα ΜΜΕ τουλάχιστον σε επίπεδο ιδιοκτησίας αλλά υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και εμπόδια σε ένα τέτοιο deal.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε διαφόρους παράγοντες ανασταλτικούς προς ένα τέτοιο εγχείρημα. Για παράδειγμα, τι θα κάνει ο ΔΟΛ με το «Έθνος»; Θα έχει δύο μεγάλες ημερήσιες και δύο μεγάλες κυριακάτικες εφημερίδες; Τι θα κάνει με το GOAL όταν τη δική του αθλητική εφημερίδα την έκλεισε άρον άρον; Αν τις κλείσει γιατί τότε να πάρει τον Πήγασο; Για να αυξήσει απλά το ποσοστό του στο Mega το οποίο απαιτεί τα τελευταία χρόνια συνεχείς ενέσεις εκατομμυρίων ευρώ; Μην βιαστούμε λοιπόν να βγάλουμε συμπεράσματα. Μπορεί οι συζητήσεις να μην καταλήξουν τελικά κάπου» μας είπε άνθρωπος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και στα δύο συγκροτήματα.
---
Σχόλιο "Α" : η συγκέντρωση των μετοχών συνηγορεί σ' όλα τα παραπάνω ... με 88,87% πλέον η οικογένεια Μπόμπολα στον Πήγασο, με 83,7% (Νοέμβριος 2012) ο Σταύρος Ψυχάρης στο ΔΟΛ ...
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου