Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

... "σικέ κυβερνητικό ματς" στα δημόσια ΜΜΕ ...

*
Ποντίκι-media
***
*

Δημόσια τηλεόραση:
Πίσω στα μπλοκάκια της ντροπής


Οκτώ μέρες σίγησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, το Αθηναϊκό Πρακτορείο και οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, αντιδρώντας στη μετατροπή τους σε κρατικούς υπαλλήλους μέσω του μισθολογίου που θα ορίζεται με υπουργικές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, στις απολύσεις των συμβασιούχων, στην παράδοση και της ενημερωτικής ΕΡΤ σε ιδιωτικές εταιρείες. Στη μεγαλύτερη απεργία της ΕΡΤ η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης απάντησε με δυο αγωγές εναντίον της απεργίας και των συνδικαλιστικών οργάνων των δημοσιογράφων. Οι εκκλήσεις των ομοτράπεζων με τα κυβερνητικά στελέχη, συνδικαλιστών και γνωστών δημοσιογράφων της ΕΡΤ για νέες συναντήσεις και συζητήσεις επί των επιμέρους θεμάτων της υπουργικής απόφασης έπεσαν στο κενό. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μετατρέψει την ΕΡΤ στο δικό της βιλαέτι τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Την ώρα που η διοίκηση κατέθετε τις αγωγές ζητώντας να κηρυχθούν οι απεργίες στα δημόσια ΜΜΕ «παράνομες» – όπως και έγινε – στο υπουργείο Επικρατείας προωθούνταν η νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή των συμβασιούχων έργου με μπλοκάκι σε μεικτές τηλεοπτικές παραγωγές. Η δε διοίκηση της ΕΡΤ έχει ήδη περικόψει το κόστος ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος κατά 70% και προβλέπει έξτρα αμοιβές για διαφόρων ειδών «συνεργαζόμενους» με κόστος περί τα 17 εκατ. ευρώ!

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δημοσιογράφοι σε "Αθηναϊκό Πρακτορείο", "Αθήνα 9,84" και "Κανάλι 1" του Πειραιά, αποδεχόμενοι τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ζήτησαν από την ΕΣΗΕΑ την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, υποστηρίζοντας παράλληλα τη διεκδίκηση υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης για τα δημόσια Μέσα.

Η νομοθετική ρύθμιση


Αντιθέτως στην ατζέντα βρίσκεται η πρόταση του υπουργείου Επικρατείας προς το υπουργείο Εσωτερικών για τη σύναψη των συμβάσεων έργου. Η επάνοδος των συμβασιούχων με μπλοκάκι αυτή τη φορά γίνεται με επίκληση της υφαρπαγής του 25% από το ανταποδοτικό τέλος!

Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας, στην προτεινόμενη ρύθμιση αναφέρεται «η μείωση των εσόδων της ΕΡΤ από το ανταποδοτικό τέλος έχει αυξήσει τις ανάγκες της εταιρείας σε εσωτερικές παραγωγές. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη συνεχή μείωση του προσωπικού της έχει οδηγήσει σε έλλειψη των στελεχών εκείνων, που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών της...». Με αυτή την τουλάχιστον αστεία αιτιολογία και με τις υπογραφές των υπουργών Αντώνη Μανιτάκη και Δημήτρη Σταμάτη δίνεται στην ΕΡΤ η δυνατότητα να συνάπτει συμβάσεις μίσθωσης έργου με κοινή απόφαση των υπουργών έπειτα από αίτημα της διοίκησης της ΕΡΤ για τον αριθμό των προσώπων, τις ειδικότητες και το συγκεκριμένο έργο της κάθε σύμβασης. Η επιλογή των προσώπων θα γίνεται με απόφαση του Δ.Σ. της ΕΡΤ ύστερα από αξιολόγησή τους από 3μελή επιτροπή. Επίσης με τις «συμβάσεις μίσθωσης έργου καθορίζονται το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την παράδοση του έργου και το συνολικό ποσό της αμοιβής των αναδόχων...».
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση

*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου