Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

... είναι MEGAλα και πολλά τα δάνεια ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ερώτηση του Σ. Παναγούλη στους αρμόδιους υπουργούς
Σοβαρά ερωτήματα εγείρει
η συνεχής δανειοδότηση του MEGA


Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

- Οικονομικών
- Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Σίμο Κεδίκογλου

ΘΕΜΑ: «ΔΑΝΕΙΑ ΕΠΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ MEGA CHANNEL»

Οι σχέσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Εκτελεστικής Εξουσίας συνιστά τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο πρόβλημα Δημοκρατίας διεθνώς και εγχωρίως προκαλώντας συζητήσεις για την υποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών από δυνάμεις της εκβιαστικής και εξωθεσμικής αγοράς.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα τα τηλεοπτικά κανάλια εξακολουθούν να λειτουργούν κατά τρόπο πειρατικό και αντισυνταγματικό, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, επιβάλλοντας την ατζέντα της πολιτικής, υποκαθιστώντας τη Δικαιοσύνη, προωθώντας πολιτικά πρόσωπα προς εξασφάλιση συμβάσεων δημοσίων έργων και προμηθειών, νοθεύοντας τον υγιή ανταγωνισμό.

Είναι κοινώς παραδεδεγμένο ότι ο εκάστοτε Πρωθυπουργός βρίσκεται υπό την απειλή της μιντιακής ολιγαρχίας η οποία απαιτεί προνόμια και ανταλλάγματα. Οι αιμομικτικές σχέσεις, που ξεκίνησαν το 1989 με την παραχώρηση προσωρινών αδειών εις το διηνεκές έναντι πινακίου φακής, συνεχίζονται και σήμερα με «εθελοντική αιμοδοσία» της τραπεζικής εξουσίας προς τον βασικό εκφραστή της διαπλοκής στη χώρα μας που είναι το MEGA CHANNEL.

Όπως προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής ( 19-1-2014 ), το 2009, λίγο καιρό μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον Γιώργο Παπανδρέου, το κανάλι έλαβε ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο δεν μπόρεσε να αποπληρώσει. Οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς αποφάσισαν να διατηρήσουν στη ζωή το κανάλι των ζάμπλουτων εκδοτών χορηγώντας νέο δάνειο ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ .

Για την υπόθεση αυτή είχε ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς τον Ιανουάριο του 2013. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι υπό κανονικές συνθήκες οι ιδιοκτήτες του καναλιού θα έπρεπε να είχαν καταβάλει την τελευταία και μεγαλύτερη δόση των 20 εκατομμυρίων ευρώ για να αποπληρώσουν το δάνειο που είχαν συνάψει με τις δανείστριες τράπεζες στις 4 Δεκεμβρίου 2009. Όμως το νέο δάνειο συνολικού ύψους 98 εκ. ευρώ αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου δανείου των 50 εκ.ευρώ.

Και το δάνειο αυτό χορηγήθηκε από τις τράπεζες χωρίς εγγυήσεις όπως ανέφερε η ίδια η τηλεοπτική εταιρεία στο ενημερωτικό της δελτίο. Στο τέλος του 2011 από τα 50 εκ. της οφειλής το ΜEGA χρωστούσε τα 43.572.800 ευρώ γιατί η εταιρεία, όπως παραδεχόταν η Τηλέτυπος, δεν είχε πετύχει τους χρηματο-οικονομικούς δείκτες που όριζε η σχετική σύμβαση, χωρίς όμως το δάνειο να καταστεί απαιτητό. Έτσι, οι δόσεις μετακινήθηκαν έως το 2015. Η λύση - καταλήγει η έγκριτη εφημερίδα - βρέθηκε με ένα κοινοπρακτικό σχήμα των τραπεζών Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική, Εμπορική, Κύπρου, το οποίο χορήγησε το δάνειο των 98 εκ. με σύμβαση επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ, στις 12 Δεκεμβρίου 2012.

Το MEGA πλήρωσε τη δόση των 5.880.000 ευρώ ενώ έγινε και αύξηση κεφαλαίου των μετόχων ύψους 25 εκ. ευρώ με εγγυήσεις επί του σήματος, ακινήτων και… μελλοντικών εσόδων! Το ομολογιακό δάνειο πρέπει να εξοφληθεί το 2016 με δόση 68,6 εκ. ευρώ. Κατόπιν αυτών καλούνται οι υπουργοί να απαντήσουν:

- Με ποια τραπεζικά κριτήρια εγκρίθηκαν τα δάνεια από τράπεζες που υπάγονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και έχουν ανακεφαλαιωθεί με λεφτά του αγρίως φορολογούμενου έλληνα;

- Με ποια λογική η μέχρι πρότινος πρώτη σε τηλεθέαση τηλεοπτική επιχείρηση, η οποία ανήκει σε πανίσχυρους οικονομικά επιχειρηματίες και εκδότες με πλειάδα γνωστών και άγνωστων στο ευρύ κοινό εταιρειών που έχουν συνάψει τα τελευταία χρόνια δυσθεώρητες συμβάσεις δημοσίων έργων, να χρηματοδοτείται από οιονεί κρατικά χρήματα και να διευκολύνεται με νέα δάνεια για αποπληρωμή των παλαιών

- ωσάν να επρόκειτο περί μικρομεσαίας βιοτεχνίας βιοπαλαιστών;

- Ποια είναι η πορεία εκτέλεσης της εν λόγω δανειακής σύμβασης και με βάσει ποιες διαδικασίες και εισηγήσεις αρμοδίων επιτροπών δόθηκαν τα δάνεια;

- Ποια είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας των Οικονομικών Εισαγγελέων;

- Πως έχει ασκήσει τον ελεγκτικό της ρόλο η Τράπεζα Ελλάδας;

- Έχουν δοθεί παρόμοια δάνεια σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς, αν ναι σε ποιους και σε ποιό ύψος.

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΣΤΑΘΗΣ Β. ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου