Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

... για τους συμβιβασμένους κοντυλοφόρους του ΔΟΛ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 Εργασιακής Επιτροπής ΔΟΛ

Σαράντα νοματαίοι αποφάσισαν
για τις ζωές 550 συναδέλφων
για τουλάχιστον 5 χρόνια!!!

Ο νέος εργασιακός μεσαίωνας που επιβάλλει ο Ψυχάρης είναι ήδη πραγματικότητα στο πρωτοποριακό του μαγαζί:

· H ταφόπλακα μπήκε και το μελάνι της σφραγίδας των σωματείων μας ξεθώριασε.

· Δεν χρειάζεται πλέον τα σωματεία να διαπραγματευτούν τίποτα: αρκεί ο συσχετισμός στο εσωτερικό του κάθε κάτεργου, για να επιβάλλονται οι όροι που θέλει ο κάθε εργοδότης. Σαράντα νοματαίοι αποφάσισαν για τις ζωές 550 συναδέλφων για τουλάχιστον 5 χρόνια!!!

· Έτσι, η "διαπραγμάτευση" θα γίνεται άμεσα ανάμεσα στον εργοδότη και τον υπάλληλό του, που "ελεύθερα" θα "συμφωνεί" με τις ορέξεις του (για να μην απολυθεί). Και κατόπιν θα βγάζει και "ανακοίνωση" με την υπογραφή "εκπρόσωποι των εργαζομένων".

· Δεν χρειάζεται ούτε όλοι οι εργαζόμενοι της κάθε επιχείρησης να έχουν -ακόμα και τυπικά- λόγο για την εκπροσώπησή τους: αρκεί να υπάρχει ένα στρώμα περιούσιων υπαλλήλων που να μιλάει εξονόματός τους (το μοντέλο είχε ευδοκιμήσει πολύ ωραία κατά τη μεσοπολεμική περίοδο στη Γερμανία -μετά το '33 και πριν αυτή καταρρεύσει στρατιωτικά). Οι "συντάκτες" φαίνεται να ταιριάζουν απολύτως στις νέες αυτές προδιαγραφές -ιδιαίτερα αν έχουν φάει στη μάπα 4 χρόνια διεκπεραίωσης της μνημονιακής προπαγάνδας.

· Ακόμα και αυτοί, άλλωστε, δε χρειάζεται να έχουν και ιδιαίτερο "λόγο". Αρκεί να καλούνται για να "ενημερωθούν" -και πολύ τους πάει!- όπως εξηγούν και τα σχετικά emails ["κρίνουμε αναγκαίο να σας ενημερώσουμε, για" το “προϊόν συμφωνίας, μεταξύ των εκπροσώπων και της διοίκησης” ...]. Το οποίο θα μπορούσε στην επόμενη φάση να καταστεί και περιττό -όπως είναι ήδη για τους περισσότερους άλλους (τεχνικούς, διοικητικούς, κλπ.). Οι ίδιοι άλλωστε οι δημοσιογράφοι το επικύρωσαν δια της μαζικής απουσίας τους από μια προαποφασισμένη δήθεν “συνέλευση”...

· Ακόμα, μπορεί πλέον να εφαρμόζεται ακατάσχετα η ορουελική νεογλωσσία κατά το μνημονιακό και τροϊκανό πρότυπο: έτσι, μπορεί χωρίς ντροπή να βαφτίζεται "ικανοποίηση του αιτήματός μας" η παραβίασή του -όπως τα 2 χρόνια να γίνονται 5 και να σερβίρεται ως "ικανοποίηση". Ένα πενταετές συμβόλαιο ικανοποίησης το οποίο ο εργοδότης μπορεί να προσβάλει ανά πάσα στιγμή και να το αντικαταστήσει με νέο ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο οι όροι του θα είναι πιο άθλιοι από το προηγούμενο. Επίσης , και η εξαφάνιση του αιτήματος για "μη απολύσεις" βαφτίζεται πάλι "ικανοποίηση" .Άλλη μία ικανοποίηση του εργοδότη είναι και αυτή της αποδοχής μίας αποζημίωσης απόλυσης που έχει παγώσει μνημονιακά από το Νοέμβριο του 2012 παύοντας κάθε ωρίμανση της αποζημίωσης. Οι οργουελικές αυτές ασκήσεις ταιριάζουν άλλωστε πλήρως και στρουκτουραλιστικά με τη δημοσιογραφική αναπαραγωγή της κυβερνητικής και μνημονιακής προπαγάνδας - που εξασφαλίζει και την τραπεζική χρηματοδότηση του μαγαζιού.

· Τέλος, ατομικά θα "κληθεί" ο καθείς να συνυπογράψει τη "συμφωνία" της εργοδοσίας και των εκπροσώπων της, για να αναλάβει επίσης "ελεύθερα" και "ατομικά" την ευθύνη της σκλαβιάς του.Όμως δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτή τη μασκαράτα “διαπραγματεύσεων”, “γενικών συνελεύσεων”, “εκπροσώπων”, “συμφωνιών”, κ.ο.κ., με την οποία ασφαλώς ο Ψυχάρης κάνει τη δουλειά του και δίνει και γραμμή και στους υπόλοιπους μιντιάδες και βάλε. Γιατί δεν είναι μόνο θέατρο, είναι και δηλητήριο σε όλη τη γραμμή: εξαφανίζει τη δυνατότητα της εργασίας να ανακτήσει την αξιοπρέπεια και την ευθύνη της συλλογικά. Πώς μπορεί “εκπρόσωποι” εργαζομένων να “διαπραγματεύονται” και μάλιστα να φτάνουν και σε “συμφωνίες” με τους εργοδότες τους και να εξακολουθούν να είναι μέλη σωματείων που το απαγορεύουν αυτό και που επιβάλλουν σεβασμό συλλογικών διαπραγματεύσεων (από το σωματείο); Εκτός και αν τα ίδια αυτά σωματεία έχουν τα ίδια εργοδοτική γραμμή, ίσως και στο εσωτερικό τους (γιατί, αν μαθαίνουμε καλά, την ίδια ώρα που ο Ψυχάρης καλεί τους εργαζομένους του να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις, το ίδιο ακριβώς φαίνεται να κάνουν και τα δύο μεγάλα σωματεία του Τύπου συντακτών - ΕΣΗΕΑ - και διοικητικών - ΕΠΗΕΑ - με τους δικούς του υπαλλήλους)!

Η Εργασιακή Επιτροπή του ΔΟΛ, μαζί με το σύνολο των εργαζομένων του (συντακτών, διοικητικών, τεχνικών, κλητήρων, κλπ.) θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα , των εργαζομένων και της κοινωνίας γενικά . Για να ξαναοικοδομήσουμε το συσχετισμό που μας πρέπει. Για να οικοδομήσουμε την ενότητα του κλάδου μας και των σωματείων μας. Για να απαντήσουμε σε όλες τις επιθέσεις των εργοδοτών και των εθνικών και πολυεθνικών τους υπαλλήλων.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας!
Αυτούσιο το email που έλαβαν οι "συντάκτες" (μόνο - οι άλλοι δε χρειάζεται να "ενημερώνονται", μπορούν απλώς να πάνε να υπογράφουν...)
Ανακοίνωση
προς τους Συντάκτες του ΔΟΛ

Συνάδελφοι,

Σε συνέχεια των επαφών και της διαπραγμάτευσης, που είχαμε με τη διοίκηση του ΔΟΛ, αμέσως μετά τη γενική συνέλευσή μας, το άρθρο 8 του νέου ιδιωτικού συμφωνητικού, συμπληρώνεται ως εξής: «Από 1.1.2019 οι αποδοχές των μισθωτών, επανέρχονται στα προ των από 1.1.2012 περικοπών επίπεδα, εφόσον αυτές εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες».

Μετά την προσθήκη αυτή, ικανοποιείται το αίτημα της συνέλευσής μας, όπως διατυπώθηκε στο - κατά πλειοψηφία - εγκριθέν, ψήφισμά μας.

Κατόπιν τούτου, το τελικό κείμενο του νέου πενταετούς ιδιωτικού συμφωνητικού (2014 – 2018), αποτελεί προϊόν συμφωνίας, μεταξύ των εκπροσώπων και της διοίκησης του ΔΟΛ, το οποίο (ιδιωτικό συμφωνητικό) θα κληθεί ο καθένας ατομικά να υπογράψει.

Οι εκπρόσωποι των συντακτών

Κ. ΠΑΠΑΔΗΣ εκπρ. συντακτών εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ
Κ. ΝΤΕΛΕΖΟΣ εκπρ. συντακτών εφημ. ΤΑ ΝΕΑ
Β.ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ εκπρ. συντακτών ρ/δ ΒΗΜΑ FMΚαι η νέα ατομική σύμβαση που "διαπραγματεύτηκαν" και φόρεσαν καπέλο στα σωματεία και στους εργαζόμενους οι "εκπρόσωποι" του περιούσιου λαού των δημοσιογράφων του ΔΟΛ:
Ιδιωτικό συμφωνητικό ΔΟΛ – “συντάκτες”, 24/1/2014

1. Το παρόν συμφωνητικό ισχύει από 1/1/2014 έως 31/12/2018.
2. Στη διάρκεια ισχύος του παρόντος –δηλαδή για τα έτη από το 2014 έως και το 2018– ο μικτός καταβαλλόμενος μισθός του μισθωτού θα παραμείνει σταθερός στο ύψος του καταβαλλόμενου μισθού που έλαβε για τον μήνα Δεκέμβριο του 2013 υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
3. Σε περίπτωση που η επιχείρηση επιστρέψει σε κερδοφορία, η οποία να εγγυάται τη βιωσιμότητά της, δεσμεύεται να διανείμει μέρος των κερδών στους εργαζόμενους.
4. Εάν υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ και τα λοιπά οικεία Σωματεία, και διαμορφώνει μισθούς μεγαλύτερους από τις καθοριζόμενες με το παρόν συμφωνητικό αποδοχές, οι αποδοχές του μισθωτού θα αναπροσαρμοσθούν αναλόγως ώστε, στο σύνολό τους, να μην υπολείπονται των αποδοχών που θα καθορίζει η συλλογική σύμβαση εργασίας.
5. Διατηρούνται σε ισχύ οι θεσμικές παροχές (απασχόληση κατά τις Κυριακές-αργίες, ημέρες κανονικής αδείας κλπ.) που προβλέπονται από τις ΣΣΕ και τα Ιδιωτικά Συμφωνητικά που έχουν υπογραφεί από τα οικεία Σωματεία έως και το 2009. Ειδικότερα για τους Συντάκτες της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, η απασχόληση κατά τις Κυριακές, θα αμείβεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
6. Σε περίπτωση κατάργησης ή περικοπής των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του Επιδόματος Αδείας, με νομοθετική ρύθμιση, Υπουργική Απόφαση ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, οι μικτές αποδοχές του μισθωτού, θα αναπροσαρμοστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ετήσιες αποδοχές του να μην μειωθούν περαιτέρω.
7. Σε περίπτωση απόλυσης ή συνταξιοδότησης κατά το διάστημα ισχύος του παρόντος συμφωνητικού η αποζημίωση θα υπολογίζεται βάσει των τακτικών αποδοχών που ελάμβανε ο μισθωτός υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης προ της από 1/1/2012 περικοπής.
8. Την 1/1/2016 τα δύο μέρη θα προσέλθουν σε νέες διαπραγματεύσεις με σκοπό την επανεκτίμηση των συνθηκών, και εφόσον αυτές το επιτρέπουν, θα συμφωνηθεί σταδιακή επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2011. Από 1.1.2019 οι αποδοχές των μισθωτών, επανέρχονται στα προ των από 1.1.2012 περικοπών επίπεδα, εφόσον αυτές εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες.
9. Κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι της σύμβασης εξαρτημένης εργασίας που συνδέει τον «μισθωτό» με τον ΔΟΛ.
Το παρόν επέχει και θέση γνωστοποίησης των όρων εργασίας σύμφωνα με το Π. Δ. 156/94.


Τα συμπεράσματα δικά σας!!!
---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου