Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

... Χάρη, έχασες ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Νόμιμη η απεργία της 5ης Ιουνίου
στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”

Νόμιμη έκρινε το δικαστήριο, την 24ωρη απεργία που κήρυξαν η ΕΣΗΕΑ, η ΕΤΗΠΤΑ και η ΕΠΗΕΑ στις 5 Ιουνίου 2014 στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", μετά από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσης και με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων.

Η εργοδοσία (Τρίτη Όψη AΕ) - που οφείλει ήδη μισθούς 6 μηνών στους εργαζόμενους - κατέφυγε στη δικαιοσύνη ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία. Επέμεινε μάλιστα και δίκασε την υπόθεση, εκ των υστέρων, ένα ολόκληρο μήνα μετά την απεργία.

Όπως ενημέρωσε ο δικηγόρος Αποστόλης Τσαλαπάτης ο οποίος παρέστη για λογαριασμό των Ενώσεων, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 2486/2014 απόφασή του απέρριψε την αγωγή των Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και ΤΡΙΤΗ ΟΨΗ Α.Ε. κατά της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΗΠΤΑ. Με την εν λόγω αγωγή η εργοδοσία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η 24ωρη απεργία της 5ης-6-2014 των συναδέλφων δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών οι οποίοι εργάζονται για την έκδοση της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και της ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ.

Το Δικαστήριο απέρριψε τον περί καταχρηστικότητας της απεργίας ισχυρισμό της εργοδοσίας και αναγνώρισε το νόμιμο του δικαιώματός των συναδέλφων να απεργούν για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους. Ως μάρτυρας από την πλευρά των εργαζομένων της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ και της ΕΣΗΕΑ κατέθεσε στο Δικαστήριο ο συνάδελφος Χρήστος Ζέρβας.

Η δικαστική απόφαση είναι πολύ σημαντική νομολογιακά, καθώς αναγνωρίζει ότι η άσκηση του δικαιώματος της απεργίας δεν συνιστά παρανομία και καταχρηστική άσκηση δικαιώματος από τη πλευρά των απλήρωτων εργαζομένων.
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

3 σχόλια:

  1. Μπορει να εχασε τη δικη για την απεργια (λες και ειναι κατι το σημαντικο) ομως ακομα δε πληρωνει ουτε αυτος ουτε η Μανια και το πιο περιεργο κανεις απο τους 2 δεν ειναι στη φυλακη οπως τους αξιζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ ανώνυμος 3:52 π.μ. ... σίγουρα εξακολουθεί να μην πληρώνει, αλλά αυτό αφορά - κατ' αποκλειστικότητα - και όλους όσοι εξακολουθούν να δουλεύουν απλήρωτοι ... το σημαντικό στην υπόθεση είναι το σκεπτικό του δικαστηρίου - ιδιαίτερα στις μέρες μας ...

      Διαγραφή
  2. Και στου Καλοφωλιά έχουν χορτάσει απο αποφάσεις Δικαστηρίων αλλά απο λεφτά τίποτα. Απεργίες και επισχέσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή