Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Πώς «καταπίνονται» τα fake news;

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Άλλη μια πλαστή είδηση
έγινε viral στην Ελλάδα


Δημοσίευμα εφημερίδας, η οποία κυκλοφόρησε το Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ισχυρίστηκε στο πρωτοσέλιδό της ότι η Ελληνική Αστυνομία, με μυστική επιχείρησή της, «έκανε έφοδο σε σπίτι πολιτικού τού ΠΑΣΟΚ και βρήκε 19.000.000 ευρώ». Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τους φύλακες που φρουρούσαν το εν λόγω σπίτι – πλήρες ρεπορτάζ…

Αργότερα, την ίδια ημέρα, η Ελληνική Αστυνομία έβγαλε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως «καμία υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δεν πραγματοποίησε επιχείρηση σε οικία στο Παλαιό Ψυχικό», όπως επικαλέστηκε το δημοσίευμα αυτής της εφημερίδας.

Αλλά, τι τα θέλετε; Η συζήτηση είχε ανάψει -και, σε κάποιες περιπτώσεις, «ξέφυγε»- στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πύρινους λόγους για τους «κλέφτες πολιτικούς», για «όλους εκείνους που έφεραν την Ελλάδα μας σε αυτά τα χάλια», για κρεμάλες - και όλα τα σχετικά, ανθρώπινα και πολιτισμένα σχόλια.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Μποζιονέλος, στο facebook προφίλ του, έδωσε μια ψύχραιμη διάσταση του φαινομένου “fake news” το οποίο αποτελεί τη νέα μάστιγα, το νέο junk food της ενημέρωσης των πολιτών. Το οποίο δε, καταπίνεται αμάσητο…
«Το θέμα των fake news είναι σοβαρό, πια. Σοβαρότατο.
Δεν είναι μόνο ότι μια εφημερίδα μπορεί να γράψει ό,τι θέλει. Π.χ. σήμερα η πρωτοσέλιδη είδηση περί 19 εκατ. ευρώ σε κρύπτη σπιτιού πρώην πολιτικού του ΠΑΣΟΚ, διαψεύστηκε από την Αστυνομία. Επίσημα. Ούτε καν ότι έκανε ‘’ντου’’ δεν επιβεβαίωσε.
Δεν είναι μόνο ότι ένα σάιτ μπορεί να ποστάρει ό,τι θέλει. Π.χ. ότι ο Εντι Ράμα έβρισε τους Ελληνες, που μόνο υβρεολόγιο εναντίον των Ελλήνων δεν έκανε, αλλά γιατί μια λεπτομέρεια (π.χ. σωστή μετάφραση από τα Aλβανικά ενός comment στο Facebook) να μας χαλάσει μια ωραία, εθνικιστική ιστορία;
Δεν είναι μόνο ότι μια page, με χιλιάδες likes, στο FB μπορεί να ανεβάζει ό,τι θέλει. Όπως τις προάλλες, περί Αλβανών που κατέβασαν τη σημαία. Και αποδείχθηκε ότι ήταν… Γάλλοι. Λεπτομέρειες, είπαμε…
Είναι όλα αυτά μαζί. Ο κόσμος τρώει τα fake news αμάσητα. Διαβάζει, κλικάρει.
Πρόχειρο παράδειγμα: Θυμάμαι κάποιον, πριν καιρό, που από τα ερτζιανά είχε εκστομίσει ότι πρωθυπουργός είχε αγοράσει σε πλειστηριασμό σπίτι τού οποίου ο ιδιοκτήτης είχε αυτοκτονήσει. Fake news, φυσικά. Κυκλοφορεί ανάμεσά μας.
Κατά τα άλλα, οι δημοσιογράφοι να απαλλάσσονται από το αυτόφωρο…», καταλήγει την ανάρτησή του ο Νίκος Μποζιονέλος.
Εν προκειμένω, δεν χρήζει κοινωνιολογικής ανάλυσης και κάποιας εξειδικευμένης μέτρησης-γκάλοπ για να γνωρίζουμε από τώρα πως υπάρχουν πολλοί εκεί έξω, ανάμεσά μας, οι οποίοι δεν θα διαβάσουν ποτέ την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Έτσι, θα συνεχίσουν να πιστεύουν πως όντως «υπάρχει πολιτικός ο οποίος είχε στο σπίτι του 19 εκατ. ευρώ».

«Κρυμμένα στον απορροφητήρα», προσθέτουμε, στο υπέροχο ρεπορτάζ. Ναι, προφανώς και χωράνε…


---
---
*

1 σχόλιο:

  1. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα στήριξης του έντυπου τύπου. Γιατί χωρίς στήριξη οι ψευτοεκδότες δεν μπορούν να επιβιώσουν. Και το βασικότερο, θα χάσει ο ΕΔΟΕΑΠ το 2%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή