Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Καθημερινή - επανήλθαν οι καθυστερήσεις με τα "μπλοκάκια"

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Πάνε, και εκεί, για τέσσερις μήνες


Ενώ η Καθημερινή είχε κλείσει την ψαλίδα των οφειλών στα μπλοκάκια, οι καθυστερήσεις των πληρωμών επανήλθαν. Παλιότερα είχαν φτάσει ακόμα στους εννέα και πλέον μήνες, αλλά στο τελευταίο διάστημα έγινε σταδιακή μείωση της διαφοράς που σιγά σιγά μηδενίστηκε. Πρόσφατα, όμως, η ψαλίδα άρχισε πάλι να ανοίγει και έφτασε στους τρεις μήνες που με την λήξη του Νοέμβρη γίνονται τέσσερις.

Ένα μεγάλο μέρος του συντακτικού προσωπικού της Καθημερινής αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια) και τα μισθολόγια έχουν μειωθεί αισθητά εδώ και μερικά χρόνια. Στα πολλά αρνητικά που έχει η εργασία με δελτίο παροχής υπηρεσιών (όπως είναι η ανασφάλεια και η αίσθηση της προσωρινότητας που δίνει αυτή η εργασιακή σχέση, ακόμα και αν πρόκειται ουσιαστικά για πλήρη απασχόληση) είναι οι πολλές κρατήσεις, κάτι που βαραίνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίας.

Ανάμεσα στις πρόσφατες επιβαρύνσεις της εποχής των μνημονίων είναι το 6% για τον ΕΔΟΕΑΠ έστω και αν ο δημοσιογράφος καλύπτεται ασφαλιστικά από άλλη δημοσιογραφική εργασία του, δηλαδή σάιτ, ραδιόφωνο, τηλεόραση ή και σε σπάνιες περιπτώσεις δεύτερη εφημερίδα. Παλιότερα, αν γίνονταν καταβολές στο Ταμείο από κάποιο Μέσο, ο εργαζόμενος δεν ήταν υποχρεωμένος να πληρώνει εισφορές για την εργασία του με μπλοκάκι. Οι επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί επέφεραν στο σύνολο της αμοιβής θεαματική μείωση.
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου