Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

... βγήκαν τα σπαθιά απ' τα θηκάρια και στο βάθος ΕΣΗΕΑ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Ευθείες βολές και στη "συγκυβέρνηση" ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ
Σε ρόλο… λυτρωτή του Τύπου
από την ομερτά της σιωπής (…)
ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Σκουρλέτη

Γράφει ο Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης*

…με παραμάγαζό του την ΕΣΗΕΑ!

“Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ γιά την ομερτά των καναλιών” τιτλοφορείται σχετικό θέμα από το φύλλο του Δεκαπενταύγουστου του κομματικού δελτίου της “ΑΥΓΗΣ”, υπογραφόμενο από τη ΣΥΡΙΖΑία δημοσιογράφο του φύλλου Αγγέλα Νταρζάνου και με αφορμή την σχετική επιστολή - παρέμβαση Σκουρλέτη, από μέρους του κομματικού ιερατείου της Κουμουνδούρου προς το ΕΣΡ.

Όπως μάλιστα επισημαίνει η Νταρζάνου, ακριβώς όπως πράττει και ο Σκουρλέτης: “Σε αυτή την παρέμβαση ο ΣΥΡΙΖΑ έχει και έναν σημαντικό σύμμαχο την ΕΣΗΕΑ. Τη συνδικαλιστική και επαγγελματική Ένωση των δημοσιογράφων, η οποία με δημόσια επιστολή της προς τους διευθυντές ειδήσεων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και εφημερίδων καταγγέλλει την αποσιώπηση της νέας ρύθμισης, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει “ουσιαστική” γιά τους πολίτες και τη λειτουργία της Δημοκρατίας”.

“Είναι σύννομη ή όχι η απόκρυψη των ειδήσεων”, καλείται να απαντήσει το ΕΣΡ, σημειώνει η Νταρζάνου, στο οποίο επιχειρεί να υπαγορεύσει πώς να κινηθεί… Και, αμέσως πιό κάτω, γίνεται ακόμη σαφέστερη η “παραγγελιά” προς το ΕΣΡ: “Να αποφανθεί δηλαδή εάν η απόκρυψη “ουσιαστικής” είδησης ανήκει στη σφαίρα της “δημοσιογραφικής ελευθερίας” ή της δημοσιογραφικής αυθαιρεσίας”(…)

Πρόκειται γιά προφανή και πρωτοφανή προσπάθεια εναγκαλισμού, όσο και πειθαναγκασμού, του ΕΣΡ από το “Σκουρλετομάγαζο”, το οποίο χρησιμοποιεί και την ΕΣΗΕΑ, ακριβέστερα την πλειοψηφία του ΔΣ που ελέγχει την ΕΣΗΕΑ, σε μία συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, σε ρόλο μαϊντανού. Αυτά για όσα μένουν τεχνηέντως πίσω από όσα γράφονται και που αποτελούν την ουσία, δίχως βεβαίως και να παραγράφονται.

Είναι θέμα ουσίας για το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ακριβέστερα για την πλειοψηφία του ΔΣ των 3+3 μελών από τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως των τριών πρώτων, να επιτρέψουν ή όχι στον Σκουρλέτη να τους θεωρεί παραμάγαζό του, όπως προδήλως επιχειρεί! Αν κρίνουμε πάντως από τη μέχρι τούδε σιωπή από πλευράς ΕΣΗΕΑ για τα προηγούμενα, φαίνεται ότι η πλειοψηφία του ΔΣ δεν ενοχλείται από τα τερτίπια του “Σκουρλετομάγαζου”. Κρίμα! Αυτοί χάνουν, οι δύο κυρίες και οι τέσσερις κύριοι συνάδελφοι…

Επειδή, όμως, το θέμα απασχολεί τα μέγιστα το κομματικό ιερατείο της Κουμουνδούρου, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, ότι θα μηχανευθούν και άλλες “πρωτοβουλίες”, ώστε να οδηγήσουν τα πράγματα σε ένα επιθυμητό δρόμο ελέγχου των πραγμάτων, στο μεσοδιάστημα ως την…εκλογική νίκη της Αριστεράς, που θα την φέρει ειρηνικά στην εξουσία, μετά την ήττα του εμφυλίου (…), όπως ορέγονται. Θα είναι δύσκολο το εγχείρημα, αλλά “ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ” προφανώς δεν θα αφήσει τα πράγματα να συνεχίζονται ως έχουν.

Βεβαίως δεν συνυπολογίζονται, στο ίδιο πλαίσιο, οι αποσιωπήσεις ή επιλεκτικές παρουσιάσεις θεμάτων της επικαιρότητος, ελληνικής, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας από το “σύστημα ενημέρωσης” της Κουμουνδούρου, σε μία σαφή στρατηγική παραπληροφόρησης ή και αντιπληροφόρησης του “κόσμου” τους, ώστε να μη μολυνθεί, από τον ιό της “συστημικής ενημέρωσης”.

Ούτε είναι τυχαίο, ότι το “αντισυστημικό” κομματικό δελτίο της “ΑΥΓΗΣ” κατέλαβε - εκ παραλλήλου με την πολεμική του Σκουρλέτη - θέση αντιπρόεδρου στο ΔΣ στο κλάμπ των “συστημικών” ΜΜΕ, την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), στο πρόσωπο του εκδότη του φύλλου και πρώην κορυφαίου στην ιεραρχία του «Συγκροτήματος» (επισήμως αποκαλείται ΔΟΛ), Βασίλη Μουλόπουλου. Ομοίως, στην ΕΙΗΕΑ, στήνεται σκηνικό για την εισδοχή της «ανεξάρτητης, συνεταιριστικής, απογευματινής εφημερίδας», ήγουν του κλώνου της «Ε», άλλως πως της «Εφ.Συν», με τα πυκνά «αντισυστημικά πυρά» του γεννήτορός της, του ΣΥΡΙΖΑίου αρχι-ιού Τρίμη απλώς γιά «ξεκάρφωμα», όπως το συνηθίζει…

Η τόση…ανησυχία, πάντως, του ΣΥΡΙΖΑίϊκου συνονθυλεύματος, αρχής γενομένης από το «Σκουρλετομάγαζο» γιά το «θάψιμο ειδήσεων» από τα…αστικά/καπιταλιστικά ΜΜΕ, θα μπορούσε -υποθέτω -να βρει τη θεραπεία της, με τη θέσπιση - από «κυβέρνηση της Αριστεράς», ως οίκοθεν εννοείται, δηλαδή με κοινοβουλευτική πλειοψηφία - υποχρεωτικού χώρου ή χρόνου για την «ειδησεογραφία» στα έντυπα, οπτικοακουστικά και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, υπό την απειλή διακοπής της λειτουργίας τους, αν δεν συμμορφούνται. Άλλωστε υπάρχει σχετική εμπειρία τυποκτόνων ρυθμίσεων από αυταρχικά ή καταπιεστικά καθεστώτα, όπως π.χ. στη σοσιαλιστική Βενεζουέλα, που θέλουν τα ΜΜΕ περίπου να γράφουν ή να λένε τα ίδια!…

Εις ό,τι αφορά την ΕΣΗΕΑ, είναι θέμα αυτοσεβασμού των μελών της να αντιδράσουν στην πρακτική των μελών της πλειοψηφίας του ΔΣ, η οποία επιτρέπει στον Σκουρλέτη να θεωρεί των ΄Ενωση των δημοσιογράφων παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ, με την ευθύνη βεβαίως των τριών της παρατάξεως της προσκείμενης στη ΝΔ, αρχής γενομένης από το πρόσωπο της προέδρου του ΔΣ.

Και κάτι τελευταίο, αλλά διόλου και ήσσονος σημασίας: Η πλήρης αποσιώπηση των ανασκαφικών ερευνών στο βασιλικό τάφο της Αμφιπόλεως από το φύλλο του κομματικού δελτίου της «ΑΥΓΗΣ», στο φύλλο της 15ης Αυγούστου 2014, εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες εφημερίδες της ίδιας ημέρας θα αποτελεί απόρροια της… «δημοσιογραφικής ελευθερίας»(…), την οποία διεκδικούν δι’ εαυτούς οι κομματικοί ιθύνοντες του φύλλου (Φίλης, Στούμπος, Κυρίτσης κ.ο.κ.)

---
* τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ
---
---
*

2 σχόλια:

  1. Με όλη την καλή διάθεση και με δεδομένη την εκτίμηση στο blog σας:
    Ρε παιδιά... τον Μηχιώτη; Εδώ και δύο χρόνια ο άνθρωπος δεν κάνει τίποτε άλλο, από το να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, συνήθως αρλουμπολογώντας! Το μεγάλο του μαράζι είναι που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την εξουσία, εκτοπίζοντας το αγαπημένο του ΠΑΣΟΚ (επί των ημερών του οποίου διετέλεσε υπάλληλος στο υπ. Άμυνας, με πολιτική επιλογή). Ο άνθρωπος έχει υπερβεί τα όρια της νευρικής κρίσης. Είναι πια μέσα σ' αυτή. Επειδή στα νιάτα του ήταν στην "Αυγή" και στο ΚΚΕ Εσωτερικού, μόνο ως περίπτωση ακραίου γενιτσαρισμού μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την απίστευτη μονομανία του κατά της Αριστεράς. Διαβάστε τα κείμενά του τα 2 τελευταία χρόνια και θα δείτε ότι οι χαρακτηρισμοί μου είναι έως και επιεικείς.
    Το blog σας ασχολείται με θέματα τύπου και ΜΜΕ. Αν αποφασίσατε να ασχολείστε και με θέματα ψυχιατρικού ενδιαφέροντος να μας το πείτε να το ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ανώνυμος 1:53 μ.μ. - ... η παλιά καλή παροιμία μας λέει ότι "από τρελό και μονομανή γενίτσαρο" μαθαίνεις την αλήθεια ... σε ό,τι αφορά στη γενικότερη πολιτική τα προσπερνάμε και στεκόμαστε στα καθαρά συνδικαλιστικά των ΜΜΕ ... και ο περί ου ο λόγος κάνει αναφορές που μπορούσε να σταθούμε και να τις συζητήσουμε ... όπως τη συγκυβέρνηση στην ΕΣΗΕΑ ... και το "έργο" που έχει παράξει έως σήμερα και έχει επηρεάσει όλους τους εργαζόμενους - τεχνικούς κ.λπ. ... ας προσπεράσουμε λοιπόν τον Μηχιώτη αυτόν καθαυτόν και με αφορμή αυτά που γράφει να κάνουμε κουβέντα γι' αυτά που μας καίνε και μας τσουρουφλίζουν ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή