Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

... Γιώργος Λούκος - η ξεφτίλα του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

«Για κακούργημα με ποινές
που συνήθως κυμαίνονται
από 5 έως 20 χρόνια φυλάκισης»





Γράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος

Γιώργος Λούκος, μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματός τους. Καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι έδωσαν τη μητέρα των μαχών υπέρ του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών. Αλλά έρχεται σήμερα με συνέντευξή του ο Λέανδρος Ρακιντζής, πρώην γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, να τους... ξεγυμνώσει. 

«Χειρίστηκα προσωπικά το θέμα του Γιώργου Λούκου» λέει σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών. «Κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας έγινε δημοσιονομικός έλεγχος στο Ελληνικό Φεστιβάλ και το πόρισμα απεκάλυψε ένα άνοιγμα 2.700.000 ευρώ επειδή πληρώθηκαν διπλά προμηθευτές και τράπεζες. Τα τιμολόγια φέρουν την υπογραφή του Γ. Λούκου και το πόρισμα αναφέρεται σε αμέλειες που αφορούν κακούργημα με ποινές που συνήθως κυμαίνονται από 5 έως 20 χρόνια φυλάκιση. Το ζήτημα δεν είναι απλό γιατί ο Γ. Λούκος εμφανίζεται να υπογράφει συνεχώς από το 2006 μέχρι το 2008. Δεν ήταν άπαξ».

Μέχρι και υπογραφές μάζεψαν για να μην φύγει από τη θέση του θυμάμαι οι καλλιτέχνες. Χώρια τα κείμενα που βγήκαν σε εφημερίδες και sites τα οποία στηλίτευαν τον υπόγειο πόλεμο εναντίον του «φάρου του πολιτισμού» (ακόμα και από δημοσιογράφους που πληρώνονταν επί χρόνια από το Φεστιβάλ, τέτοια δημοσιογραφική ντροπή!). Χώρια τα post που ανέβηκαν στο facebook από... πρόθυμους συνάδελφους-δημοσιογράφους. Τώρα, ας το βουλώσουν επιτέλους.

Λέει κι άλλα ο Λέανδρος Ρακιντζής. «Θα μου πεις, ο άνθρωπος ήταν καλλιτέχνης. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει τον γενικό διευθυντή του συγκεκριμένου οργανισμού. Ακούστε, από τη στιγμή που θα ισχυριστούμε ότι ένας υπουργός, ένας διοικητής του Δημοσίου δεν ευθύνεται για την υπογραφή του, τότε τίποτα δεν μπορεί να σταθεί στο Δημόσιο, στο κράτος, οπουδήποτε». Και καταλήγει: «Mε δεδομένο ένα τέτοιο πόρισμα διαχειριστικού ελέγχου το πιθανότερο είναι να καταστείς υπόδικος, ένας δημόσιος λειτουργός απομακρύνεται. Εχει ήδη αποδειχτεί η ζημιά, δεν μπορούσε να σταθεί. Εσείς θα εμπιστευόσαστε στην επιχείρησή σας ένα στέλεχος που σας έχει βάλει μέσα 2.700.000 ευρώ; Καλώς αντικαταστάθηκε, κατά τη γνώμη μου μάλιστα άργησε να συμβεί».

Για να δω τι θα πουν τώρα όλοι αυτοί που είχαν σηκώσει παντιέρα αντίστασης εναντίον του... καθεστώτος που «έφαγε» τον Λούκο; Αν και ξέρω, σε λίγο θα αρχίσουν να γλείφουν τον Γιαν Φαμπρ, το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τέτοια ξεφτίλα του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στην Ελλάδα, τέτοιο ξεγύμνωμα, ομολογώ δεν την περίμενα. Το έχω ξαναπεί, σύμφωνοι, αλλά δεν μπορώ να το χωνέψω. Οι περισσότεροι, παραγοντίσκοι της κακιάς ώρας.

* Η φωτογραφία είναι από το εικονοκλαστικό θεατρικό έργο του Andy Warhol «Pork» - στα αριστερά, συντάκτης του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ σε αναμονή.

---

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου