Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

... εργαζόμενοι ΕΡΤ - άφησαν πίσω τους τον δίχρονο αγώνα ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Μα, τι έπαθαν όλοι με την ΕΡΤ ;

Tης Μ. Παπαχριστούδη
στο περιοδικό HOT DOC



Δεν πέρασαν καν οκτώ μήνες από την επάνοδο της ΕΡΤ, ως ραδιοτηλεοπτικός φορέας του δημοσίου, στον αέρα και άρχισαν ήδη οι σφοδρές επιθέσεις εναντίον της. Να προέρχονταν μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση ή τους φιλελεύθερους από «Ποτάμι», πρώην ΔΗΜΑΡ-ίτες και λοιπούς θα ήταν σχεδόν κατανοητό. Ένας πόλεμος με τα ιδιωτικά κανάλια εξελίσσεται και οι νεοφιλελεύθεροι χρησιμοποιούν την δημόσια ραδιοτηλεόραση σαν σάκο του μποξ. Έλα όμως που ο ίδιος ο Σίμος Κεδίκογλου βγήκε και δήλωσε δημόσια πως ήταν «υπερβολικό» το λουκέτο στην ΕΡΤ! Ποιος λοιπόν κρύβεται πίσω από την επίθεση στην οποία-δυστυχώς- «τσιμπάνε» σαν άπειρα ψάρια- στελέχη της κυβέρνησης;

Η ΕΡΤ επέστρεψε μέσα από το κέλυφος μιας απαξιωμένης ραδιοτηλεόρασης, της ΝΕΡΙΤ. Ένα περίεργο θεσμικό μόρφωμα που φτιάχτηκε τσάτρα πάτρα για πολιτικούς λόγους. Στελεχώθηκε και κυριαρχήθηκε από σειρά ανθρώπων που τάχθηκαν υπέρ του λουκέτου, περιέργως ωστόσο η συντριπτική πλειονότητα δεν προέρχονταν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας! Η επιστροφή των απολυμένων της πρώην ΕΡΤ στο περίεργο μόρφωμα-κέλυφος δημόσιου φορέα της ΝΕΡΙΤ, είναι η απαρχή όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η κρατική ραδιοτηλεόραση. Επιμένουμε να την ονομάζουμε «κρατική» γιατί το πρώτο που εγκαταλείφθηκε με την έναρξη του σήματος τον Ιούνιο του 2015, ήταν ο δημόσιος χαρακτήρας της. Φθάσαμε όμως στο σημείο να κινδυνεύει και η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος του ραδιοτηλεοπτικού φορέα! Και το χειρότερο;

Κανείς, με μια-δυο εξαιρέσεις- από τα σημερινά στελέχη της ΕΡΤ δεν βγαίνει δημόσια να μιλήσει για το τι βρέθηκε στο ραδιομέγαρο, τι έγινε αυτούς τους 8 μήνες και ποιό είναι τελικά το όραμα και ο στόχος. Αντιθέτως κρέμονται από τις δηλώσεις πολιτικών της κυβέρνησης και τη σφοδρή πολεμική των πολιτικών της κάθε αντιπολίτευσης για το παρόν και το μέλλον της ΕΡΤ.

Εδώ μέχρι και ο Βασίλης Λεβέντης βγαίνει και μιλάει εναντίον της. Ποιος ο Λεβέντης που απαιτεί κι αυτός, όπως και όλα τα άλλα κόμματα να καλύπτει η ΕΡΤ με δικά της τηλεοπτικά συνεργεία τις συγκεντρώσεις και δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών και να τις στέλνει -πάλι- τζάμπα με pool στα ιδιωτικά κανάλια.

Για να το ξεκαθαρίσω, προσωπικά δεν είμαι ικανοποιημένη με την ΕΡΤ που υπάρχει. Οι εργαζόμενοι της άφησαν πολύ εύκολα πίσω τους τον 2χρονο επίμονο και μαχητικό αγώνα τους, έκλεισαν το στόμα τους και εμφανίζονται φοβισμένοι, διστακτικοί να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα της ενημέρωσης που παρέχουν. Στον αντίποδα, κυρίως τα στελέχη που κυριάρχησαν την περίοδο της ΝΕΡΙΤ βγαίνουν επιθετικά στον αέρα, κάνοντας αντιπολίτευση ανοιχτά. Υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν «καθήκον» τους να λιβανίζουν την κυβέρνηση, έστω και αν δεν το ζητά.

Σε αυτό το περίεργο πλαίσιο η ΕΡΤ δέχεται και πάλι σφοδρή επίθεση. Και το χειρότερο είναι πως η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει ως μια ΔΕΚΟ σαν όλες τις άλλες, δεν την υπερασπίζεται. Και οι εργαζόμενοι της άφησαν έξω από το ραδιομέγαρο τη δική τους σημαία υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα της και της ανεξάρτητης, αποστασιοποιημένης δημοσιογραφίας.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου