Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

... όχι στους κολλημένους συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Επίθεση με ανοικτά τα Μέσα
και όχι απονενοημένο διάβημα!


Σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας θέλουν να σύρουν τον κλάδο οι συνδικαλιστές και μια χούφτα κολλημένων στο μακρινό παρελθόν δημοσιογράφων ως αντίδραση στο νέο ασφαλιστικό.

Ναι πράγματι οι νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης ουσιαστικά θα ισοπεδώσουν το επάγγελμα του δημοσιογράφου και ανατινάζουν όλες τις κατακτήσεις που επί δεκαετίες είχαμε καταφέρει ως κλάδος να παλέψουμε και να κερδίσουμε.

Ομως η απεργία διαρκείας σε ένα πρακτικά ημιθανές τοπίο εφημερίδων και σε καρκινοπαθές ραδιοτηλεοπτικό τοπίο τι ακριβώς θα προσφέρει στον κλάδο; Είναι βέβαιο ότι ένα λοκ άουτ στην ενημέρωση τη μόνη που δεν θα ενοχλήσει, το αντίθετο μάλιστα, είναι την κυβέρνηση. Θα συνεχίσει να κυβερνάει με ΠΝΠ και νυχτερινές τροπολογίες με μεγαλύτερη άνεση!

Η φύση του κλάδου μας όσον αφορά συλλογική διεκδίκηση και όχι μεμονωμένη σε ένα συγκεκριμένα μέσο ενημέρωσης δεν επιτρέπει απεργιακή κινητοποίηση αλλά το αντίθετο. Ανοιχτά μικρόφωνα και εφημερίδες που να πυροβολούν όλη μέρα την κυβέρνηση πρέπει να είναι η απάντηση και όχι να κατεβάσουμε τα ρολά. Ακόμη και αν στο παρελθόν μπορεί να υπήρχε το ενδεχόμενο οι εκδότες και καναλάρχες μπροστά στην απεργία να πίεζαν και εκείνοι για να ικανοποιηθεί κάποιο αίτημα μας στην παρούσα συγκυρία αυτό απλά δεν παίζει. Θα ακούσει τον Ψυχάρη και τον Αλαφούζο ο Κατρούγκαλος για να κάνει αλλαγές; Σοβαροί να είμαστε…

Επίσης έχει ενδιαφέρον το ψήφισμα που βγήκε μετά τη συγκέντρωση-συνέλευση της ΕΣΗΕΑ στην οποία αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει μπαράζ ενημέρωσης στους χώρους εργασίας στην οποία ενημέρωση συμπεριλαμβάνουν και τα sites. Τι θα πάνε να πουν άραγε οι συνδικαλιστές στους εργαζόμενους στα ιντερνετικά μέσα, τους οποίους πεισματικά εδώ και δεκαπέντε χρόνια αρνούνται να αποδεχθούν στους κόλπους των σωματείων μας; Θα τους πουν να απεργήσουν για συμπαράσταση; Θα τους υποσχεθούν ότι θα τους κάνουν δεκτούς στην ΕΣΗΕΑ;

Και τέλος κάτι που έχουμε πει και ξαναπεί. Αν θέλουν οι συνδικαλιστές να κάνουν κάτι χρήσιμο και σοβαρό για τη σωτηρία των εργαζομένων στα ΜΜΕ συνολικά ας κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω και ας μαζευτούν τα ΔΣ όλων των σωματείων Τύπου και ας δημιουργήσουν έστω και άτυπα αρχικά μια επιτροπή που να αποτελείται από εκπροσώπους όλων των σωματείων (δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικών κλπ) και να γίνονται όλες οι κινητοποιήσεις μαζικά και ενιαία και παράλληλα να ετοιμάσουν το ενιαίο σωματείο Τύπου μπας και καταφέρουν να σώσουν τίποτα. Οσο μένουμε διασπασμένοι σε 100 κομμάτια και όσο αφήνουμε εκτός τα ιντερνετικά Μέσα, το παιχνίδι είναι χαμένο.

ΥΓ: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων εννοείται ότι διεκδίκηση αιτημάτων, πληρωμών, ακύρωσης απολύσεων κλπ σε ένα Μέσο με απεργιακές κινητοποιήσεις είναι ένα όπλο που πρέπει να κάνουν χρήση οι εργαζόμενοι σε αυτό αν έτσι νομίζουν ότι θα κερδίσουν κάτι.

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου