Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

... για τους απλήρωτους των "Σπορ του Βορρά" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Η άγνωστη τραγική ιστορία εξαθλίωσης
των εργαζομένων των «Σπορ του Βορρά»

Από τον Ιούνιο του 2015 περιμένουν
αποζημιώσεις και δεδουλευμένα 8 μηνών…

Κάποτε τα «Σπορ του Βορρά» ήταν στην Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Μακεδονία και Θράκη, η «ναυαρχίδα» της έντυπης αθλητικής δημοσιογραφίας. Και όχι γιατί «έπαιζε» μόνο ΠΑΟΚ. Ήταν η αθλητική εφημερίδα της πόλης, «τα Σπορ» που έλεγε ο κόσμος, επειδή έγραφε ειδήσεις, είχε γνώμη και έπιανε το σφυγμό του φίλαθλου αναγνωστικού κοινού.


Πέρσι, και πιο συγκεκριμένα την Δευτέρα 1 Ιουνίου του 2015, μετά από σχεδον 40 χρόνια πορείας έβαλε λουκέτο. Η εκδότρια εταιρία, η «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε.» στον όμιλο της οποίας ανήκουν και οι εφημερίδες «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη», αποφάσισε να αναστείλει την έκδοση της εφημερίδας «τα Σπορ του Βορρά» και ανακοίνωσε την «πτώχευση» της. Επικαλέσθηκε οικονομικούς όρους και υποστήριξε ότι η έκδοση δεν «έβγαινε», ενώ πριν 1,5 χρόνο είχε φροντίσει να «διαιρέσει» τα λογιστήρια και «τα Σπορ του Βορρά» να διαχωριστούν λογιστικά από τις δύο πολιτικές εφημερίδες του συγκροτήματος Ρήγα.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο είχαν απολυθεί 9 εργαζόμενοι, λόγω, όπως είπε η εργοδοσία, οικονομικής κρίσης. Με το λουκέτο του Ιουνίου οι απολυμένοι εργαζόμενοι συνολικά έγιναν 28, εκ των οποίων οι 20 δημοσιογράφοι. Σχεδόν 10 μήνες μετά δεν έχουν πληρωθεί ούτε αποζημιώσεις, ούτε δεδουλευμένα που ξεπερνούν τους 7 μήνες. 

Οι πρώτοι 9 απολυμένοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση της αποζημίωσης και διεκδικούν το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης και δεδουλευμένα 7 μηνών (3,5 μήνες από το 2011 και 3,5 από το 2014). Η «ομάδα των 19» δηλαδή των απολυμένων του λουκέτου, δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από τις αποζημιώσεις αλλά ούτε και από τα δεδουλευμένα που αγγίζουν τους 8,5 μήνες!!!

Οι εργαζόμενοι αμέσως μετά το κλείσιμο της εφημερίδας, προσέφυγαν στην δικαιοσύνη. Μετά την πρώτη αναβολή της εκδίκασης της αγωγής τον περασμένο Δεκέμβρη, που ζήτησε η εργοδοσία, η νέα δικάσιμος συνέπεσε με την αποχή και τις κινητοποιήσεις των δικηγόρων οπότε ορίσθηκε η νέα δίκη για τις 14 Ιουνίου. Η εργοδοσία από τη πλευρά της ζήτησε η νέα δίκη να πάει ακόμα πιο πίσω και να γίνει τον Οκτώβριο. «Είναι αδίστακτοι δεν λογαριάζουν τίποτα, κάνουν μπίζνες με τα λεφτά μας» δηλώνει απολυμένος των «Σπορ του Βορρά» και επισημαίνει πως «μας έκανε και ακόμα μας κάνει εντύπωση, το γεγονός ότι τον περασμένο Μάιο, η εταιρία, πριν βάλει δηλαδή λουκέτο στην εφημερίδα και μας πετάξει το δρόμο, είχε φροντίσει να ξεπληρώσει τους απολυμένους και τους εθελούσιους του 2011
». Λέτε αυτό να συνδέεται με την ένταξη της εταιρίας στο προπτωχευτικό καθεστώς του άρθρου 99 το οποίο το πέτυχε μερικούς μήνες μετά;

Τι έκανε η ΕΣΗΕΜΘ; Έπραξε τα τετριμμένα και τα «old time classic». Και φυσικά μετά «μη τον είδατε τον Παναή
»:

• Έβγαλε ανακοίνωση: «Τη βιαιότητα της πτώχευσης διάλεξε η ιδιοκτησία της εφημερίδας «Σπορ του Βορρά» για να απαντήσει στις προσπάθειες των εργαζομένων να κρατήσουν ζωντανό ένα ιστορικό αθλητικό φύλλο στη Θεσσαλονίκη» ανέφερε η διοίκηση της ΕΣΗΕΜΘ και σημείωνε πως «οι Ενώσεις θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο που έχουν στη διάθεσή τους τα δικαιώματα των εργαζομένων που πλήττονται από την ενέργεια αυτή. Το εκδοτικό συγκρότημα που έχει υιοθετήσει ως τακτική την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων και απειλεί με απολύσεις εργαζόμενους καλείται έστω και τώρα να αλλάξει τακτική έναντι των ανθρώπων στους οποίους οφείλει μεγάλο μέρος της υπόστασής του στον χώρο της Ενημέρωσης».

• Έκανε και μια απεργία: εικοσιτετράωρη στην εφημερίδα «Μακεδονία» και την ιστοσελίδα makthes.gr από τις 8.00 της Πέμπτης 18 Ιουνίου έως τις 08.00 της Παρασκευής 19 Ιουνίου 2015″.

Έχει ευθύνες η άπραγη ΕΣΗΕΜΘ


Δηλαδή η ΕΣΗΕΜΘ περίμενε να πιάσει για τα καλά καλοκαίρι, ώστε η απεργία να ταιριάξει και με τα μπάνια του λαού, ώστε να ξεχαστεί η σημασία της; Τότε γιατί περίμενε 18 ημέρες;

Η ιστορία των «Σπορ του Βορρά» πάντως δεν μπορεί να ειδωθεί ξέχωρα και να αποκοπεί από τις εξελίξεις στην «Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε.» όπου οι εναπομείναντες 75 εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα 6,5 μηνών. Η «δημοκρατικοδίατη» πλειοψηφία του δσ της ΕΣΗΕΜΘ εκτός απο τους «διορισμούς» στα δημοτικά ΜΜΕ και αν η εργασία στην δημόσια ΕΡΤ θα είναι 6ωρη ή 8ωρη, καλό είναι να ασχοληθεί και με τον πραγματικό κόσμο και να ασκήσει τα συνδικαλιστικά της καθήκοντα και υποχρεώσεις:

  • Να εξαντλήσει όλους τους τρόπους διεκδίκησης των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων των εξαπατημένων απολυμένων των «Σπόρ του Βορρά».
  • Να ενισχύσει πραγματικά και ουσιαστικά όσους από αυτούς έχουν ανάγκη επιβίωσης από το ταμείο της Ένωσης που είναι λεφτά των εργαζομένων και όχι των τραπεζών.
Σε κεντρικό πεδίο επίσης η ΕΣΗΕΜΘ μπορεί βάσει της συνδικαλιστικής εμπειρίας και πρακτικής με διάφορους τρόπους:

  • Να πιέσει την πολιτεία να ασκηθούν διώξεις σε βάρος όλων των επιχειρηματιών του κλάδου που θεωρούν τη χώρα ξέφραγο αμπέλι…
  • Να κηρύξει άμεσα 48ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης με κεντρικά αιτήματα την αποπληρωμή των δεδουλευμένων, την υπογραφή ΣΣΕ και άρση των αντιασφαλιστικών μέτρων.
---
---
*

1 σχόλιο:

  1. Αυτες οι ενεργειες των εργοδοτων στις εφημεριδες που εχουν εξαθλιωσει τοσο κοσμο θα πρεπει και οφειλεται να αναφερονται συχνα και να μην ξεχαστουν οπως παει να γινει σιγα σιγα με τους εργαζομενους απολυμενους της ελευθεροτυπιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή