Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Η («κάπως») γραμμή του Έθνους

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Στο Έθνος του Σαββάτου που κυκλοφορεί είναι από τις λίγες φορές που το  βασικό πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας λογίζεται ως φιλοκυβερνητικό. Εδώ και καιρό, ιδιαίτερα μετά το ολοκληρωτικό πέρασμα στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη από τη σύμπραξη με την 24Media, η πολιτική του Έθνους είναι ορισμένες φορές «κάπως» συριζέικη, αλλά κυρίως είναι εκείνη των «ίσων αποστάσεων» και της ουδετερότητας. Η προηγούμενη φορά που το βασικό θέμα του είχε φιλοκυβερνητικό άρωμα ήταν την περασμένη Κυριακή, 15 Ιουλίου, οπότε κυριαρχούσε ο τίτλος «Η διάσωση των συντάξεων» 
με τους διευκρινιστικούς υπέρτιτλους και υπότιτλους να γράφουν: «Στον προϋπολογισμό του 2019 η μη περικοπή τους – Παρά το προσωρινό γερμανικό μπλόκο για τον ΦΠΑ, η κυβέρνηση προχωρεί τον σχεδιασμό της για την άρση του προψηφισμένου μέτρου».  

Στις πέντε ημέρες που ακολούθησαν έως τη σημερινή έκδοση, τα βασικά θέματα του Έθνους ήταν ουδέτερα (έως απολιτικά) και είχαν τίτλους:



** «Στο τραπέζι ξανά η απλή αναλογική – Οι ομοιότητες και διαφορές των σχεδίων ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Συμπαράταξης»(Δευτέρα 16/7).
** «Στον πόλεμο Ευρώπης-ΗΠΑ εμπλέκεται και το Airbnb» (Τρίτη 17/7).
** «Ο νέος χάρης εργασίας – Πού ανοίγουν οι δουλειές, πού θερίζει η ανεργία» (Τετάρτη 18/7).
** «Η μεγάλη φυγή των γιατρών» (Πέμπτη 19/7).
** «Συναγερμός για τον ιό του Δυτικού Νείλου» (Παρασκευή 20/7).

Βολή κατά Μητσοτάκη 

Στο Έθνος του Σαββάτου το πρώτο θέμα αναφέρεται στη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ σύμφωνα με την οποία παραδέχεται ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια. Μαζί με την Εφημερίδα των Συντακτών είναι τα μοναδικά φύλλα του Σαββάτου που έχουν πρώτο θέμα την παραδοχή του αρχηγού της ΝΔ, με τη διαφορά ότι η ΕφΣυν το προβάλλει πιο δυνατά με τίτλο «Μητσοτάκης σε… γραμμή Τσίπρα» και με παράθεση δύο δηλώσεων Μητσοτάκη που είναι διαμετρικά αντίθετες.



Μία χθες στη γερμανική εφημερίδα («Στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας») και μία στις 18 Ιουλίου στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ («Να αποκαλύψουμε οριστικά το παραμύθι του υποτιθέμενου τέλους των μνημονίων»).

Τα άλλα φιλοκυβερνητικά θέματα 

Τον τελευταίο μήνα, από τις 21 Ιουνίου, ξεχωρίσαμε τρία ακόμα βασικά θέματα του Έθνους που μπορούμε να τα καταχωρίσουμε στα, σχετικά, αβανταδόρικα για την κυβέρνηση:


** Στις 23/6 «Ανάσα για την οικονομία και τη χώρα – Επισφραγίστηκε η έξοδος από τα μνημόνια».
** Στις 28/6 «Ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ και στις εισφορές» (ετοιμάζει ο Τσακαλώτος).
** Την 1/7 «Πώς ο Τσίπρας ‘‘στρίμωξε’’ τον Κουρτς» (για το προσφυγικό).

Η γραμμή επί Μπόμπολα

Γενικά, το Έθνος δεν είναι πλέον τόσο δυνατά προσκείμενο στον ΣΥΡΙΖΑ όπως επί των ημερών Μπόμπολα. Τότε, όπως είχαμε επισημάνει με παράθεση στοιχείων, ήταν κάποιες ημέρες πιο αριστερό και από την Αυγή. 

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου