Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

... ΔΟΛ - δημοσιογραφικά λάθη(;) και συγγνώμες ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Πόσες συγγνώμες ακόμα
θα ζητήσουν τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ;

Σε τρία μεγάλα δημοσιογραφικά λάθη υπέπεσαν το τελευταίο διάστημα στις εφημερίδες του ΔΟΛ και πραγματικά αυτό δημιουργεί απορίες. Βιασύνη; Τυφλό πάθος να χτυπήσουν την κυβέρνηση; Ή κάτι άλλο; 

Και ειλικρινά δημιουργεί απορίες γιατί μιλάμε για έμπειρους δημοσιογράφους και ΜΜΕ, όχι τίποτε χτεσινούς τύπους. Δεν ξέρω ποια είναι ακριβώς η αλήθεια, δεν μπορώ να γνωρίζω τι συνέβη, το μόνο που βλέπω είναι οι απολογίες των εφημερίδων του ΔΟΛ για τις ανακρίβειες που γράφουν. Επίτηδες το κάνουν, μήπως; Για να δημιουργήσουν απλώς ντόρο ανεξαρτήτως αν ισχύει ή όχι το ρεπορτάζ τους;

Τελευταίο κρούσμα αυτό στο Βήμα της Κυριακής, προχθές, όταν η εφημερίδα «αποκάλυψε» πως στη λίστα διορισμού «ημετέρων» (μαζί με όλο το σόι του Ιάσονα και τον σύζυγο της Καφαντάρη φυσικά, δεν τους αθωώνουμε) βρίσκεται και ένας Αλέξης Χαρίτσης. «Ανέλαβε Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Οικονομίας» έγραψε ΕΔΩ η καλή εφημερίδα. Έλα όμως που ο Αλέξης Χαρίτσης είναι Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ από το Σεπτέμβριο ήδη (ΕΔΩ η σύνθεση της κυβέρνησης)! Καλά, απορώ, τα στοιχεία που δημοσιεύουν δεν τα ελέγχουν πριν; Αν και αυτό περισσότερο σαν λάθος μου μοιάζει.

Η προηγούμενη συγγνώμη όμως ήρθε για ένα θέμα σοβαρό. Ήταν η κατηγορία εναντίον των Νίκου Παππά και Χρήστου Σπίρτζη, πως είχαν στήσει γραφείο ρουσφετιών με το οποίο έβγαζαν 50.000 ευρώ την ημέρα! Σοβαρότατη καταγγελία. Και το ΒΗΜΑ και τα ΝΕΑ το σήκωσαν ψηλά το θέμα. «Δύο υψηλόβαθμα πρόσωπα της κυβέρνησης έχουν νοικιάσει ένα γραφείο επί της λεωφόρου Συγγρού όπου συνεργάτες τους δέχονται πολίτες και αντιμετωπίζουν με το αζημίωτο τις διάφορες "εκκρεμότητές" τους» έγραφε ο Βηματοδότης. «Ενα γραφείο διευθετήσεων και εξυπηρετήσεων, δηλαδή μια μηχανή παρα-διοίκησης η οποία λύνει, υποτίθεται, θέματα πολιτών. Οπως όμως σας προανέφερα, με το αζημίωτο. Είναι τέτοιος ο θόρυβος που έχει προκληθεί από τη λειτουργία του που ορισμένοι λένε ότι έχει μετατραπεί σε... εργοστάσιο και για όσους δεν γνωρίζουν σε μηχανή παραγωγής χρήματος (μαύρου προφανώς). Το "κοπτήρι" κόβει, κατά τα θρυλούμενα, κοντά στις 50.000 ευρώ την ημέρα. Για τέτοια ποσά μιλάμε. Προφανώς δεν τολμώ ούτε να το πιστέψω ούτε καν να το διανοηθώ ότι μπορεί να γίνονται τέτοια πράγματα επί αριστερής διακυβερνήσεως. Ετσι αναμένω με λαχτάρα είτε διαψεύσεις είτε λουκέτο στην εταιρεία των δύο αξιόμαχων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος».

Τη σκυτάλη πήρε την επομένη ο Γιώργος Παπαχρήστος στα ΝΕΑ. Να οι λοιδορίες, να και οι εξυπνακισμοί στο γνωστό ύφος. Έκανε κι ερώτηση στη Βουλή ο κ. Αυγενάκης της Νέας Δημοκρατίας.

Λίγες μέρες αργότερα όμως ο δημοσιογράφος τα έπαιρνε όλα πίσω κάνοντας μία επική κωλοτούμπα! Προσπάθησε βέβαια μέσα από ευφυολογήματα να κρύψει τη δημοσιογραφική χλαπάτσα - δείτε παρακάτω αν το κατάφερε, είναι μάστορας του γραπτού λόγου όντως:


Και μερικούς μήνες πιο πριν προηγήθηκε και το θέμα Κατρούγκαλος αν θυμάστε, το «σκάνδαλο» που έφερε στη δημοσιότητα ο Βασίλης Χιώτης. Ήταν 22 Μαρτίου 2015 όταν το Βήμα της Κυριακής έβγαινε με το εξής πρωτοσέλιδο:


«Τι υποστηρίζει και τι ξεχνάει ο Γ. Κατρούγκαλος» έγραφε στο ρεπορτάζ του ο Βασίλης Χιώτης. Τώρα, δέκα μήνες μετά ο Βηματοδότης δημοσίευσε αυτό το μικρό (το οποίο αρχικά πέρασε απαρατήρητο) κειμενάκι κάνοντας λόγο για ανακρίβειες και αναλήθειες στο ρεπορτάζ.


Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου