Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

... πού "βρίσκεται" σήμερα το MEGA; - δύο εκδοχές ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*
.
α) Πνέει τα λοίσθια το Mega

Όλα κατατείνουν στη διαπίστωση ότι επόμενη μέρα για το «μεγάλο κανάλι» δεν υπάρχει από τη στιγμή που οι δύο μεγαλομέτοχοι, Βαρδινογιάννης και Μπόμπολας, έχουν διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να βάλουν λεφτά για την αναγκαία για τη σωτηρία του Mega αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ούτε, επίσης, είναι διατεθειμένος να καλύψει το ταμειακό έλλειμμα ο τρίτος μέτοχος, ο Σταύρος Ψυχάρης, που εκτός του Mega έχει να αντιμετωπίσει και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του ΔΟΛ, όπου χρωστάει στους εργαζομένους πάνω από δύο μισθούς.

Δεν φαίνεται, επίσης, στον ορίζοντα κανένας ντόπιος ή ξένος επενδυτής που να έχει τη διάθεση να μπει στο τηλεοπτικό γήπεδο, το οποίο βέβαια από τη μέχρι τώρα εμπειρία έχει αποδείξει ότι η κατοχή ισχυρού ΜΜΕ, και πρωτίστως καναλιού, είναι… όπλο για να παίρνεις δουλειές, κάθε είδους.

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, οι εκτιμήσεις, κυρίως υψηλόβαθμων στελεχών του καναλιού, είναι ότι το Mega αναγκαστικά θα καταλήξει στις δανείστριες τράπεζες, τα δάνεια από τις οποίες στο κανάλι πλησιάζουν τα 100.000.000 ευρώ. Και από κει και πέρα θα βάλουν πωλητήριο και αν υπάρξει ενδιαφερόμενος θα το πάρει σε καλή τιμή, ακόμη και στο 50% των δανείων.
---
β) “Βιώσιμο το MEGA”

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος των Αττικών Εκδόσεων Θεοχάρης Φιλιππόπουλος είχε ραντεβού με έναν τραπεζίτη. Ο εκδότης τού εξήγησε πως πιστεύει ότι «το Mega μπορεί να γυρίσει», δηλαδή να γίνει βιώσιμο οικονομικά μέσα από παρεμβάσεις. Το θέμα είναι αν οι Τράπεζες, Alpha, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank, που έχουν δανείσει το Mega, μέσα στο διάστημα των 11 ημερών μέχρι τη 19η Μαΐου, οπότε λήγει η τελευταία προθεσμία που έχουν δώσει στο κανάλι, θα εμπιστευτούν το σχέδιο του υποψήφιου επενδυτή ή θα κάνουν απαιτητό το δάνειο των 88 εκατ. ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε απευθείας συζητήσεις με επενδυτές που ενδιαφέρονται να πάρουν το κανάλι.

Ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος έχει συντάξει ένα σχέδιο για την επιστροφή του Mega σε θετικό οικονομικό πρόσημο και συζητάει με υποψήφιους επενδυτές, οι οποίοι όμως δεν θα μπουν πριν από την αύξηση κεφαλαίου.

Να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί η προκήρυξη και το Mega θα συνεχίσει να λειτουργεί για να καταθέσει αίτηση για τη διεκδίκηση άδειας θα πρέπει να εξασφαλίσει τραπεζική ενημερότητα, την οποία όμως δεν έχει σήμερα. Και ο Ψυχάρης, ως πρόεδρος του ΔΣ του Mega, με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας δηλώνει πως η εταιρεία δεν είναι σε θέση να καταθέσει τα 3.000.000 ευρώ που προβλέπει η προκήρυξη ώστε να είναι σύννομη η αίτηση.

Είναι γεγονός ότι το Mega ζει μέρες αγωνίας, με τους απλήρωτους εργαζομένους να προχωρούν σε κυλιόμενες στάσεις εργασίας.

---
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου