Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Σώπα, ξύπνησε η κυβέρνηση για τον Τύπο

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Είναι αυτά τα διαβόητα μέτρα στήριξης των εφημερίδων που τα «ψήνουν» κανένα χρόνο τώρα...

Ανακοίνωσαν λοιπόν τώρα από την κυβέρνηση πως την εβδομάδα που μας έρχεται θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Πολιτικής με την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (EIHEA) και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Θέμα της συνάντησης, λένε, οι κυβερνητικές προτάσεις για τα μέτρα ενίσχυσης του έντυπου Τύπου. Να τις δούμε και ας μην τις πιστέψουμε...

Οι εν λόγω προτάσεις, υποστηρίζουν, στηρίζονται σε ανάλογες πρωτοβουλίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, είναι συμβατές με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι δε σχεδιασμένες στη βάση αυστηρών, στοχευμένων και αντικειμενικών κριτηρίων.

---
---

Σημ. "Α" : ... και καλά οι κυβερνητικές προτάσεις, που φυσικά δεν τις έχουμε δει ή ακούσει έως τώρα, αλλά τις προτάσεις των δύο συνδικαλιστικών Ενώσεων -εργοδοτών (ΕΙΗΕΑ) και δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ)- τις έχουμε εμπεδώσει... Εντρυφώντας στο non paper, υπάρχουν κατ' ουσίαν δύο και μοναδικές απαιτήσεις των δύο "αδελφών" Ενώσεων: 
1. Απόδοση ετησίως ποσού, ως μέρος από το εισπραττόμενο τίμημα αδείας παρόχων τηλεοπτικού προγράμματος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, διπλάσιου του αποδιδομένου προς το ΕΣΡ (κατά την αντίστοιχη πρόβλεψη του ν. 4339/2015, άρθ 13, παρ. 3) προς καθεμιά από τις Ενώσεις (ΕΙΗΕΑ και ΕΣΗΕΑ) κατά 50%, ως φορέων που εκπροσωπούν το παραγόμενο εκδοτικό και δημοσιογραφικό προϊόν της έντυπης ενημέρωσης των εφημερίδων το οποίο συνιστά την πρώτη ύλη διάταξης της ειδησεογραφίας των ηλεκτρονικών ΜΜΕ κατά το πρώτο 12/ωρο κάθε ημέρας.
2. Απόδοση ετησίως ποσού, ως μέρος από το εισπραττόμενο ανταποδοτικό τέλος υπέρ ΕΡΤ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αποδιδόμενο προς τις εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας (με βάση τα ήδη αναφερθέντα κριτήρια).
Έως εδώ και τέλος... Μην ψάχνεται για τον απλό εργαζόμενο στον Τύπο και το πως και πότε πληρώνεται, πως και πότε υπογράφει ατομικές συμβάσεις εξαθλίωσης, πως και πότε μπαίνει στο χώρο δουλειάς και πότε φεύγει. Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τα δύο επαγγελματικά σωματεία "...που εκπροσωπούν το παραγόμενο εκδοτικό και δημοσιογραφικό προϊόν...". Το ζητούμενο είναι η ενίσχυση από τον κρατικό κορβανά των ταμείων τους... Τόσο απλά...
---
*  

1 σχόλιο:

  1. Οι γίγαντες της ΕΣΗΕΑ το κατάφεραν και αυτό. Σε παγκόσμια αποκλειστικότητα είναι ο μόνος φορέας -μετά τους ιδιοκτήτες- από τον οποίο εκδίδεται ο έντυπος τύπος. Η ...τεχνολογία έχει κάνει τεράστια άλματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή