Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

... Μ. Λίτσης, για τα οικονομικά της ΕΣΗΕΑ ...

*
Μωυσής Λίτσης
***
*

Aπάντηση του ταμία
του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
στην επιστολή της ΚΕΔ

Προς
Κύριον Τσαλαπάτη εκπρόσωπο ΚΕΔ
Μέλη ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Αθήνα 11/04/2013

Αναφορικά με σημείωμα που απευθύνατε προς τον Ταμία και τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ
με ημερομηνία 08/04/2013 θα ήθελα να αναφέρω τα εξής:

Για το απεργιακό φύλλο της Ελευθεροτυπίας

Η χρηματοδότηση του αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, απόντος μάλιστα του ταμία Γιάννη Αγγέλη. Η απόφαση μιλά για χρηματοδότηση του απεργιακού φύλλου της Ελευθεροτυπίας με 7.000 ευρώ αντί των 10.000 ευρώ που είχε ζητήσει ο τότε εκπρόσωπος Πάνος Σώκος, ο οποίος έχει υπογράψει
μάλιστα και χαρτί παραλαβής των χρημάτων (βλέπε συνημμένο).

Όπως με πληροφόρησαν από το Λογιστήριο η ίδια διαδικασία είχε τηρηθεί για την έκδοση και του απεργιακού φύλλου της Απογευματινής, για το οποίο η εκπρόσωπος των συντακτών της εφημερίδας έλαβε το ποσό των 2.700 ευρώ για την έκδοση δύο φύλλων.

Όπως γνωρίζετε η έκδοση απεργιακών φύλλων έγινε μετά από έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των εργαζομένων της Ελευθεροτυπίας και με βάση γνωμάτευση του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ κ. Μπελίτση.

Παρά τις διαφωνίες μου και τις αντιπαραθέσεις με συναδέλφους, θεωρώ την έκδοση των δύο πρώτων απεργιακών φύλλων της Ελευθεροτυπίας κορυφαία στιγμή του αγώνα μας για δικαίωση και καταβολή των δεδουλευμένων τα οποία η εργοδοσία εξακολουθεί να μας χρωστά.

Ήμουν άλλωστε από τους ένθερμους υποστηρικτές απεργιακού φύλλου που θα παρέπεμπε στην Ελευθεροτυπία, θεωρώντας το ως πολύ σημαντική μορφή πίεσης να μπορούν οι εργαζόμενοι να εκδίδουν από μόνοι τους την εφημερίδα με βοήθεια του σωματείου τους.

Επιπλέον σας θυμίζω ότι πέραν της κυκλοφοριακής επιτυχίας που είχαν όλα τα απεργιακά φύλλα της Ελευθεροτυπίας (κάτι που επικαλέστηκε ακόμη και η εργοδοσία στη συζήτηση στο δικαστήριο για την υπαγωγή στο άρθρο 99) και αυτά του δεύτερου κύκλου τα οποία κυκλοφόρησαν με τίτλο «Ελευθεροτυπία έκδοση των απεργών», τα έσοδα από τα απεργιακά φύλλα όλα ανεξαιρέτως διατέθηκαν σε όλους τους εργαζόμενους της εφημερίδας (δημοσιογράφους, διοικητικούς και τεχνικούς), ασχέτως από του αν μετείχαν ή συμφωνούσαν στην έκδοση είτε μέσω της αγοράς τροφίμων είτε μέσω της καταβολής ίσου ποσού για όλους.

Κάτι που αποτελούσε σημαντική βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που είχε προκαλέσει η ανάλγητη στάση της εργοδοσίας, η οποία συνεχίζει να έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας (Χ.Κ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ).

Καλό θα ήταν ακόμη και την ύστατη στιγμή να συζητηθεί στο ΔΣ το θέμα των απλήρωτων της Ελευθεροτυπίας και της πειρατικής επανέκδοσης μέσω Τρίτης Όψης, όπως επανειλημμένως και εγώ αλλά και άλλοι απλήρωτοι συνάδελφοι (Αλέπης, Τάτσης) με επιστολές τους έχουν κατά καιρούς ζητήσει.

Για τα αποθεματικά

Όπως προκύπτει από το σχετικό σημείωμα του λογιστηρίου, τα αποθεματικά της ΕΣΗΕΑ έχουν μειωθεί κατά 99.505,56 ευρώ στα 17.458.489,41 ευρώ. Είναι και το μόνο ποσό που έχει χρησιμοποιηθεί από τα αποθεματικά. Τα υπόλοιπα 876.578,41 ευρώ είναι τόκοι επί των αποθεματικών, δηλαδή έσοδο.

Άλλωστε ουδεμία ανάληψη δεν έγινε αυτοβούλως από τον ταμία, αλλά πάντα με αποφάσεις πλειοψηφίας του ΔΣ, το οποίο είχε όλη την ευχέρεια να κρίνει, να απορρίψει ή να εγκρίνει την ανάληψη ποσού, παίρνοντας και την ευθύνη στην περίπτωση μη ανάληψης για τη μη κάλυψη των αναγκαίων εξόδων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι μισθοί των υπαλλήλων της ΕΣΗΕΑ, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, οι αποζημιώσεις του ΔΣ και των μελών των Πειθαρχικών.

Για τις οφειλές των εργοδοτών

Εσωκλείεται αναλυτικός πίνακας με τις οφειλές των εργοδοτών που ανέρχονται στα 465.314,46 ευρώ καθώς και τα εξώδικα που έχουν σταλεί. Πολλές από τις οφειλές αφορούν μέσα ενημέρωσης που δεν λειτουργούν πια και κατά την άποψή μου το ΔΣ πρέπει να λάβει απόφαση για τη νομική διεκδίκησή τους μέσω αγωγών. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις οφειλές μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν
αλλά δεν αποδίδουν τα ποσά που έχουν παρακρατηθεί για τις συνδρομές των μελών της ΕΣΗΕΑ.

Η νομική υπηρεσία λόγω φόρτου εργασίας δεν έχει καταφέρει να αποστείλει όλα τα εξώδικα.

Προς ενημέρωση σας σε πρόσφατη συνάντηση που είχα μαζί με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κ. Τρίμη με τη διοίκηση της εφημερίδας Κέρδος για το θέμα των απλήρωτων συναδέλφων, έθεσα και το θέμα των οφειλών για το οποίο η διεύθυνση της εφημερίδας ζήτηση κατανόηση… με δεδομένο τα οικονομικά προβλήματα που επικαλείται συνεχίζοντας να μην πληρώνει τους εργαζόμενους.

Οι οφειλές του ΕΔΟΕΑΠ αφορούν τα αγγελιόσημο του τέταρτου τριμήνου του 2012 και του πρώτου τριμήνου του 2013. Εγώ ο ίδιος έχω ζητήσει προσωπικά από τις διοικητικές υπηρεσίες του
οργανισμού να επισπεύσουν την απόδοσή των ποσών.

Για όλα τα ζητήματα που τέθηκαν επισυνάπτονται αναλυτικά στοιχεία από το Λογιστήριο της ΕΣΗΕΑ καθώς και αποσπάσματα αποφάσεων συνεδριάσεων ΔΣ.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Ταμίας

Μωυσής Λίτσης
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου