Κυριακή 21 Απριλίου 2013

... η "Ε" τα σκάτωσε πρωτοσέλιδα ...

*
iefimerida.gr
***
*

Τα σκάτωσε η Ελευθεροτυπία
Ανήμερα της 21ης Απριλίου
αβαντάρει τη Χρυσή Αυγή

Σάλος προκλήθηκε από το πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας που υποστήριζε βάσει δημοσκόπησης της εταιρείας Metron Analysis ότι η χώρα μας έχει κρίση δημοκρατικών αρχών και ότι ένα μεγάλο κομμάτι νοσταλγεί τη χούντα.

Μεγάλη μερίδα δημοσιογράφων της «Ε» ξεσηκώθηκε με το πρωτοσέλιδο-πρόκληση που είχε τον απαράδεκτο τίτλο «ΣΚΑΤΑ!». Tο επίμαχο πρωτοσέλιδο αποσύρθηκε μέσα στη νύχτα και η εφημερίδα κυκλοφόρησε με νέο τίτλο «Απέραντο φρενοκομείο», αλλά είχε και πάλι «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα που υποστήριζε πως το 30% των Ελλήνων πιστεύει ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα!

Υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή φέρεται να είναι ο νέος εκδότης, δικηγόρος Χάρης Οικονομόπουλος (η κυρία Μάνια Τεγοπούλου δεν συμμετείχε στην απόφαση γι αυτό το πρωτοσέλιδο), ο οποίος θέλει τώρα να επιβάλει σύμβουλο έκδοσης ή διευθυντή ερευνών στην εφημερίδα τον δημοσιογράφο Γιάννη Ντάσκα.

Το κείμενο της Ελευθεροτυπίας για τη σκανδαλώδη δημοσκόπηση ήταν το εξής:

«Σύμφωνα με το Βαρόμετρο της Metron Analysis για την Ελευθεροτυπία, το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί πως "στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ότι σήμερα". Τα ευρήματα-σοκ καταδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση της χώρας, για την οποία ευθύνεται το πολιτικό σύστημα, προκαλεί κρίση και στην ίδια τη δημοκρατία. Ολόκληρη η έρευνα και η ανάλυση των ευρημάτων στη Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Η δημοσκόπηση δείχνει σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων να απαντά θετικά στην ερώτηση "Σε λίγες μέρες θα έχουμε 21η Απριλίου. Ορισμένοι λένε ότι στη δικτατορία ήταν καλύτερα τα πράγματα από ότι σήμερα. Εσείς προσωπικά συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη αυτή;"

Η πλειοψηφία (59%) θεωρεί πως σε θέματα ασφαλείας η κατάσταση επί Χούντας ήταν καλύτερη, 46% θεωρεί ότι είχε καλύτερη διαβίωση και το 24% πιστεύει πως η χώρα είχε καλύτερη διεθνή εικόνα.

Όσο σοκαριστικά κι αν είναι τα ευρήματα άλλο τόσο πρέπει να μετατραπούν σε μια κραυγή αγωνίας της κοινωνίας αλλά και της ίδιας της δημοκρατίας προς τους θεσμούς που την υπηρετούν, τα κόμματα, το κοινοβούλιο, τη δικαιοσύνη.

Η έρευνα της Ελευθεροτυπίας επιβεβαιώνει σε μια αποφράδα χρονική συγκυρία όλα αυτά που ως αίσθηση υπάρχουν τα τελευταία χρόνια και απέναντι στα οποία εθελοτυφλούμε.

Αποτελεί την κατάληξη μιας μακράς διαδρομής κατά την διάρκεια της οποίας το πολιτικό σύστημα βούτηξε στην διαφθορά, η κομματικοποίηση του κράτους απαξίωσε τους θεσμούς, κυριάρχησε το πελατειακό κράτους εις βάρος της αξιοκρατίας και η διαπλοκή οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών ήταν ο κανόνας.

Είναι το αποτέλεσμα της φτώχειας στην οποία έχει φέρει την κοινωνία η μνημονιακή πολιτική και είναι αποκαλυπτικό της απόγνωσης της κοινωνίας αλλά και της πλήρους σύγχυσης στην οποία την έχει οδηγήσει η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και η αναποτελεσματική διαχείριση της από το υπάρχον πολιτικό σύστημα.

Και είναι αποτέλεσμα και της χρονικής απόστασης από εκείνη την μαύρη περίοδο, της άμβλυνσης της μνήμης και της άγνοιας των νεότερων γενιών για την χούντα των συνταγματαρχών, που κατέλυσε την δημοκρατία και τις ελευθερίες, διεύρυνε την ανισότητα και έσπειρε την ανασφάλεια».
---
Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο με το οποίο κυκλοφορεί η εφημερίδα σήμερα:
---
Δράστης του απαράδεκτου πρωτοσέλιδου ο εκδότης Χάρης Οικονομόπουλος

Ο εκδότης Χάρης Οικονομόπουλος, ο οποίος ανέλαβε και την πρόσφατη επανέκδοση της εφημερίδας είχε δεσμευθεί ότι δεν θα αναμειγνύεται στο «στήσιμο» των πρωτοσέλιδων, δεν θα παρεμβαίνει στη «γραμμή» της εφημερίδας και θα σεβαστεί τις ιστορικά δημοκρατικές αρχές στις οποίες κινείται η Ελευθεροτυπία τις τελευταίες δεκαετίες.

Ωστόσο, πιεζόμενος από την κυκλοφοριακή πτώση της εφημερίδας ο κ. Οικονομόπουλος (ο οποίος δεν είχε δημοσιογραφική και εκδοτική εμπειρία ποτέ στο παρελθόν) έφτασε στο σημείο να δημοσιεύσει αυτό το πρωτοσέλιδο το οποίος εμφανίζεται δήθεν να κάνει αντίσταση στα πολιτικά κόμματα αλλά να δίνει με τα «ευρήματα» της έρευνας έρισμα και «πάτημα» στη Χρυσή Αυγή, η οποία τώρα θα μπορεί να επικαλείται και ευρήματα δημοσκοπήσεων για τις απαράδεικτες και αντιδημοκρατικές-φιλοχουντικές δράσεις της!

Οργισμένοι φέρονται οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας, σύμφωνα με πληροφορίες από το εσωτερικό της Ελευθεροτυπίας, και με τον δημοσιογράφο Πάνο Σώκο, ο οποίος «ξεχείλωσε» στην ανάλυσή του τα ευρήματα της δημοσκόπησης και τα πρόβαλε με υπερβολικό τρόπο, προκειμένου να φανεί αρεστός στον εκδότη κ. Οικονομόπουλο.
---
*

1 σχόλιο:

  1. Τα ΣΚΑΤΩΣΑΝ γενικότερα και ειδικότερα ποιος να την αγοράσει όταν ξέρει ότι χρωστάει σε τόσο κόσμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή