Δευτέρα, 31 Μαρτίου 2014

... ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ για το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ ...

*
ΠΑΜΕ Τύπου ΜΜΕ
***
*

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Για το Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ


Παρά την ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου - 6ου Συνεδρίου - για την τροποποίηση του αναχρονιστικού καταστατικού και την προσαρμογή του στο νόμο 1264/82, η πλειοψηφία του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) που πρόσκειται στην «κυβερνώσα αριστερά» (ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ) και τη συγκυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), αρνείται να την πραγματοποιήσει.

Ετσι, αντί να ορίσει καταστατικό συνέδριο, όπως όφειλε, πριν το Τακτικό Συνέδριο, η παραπάνω πλειοψηφία όρισε πρώτα τη σύγκληση του 7ου Τακτικού Συνεδρίου στις 13 Ιούνη και... παραπέμπει στη νέα διοίκηση που θα εκλεγεί να οργανώσει καταστατικό συνέδριο μια βδομάδα μετά, όταν είναι βέβαιο ότι η νέα διοίκηση της ΠΟΕΣΥ δεν θα έχει προλάβει να συγκροτηθεί σε Σώμα.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της κοροϊδίας είναι το ότι ο (Συριζαίος) πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Γιώργος Σαββίδης, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει απόφαση του Συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, αλλά, απλώς, ένα ψήφισμα, προκειμένου να δικαιολογήσει την άρνησή τους να προχωρήσουν έγκαιρα σε καταστατικό συνέδριο. Την τακτική αυτή καταδίκασε και καταψήφισε τη σχετική απόφαση ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στο ΔΣ, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό του δημοσιογραφικού κόσμου από την απερχόμενη πλειοψηφία.

Εκτός των άλλων, βεβαίως, αποκαλύπτεται και ο ρόλος του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που δε διστάζει να καταπατά και ρητές αποφάσεις Συνεδρίου, προκειμένου να μπορεί να διαμορφώνει ψεύτικους συσχετισμούς με αλισβερίσια και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, όπως γίνεται στα τελευταία συνέδρια της Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, την αντιδημοκρατική λειτουργία της παραπάνω πλειοψηφίας αποκαλύπτει και το γεγονός ότι έφθασαν στο σημείο, στην προτελευταία συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, να απαγορέψουν ακόμη και στα μέλη του ΔΣ να λαμβάνουν αντίγραφα των πρακτικών των συνεδριάσεων. Δείχνουν μ' αυτόν τον τρόπο πως φοβούνται την ενημέρωση του κλάδου για τη στάση και τις θέσεις που παίρνουν στις συνεδριάσεις του ΔΣ οι συμβιβασμένες ηγεσίες του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, ιδιαίτερα δε η πλευρά της «κυβερνώσας αριστεράς».

Ολα τα παραπάνω έρχονται να «δέσουν» με την απαράδεκτη τακτική συμβιβασμού και υποταγής που κράτησε η πλειοψηφία στην τρίχρονη θητεία της, κυρίως όσον αφορά την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων του κλάδου - μείωση μισθών και συντάξεων, απολύσεις και ανεργία, κατάργηση εργασιακών και κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων, εκφοβισμός και τρομοκρατία στα «μαγαζιά» και για τη μη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ. Στην ουσία, αποδέχθηκαν όλα τα αντεργατικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης από τις κυβερνήσεις, σε όφελος της μεγαλοεργοδοσίας. Πρακτικά επιδίδονταν σε συναντήσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, καλλιεργώντας στον κλάδο κλίμα εφησυχασμού, ανάθεσης, σπέρνοντας τελικά απογοήτευση και αποστράτευση. Ενώ καμία ουσιαστική προσπάθεια για την οργάνωση του αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς δεν έγινε, κάποιες κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν κάτω από την πίεση των ίδιων των συναδέλφων, ουσιαστικά τις υπονόμευαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ έφθασε στο σημείο να αλλάξει προηγούμενη απόφαση για συμμετοχή στην τελευταία πανελλαδική απεργία, (ξανα)αποφασίζοντας... τηλεφωνικά, τρίωρη στάση.

Δεν υπήρξε καμιά συνέχεια και συνέπεια, ούτε αγωνιστικό πλαίσιο «ρήξης και σύγκρουσης» με τις βάρβαρες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αντιλαϊκών αστικών κυβερνήσεων.

Τέλος, ενόψει του Συνεδρίου, η απερχόμενη πλειοψηφία, αντί να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρουσιάσει, έστω την τελευταία στιγμή, ολοκληρωμένο πλαίσιο αγώνα για τον κλάδο, περιορίστηκε σε έναν κατάλογο επιμέρους αιτημάτων και γενικολογίες, χωρίς ουσιαστική αναφορά στις αιτίες και τους υπεύθυνους που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση (ΕΕ - κυβέρνηση - μεγαλοεργοδοσία), χωρίς πρόταση πραγματικής διεξόδου. Την εισήγηση της πλειοψηφίας, που εκφράζει τις πρακτικές του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, καταψήφισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.

Η απαράδεκτη συμβιβαστική τακτική και η αντιδημοκρατική λειτουργία της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ επιβεβαιώνουν τη θέση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ ότι χρειάζεται ανατροπή των συσχετισμών και στον κλάδο, υπέρ των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ οφείλουν να πάρουν στα χέρια τους την οργάνωση του αγώνα, από τα κάτω, με επιτροπές αγώνα στους χώρους όπου εργάζονται.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους, εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους, ενόψει της εκλογής αντιπροσώπων για το Συνέδριο, να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΜΕ. Είναι η μόνη εγγύηση για την οργάνωση του αγώνα στον κλάδο, για την υπεράσπιση των συμφερόντων μας.

Παλεύουμε ενάντια στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων του συστήματος:
  • Διεκδικούμε ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, παίρνοντας ως βάση την τελευταία υπογεγραμμένη σύμβαση του 2009.
  • Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους, λέμε «όχι» στην απλήρωτη - ανασφάλιστη εργασία.
  • Παλεύουμε για επίδομα ανεργίας ίσο με το 80% του βασικού μισθού της σύμβασης, για όλο το διάστημα της ανεργίας, ασφάλιση του χρόνου ανεργίας, καθώς και μέτρα ανακούφισης των ανέργων.
  • Διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν Πρόνοια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, Υγεία και Παιδεία.
  • Λέμε «όχι» στη φοροληστεία και στα κάθε είδους χαράτσια.
  • Υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα στη συλλογική έκφραση, στη συνδικαλιστική δράση, προασπιζόμαστε το δικαίωμα στην απεργία, αντιπαλεύουμε κάθε απόπειρα εκβιασμού και τρομοκράτησης στους τόπους δουλειάς.
  • Είμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε κλάδο που διεκδικεί ζωή και εργασία με δικαιώματα.
Για αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΠΟΕΣΥ, σε όλες τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις, ψηφίζουμε τους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ!
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου