Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014

... Τάκης Τσίγκας - "έφυγε" ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

"Εφυγε" ο σ. Δημήτρης (Τάκης) Τσίγκας

Στα 61 του χρόνια πέθανε χτυπημένος από τον καρκίνο ο Δημήτρης (Τάκης) Τσίγκας, πρώην διευθυντής του Ριζοσπάστη και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού 902.

Ο Τάκης Τσίγκας, γεννήθηκε στα Γιάννενα στις 14 Μαίου του 1953, όπου τέλειωσε το δημοτικό σχολείο (Καπλάνειος Σχολή) και το γυμνάσιο (Ζωσιμαία Σχολή). Από τα μαθητικά του χρόνια ήρθε σε επαφή με τους αγώνες και τις ιδέες του λαϊκού κινήματος και συμμετείχε στις νεολαιίστικες κινητοποιήσεις για το Κυπριακό το 1964.

Πέρασε στην Πολυτεχνική Σχολή της Πάτρας το 1972 και από τις πρώτες κιόλας μέρες της παρουσίας του στην πόλη και το πανεπιστήμιο, συμμετείχε σε όλες τις αντιδικτατορικές κινητοποιήσεις των φοιτητών της Πάτρας, με κορυφαία την κατάληψη του Πανεπιστημίου το Νοέμβρη του ’73, στην οποία εκλέχθηκε στη 12μελή Επιτροπή Κατάληψης, ενώ από τον Φλεβάρη του ίδιου έτους είχε εκλεγεί στην Πενταμελή Επιτροπή Αγώνα. Ο Τάκης Τσίγκας συνελήφθη πολλές φορές από την Ασφάλεια της Πάτρας και των Ιωαννίνων και βασανίστηκε για την αγωνιστική του δράση κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, μένοντας αλύγιστος και ακλόνητος αγωνιστής.

Οι διώξεις συνεχίστηκαν και μετά τις μέρες του Πολυτεχνείου, φυλακίστηκε μέχρι τα Χριστούγεννα του ‘73, ξαναγνώρισε την αγριότητα στα κρατητήρια της Ασφάλειας Ιωαννίνων, αρνούμενος να υπογράψει δήλωση ενάντια στο ΚΚΕ.

Με την μεταπολίτευση ο Τάκης Τσίγκας οργανώνεται στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ, δουλεύει για την οικοδόμηση της ΚΝΕ στην Αχαΐα, αναλαμβάνει Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ, ενώ από την άνοιξη του 1975 συμμετείχε και στο Γραφείο της Επιτροπής Πόλης Πάτρας του Κόμματος. Το 1983 εκλέγεται Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου – Δυτικής Στερεάς και Νήσων και στο 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ, τον Μάη του 1987, εκλέγεται μέλος της ΚΕ.

Εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ και του Πολιτικού Γραφείου στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος και στο 14ο εκλέχτηκε μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ανέλαβε διευθυντής του Ριζοσπάστη. Στο 15ο Συνέδριο επανεκλέγεται μέλος της ΚΕ, με ευθύνη της αρχισυνταξίας του Ριζοσπάστη. Μέχρι το 19ο Συνέδριο υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Στο διάστημα 2007 – 2013, ο σ. Τάκης Τσίγκας διετέλεσε διευθυντής του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού του Κόμματος.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στη σύζυγό του Μαρίνα, στις δύο του κόρες και τους οικείους του.

Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει την Πέμπτη 27 Μάρτη και ώρα 3.30 μ.μ.

---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου