Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

... δημοσιογράφοι εκπαιδευμένοι σκύλοι ...

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Δημοσιογράφοι για όλες τις «δουλειές»
και η λίστα ονομάτων στο συρτάρι

Αναρωτιέμαι συχνά αν στις σχολές δημοσιογραφίας υπάρχουν μυστικά μάθημα για βαστάζους, αβανταδόρους, κωλοτούμπες, προπαγανδιστές, κλακαδόρους, υπονομευτές. Ασφαλώς όχι. Το αντικείμενο μαθαίνεται στην πράξη και χρειάζονται κάποια χρόνια. Εκτός και αν τα παίρνεις γρήγορα. Τα γράμματα εννοώ βασικά, αλλά όχι μόνο. Το ερώτημα πέρασε πάλι σφαίρα από το μυαλό μου μετά από την αποκάλυψη του Παναγιώτη Ρουμελιώτη ότι το ΔΝΤ έχει εκπαιδεύσει – με σεμινάρια! – Έλληνες δημοσιογράφους για το πώς θα χειρίζονται θέματα σχετικά με την ελληνική Κρίση. Δηλαδή μιλάμε για (κάτι σαν) εκπαιδευμένους σκύλους εναντίον της αληθινής Ενημέρωσης του κόσμου. 

Προσέξτε: αυτό δεν το είπε κανένας καφενόβιος. Το κατέθεσε ο Ρουμελιώτης στην Επιτροπή της Βουλής που ερευνά την αλήθεια για το χρέος της χώρας, με την ιδιότητα τού πρώην εκπρόσωπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

Η αποκάλυψη εκπλήσσει, έστω και αν ξέρεις ότι δημοσιογραφικές απόψεις που διαμορφώνουν Κοινή Γνώμη παρουσιάζουν μια εκπληκτική ομοιομορφία, μια εντυπωσιακή συνήχηση διαφορετικών φωνών σαν να τις κατευθύνει η ίδια αόρατη μπακέτα. Μολονότι η Βουλή θα ζητήσει από το ΔΝΤ τη λίστα με τους «επιμορφωμένους» δημοσιογράφους, ας κρατάμε μικρό καλάθι – μάλλον ας μην κρατάμε καθόλου καλάθι.

Το σύστημα ξέρει να σκεπάζει όπως οι γάτες τα περιττώματά του – και αυτό δεν είναι σημερινό, ούτε δημοσιογραφικά μονοδιάστατο. Δεν αφορά δηλαδή μόνο τους πολιτικούς ή οικονομικούς συντάκτες. Στα χρόνια που ήταν υφυπουργός Αθλητισμού, ο Γιώργος Λιάνης είχε πει – και είχε απειλήσει να αποκαλύψει – ότι στο συρτάρι του υπήρχε από το παρελθόν λίστα με ονόματα αθλητικών συντακτών που εισέπρατταν αργομισθίες. Ουδέποτε η λίστα αποκαλύφθηκε και ουδέποτε κάποια από τα σκουριασμένα καρφιά που εξέχουν στη σκαλωσιά της Ενημέρωσης χτυπήθηκαν στο κεφάλι.

Έτσι ένα κομμάτι οιονεί συναδέλφων αποτελεί το υβριδικό εκείνο είδος γραφιάδων και «σπικαδόρων»-σπεκουλαδόρων που είναι ταυτόχρονα δημοσιογράφοι, κομματάρχες, παράγοντες ομάδων, εξυπηρετητές συμφερόντων, προπαγανδιστές, έμποροι χαλκευμένων πληροφοριών.

Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν κοντά μας, στο διπλανό δημοσιογραφικό τετράγωνο ή, κάποιες φορές, ακόμα και στο διπλανό γραφείο. Και μυρίζουν από μακριά εθελοδουλία. Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, έχουν εφαρμόσει με επιτυχία το δόγμα «η δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού, αρκεί να την εγκαταλείψεις τη σωστή στιγμή».

Ρίξτε μια ματιά γύρω σας και θα είναι σαν να έχετε διαβάσει για το θέμα ολόκληρο βιβλίο.
---
πηγή: Διον. Βραϊμάκης 
---
(Το άρθρο δημοσιεύεται στη Live Sport της Τετάρτης, με τίτλο «Δημοσιογράφοι εκπαιδευμένοι σκύλοι»)
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου