Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

ΜΜΕ απεργία 2/10 - Και πάλι η απεργοσπασία έκανε πάρτι

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Το skai.gr έκανε την έκπληξη…



…ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ – «ΜΕΡΙΚΗ» ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΪΤ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ – ΠΟΙΑ ΑΠΗΡΓΗΣΑΝ, ΠΟΙΑ… ΗΜΙΑΠΗΡΓΗΣΑΝ

Και σε αυτήν την απεργιακή κινητοποίηση των Μέσων Ενημέρωσης η απεργοσπασία έκανε πάρτι. Πολλά σάιτ συνέχισαν αυτό που συνηθίζουν
Δηλαδή να λειτουργούν κανονικά, όπως κάθε μέρα, αγνοώντας τις Ενώσεις Συντακτών και την Ομοσπονδία των δημοσιογράφων που είχαν κηρύξει την 2α Οκτωβρίου ημέρα απεργίας. Μέχρι πριν από λίγο καιρό οι απεργοσπάστες δημοσιογράφοι επικαλούνταν τον αποκλεισμό τους από την ΕΣΗΕΑ για τη μη συμμετοχή τους σε συνδικαλιστικές κινήσεις, κι αυτό αποτέλεσε για πολλά έτη μια εύκολη πρόφαση που πλέον δεν ισχύει. Κι’ όμως, ιστοσελίδες μεγάλης επισκεψιμότητας είχαν κανονική ροή αναρτήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν σε λειτουργία ολόκληρος ο δημοσιογραφικός μηχανισμός τους.

Η έκπληξη έγινε –αν μπορείς να την πεις έτσι –από το κατά τεκμήριο απέχον από απεργιακές κινητοποιήσεις skai.gr το οποίο μπορεί να μην σιώπησε τελείως, αλλά σε γενικές γραμμές δεν πρόσφερε ενημέρωση. Μετά από τις 6 το πρωί είχε τέσσερις αναρτήσεις, οι δύο από τις οποίες ήταν σχετικές με την απεργία. Δηλαδή, δημοσίευσε την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο fb για τους «λίγους που ταλαιπωρούν τους πολλούς» με ώρα 13:35 (δύσκολο να την αγνοήσει, όπως και άλλες φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες), ενώ λίγο πριν, στις 13:20, ανέβασε ρεπορτάζ από τις απεργιακές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι δύο άλλες αναρτήσεις που έχουν ημερομηνία 2/10 μετά από τις 6 το πρωί, ήταν με άμεσο ή έμμεσο διαφημιστικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Η μία στο πρώτο λεπτό της απεργίας για δωρεάν μαστογραφία και τεστ Παπανικολάου (6:01) και η δεύτερη για ένα θέμα σχετικά με την ελληνική γη και τα συναφή προϊόντα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ (18:20.)

Η Καθημερινή… αρτύθηκε

Το σάιτ της Καθημερινής άρχισε κι αυτό με διάθεση απεργιακή, αλλά στη συνέχεια… αρτύθηκε αρκετές φορές. Είναι ένα από τα πρώτα που δημοσίευσε ήταν το κείμενο Μητσοτάκη στο fb (χρόνος ανάρτησης 12:42), και στη συνέχεια, πέρα από 3-4 διαφημιστικές αναρτήσεις, ανέβασε και μερικές ειδήσεις, εκ των οποίων οι τρεις –τουλάχιστον μέχρι λίγο μετά τις 8 το βράδυ–  ήταν πολιτικού περιεχομένου. Δηλαδή: τα εγκαίνια μονάδας φυσικού αερίου της «Μυτιληναίος» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μάριο Ντράγκι και οι δηλώσεις του Γ. Κουμουτσάκου για τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Στις 20:43 είχε και μια δημοσίευση από τη διεθνή ειδησεογραφία (Brexit.)

Ποια σάιτ μετείχαν στην απεργία και ποια… ημιαπήργησαν 

Από μια περιήγηση στο Διαδίκτυο (πιθανόν να μας έχουν ξεφύγει αρκετά) είδαμε ότι απήργησε, αλλά με… αστερίσκους, το in.gr που ανακοίνωσε τη συμμετοχή στην απεργία (δείτε παραπλεύρως), όμως στη συνέχεια –και μέχρι τη στιγμή που συντάσσεται αυτό το θέμα του Harddog– είχε τρεις δημοσιεύσεις.

Μετείχαν στην απεργία χωρίς παρασπονδίες κι εκπτώσεις: tanea.gr, tovima,gr, efsyn.gr, ethnos.gr, enικοs.gr (μόνο μια ανάρτηση, με ρεπορτάζ όταν ολοκληρώθηκαν οι απεργιακές πορείες), real.gr. reader.gr. Το news.24.gr  δημοσίευσε επτά ειδήσεις σχετικές με την απεργία (από 11:48 έως 20:44 ), ενώ είναι πολλά τα ειδησεογραφικά σάιτ που είχαν πλήρη ενημέρωση: protothema.gr, iefimerida.gr, parapolitika.gr, newsbomb.gr, newsbeast.gr, capital.gr,  zougla.gr, cnn.gr, euro2day.gr, , liberal.gr, lifo.gr, athensvoice.gr.

Το eleftherostypos.gr είχε μια ιδιότυπη συμμετοχή και… μη συμμετοχή στην ενημέρωση. Δεν υπήρξε κανονική ροή, ανέβασε το κείμενο του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε κάποιες αναρτήσεις διαφημιστικού περιεχομένου (κυρίως για το αυτοκίνητο) και πολλές στην ενότητα «Απόψεις» (ανάμεσά τους και της Άννας Παναγιωταρέα), που αναδημοσιεύονται από την έντυπη έκδοση, συνεπώς γράφτηκαν χθες.

Στα «ημιαπεργούντα» σάιτ και το naftemporiki.gr με πέντε αναρτήσεις στη ροή από τις 6 το πρωί και μετά. Kάτι ανάλογο έγινε και με το newsit.gr, που έχει τρεις αναρτήσεις στη ροή της ημέρας από τις 6 το πρωί, όλες απεργιακού περιεχομένου (ανάμεσά τους και το σχόλιο Μητσοτάκη).

---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου