Τρίτη 8 Αυγούστου 2017

Αποσπάσματα από μια "Τεχνική Συνάντηση" για τον ΕΔΟΕΑΠ

*
Ανασυγκρότηση
***
*

Όταν ο "καημένος"
υφυπουργός Πετρόπουλος
είχε την αίσθηση ότι απλώς... βρέχει


Ενδεικτικά αποσπάσματα από το "πάρε - δώσε" στην υπό τον π. νομικό σύμβουλο της ΠΟΕΣΥ, Α. Πετρόπουλο, "τεχνική συνάντηση" για την επίτευξη "συμφωνίας" για την αποκαλούμενη διάσωση του ΝΠΙΔ ΕΔΟΕΑΠ ... απολαύστε τα ...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017

(...)
Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Είμαι Νομικός Σύμβουλος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και ο κ. Λάιος είναι ο Διευθυντής. Θα ξεκινήσω εγώ και θα συμπληρώσει ο κ. Λάιος. Να πούμε το εξής: κατ' αρχήν είναι πολύ θετικό ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση, θέλει πολλές διευκρινίσεις αλλά είναι καλό ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη πρόταση.

Επίσης εμείς, δεν ξέρω για το σύνολο αλλά για τις περισσότερες θέσεις που έχει πάρει η ΕΤΗΣΕΕ ως προϋποθέσεις βλέπουμε ότι είναι απολύτως εύλογες προϋποθέσεις και πρέπει να επιλυθούν πριν φτάσουμε σε μία συμφωνία, αν υπάρχει τρόπος να γίνουν αυτές.

Όσον αφορά τις διευκρινίσεις θέλουμε λιγάκι μεγαλύτερη διευκρίνιση όσον αφορά τα ποσοστά και τι εννοείτε. Λέτε 6 με 8% από εργοδότες, λέτε 6% από εργαζόμενους και συνταξιούχους και επιπλέον 5% επί του τζίρου. Θέλουμε λιγάκι να μας τα εξηγήσετε αυτά τα πράγματα γιατί εμείς έχουμε πει κάποιες θέσεις, τις είχε πει και ο κ. Σκαναβής την άλλη φορά και θα σας πούμε τι πιστεύουμε.

Το άλλο το οποίο επίσης θέλουμε να πούμε είναι ότι πρέπει να διευκρινίσουμε, έχει διευκρινιστεί και από τον κ. Σκαναβή την προηγούμενη φορά αλλά το γνωρίζετε εσείς πολύ καλύτερα ότι η σύνθεση του τζίρου όταν μιλάμε για τις εφημερίδες είναι εντελώς διαφορετική από τη σύνθεση του τζίρου που μιλάμε για τα κανάλια και για το Internet και το ραδιόφωνο.

Εμάς ίσως και το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου είναι από τις κυκλοφορίες μας. Οι κυκλοφορίες αυτές δεν συμμετείχαν, ή αν συμμετείχαν τέλος πάντων πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Αυτό το πράγμα έχει πει ο κ. Σκαναβής την άλλη φορά ότι δεν συζητάμε για το τζίρο από τις πωλήσεις. Αυτό είναι ως προς τις διευκρινίσεις.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Τι συζητάτε, έχω μπερδευτεί τώρα.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Μισό λεπτό, εγώ ζητάω διευκρινίσεις για να τις μεταφέρουμε στα μέλη μας και στο Διοικητικό μας Συμβούλιο για να συζητήσει επί τόπου. Ένα θέμα το οποίο είναι σαφές και δεδομένο είναι αυτή η καινούργια νομοθετική πρωτοβουλία της Παρασκευής. Πράγματι αυτή δεν μας επιβαρύνει φορολογικά, αλλά θέτει κάποια άλλα νέα δεδομένα στην κυκλοφορία των εφημερίδων και αυτή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, θα πρέπει να τη δούμε ίσως γιατί δεν είχε ληφθεί υπόψη με την αναλογιστική μελέτη, να τα δούμε. Εμείς δεν τα έχουμε εξετάσει καν.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Τι εννοείτε νέα δεδομένα η πρωτοβουλία;

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Αφήστε με να μιλήσω!

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Για το συγκεκριμένο να μιλάμε όμως.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Είπα ξεκάθαρα, μιλάει για θέματα κυκλοφορίας, μιλάει για γραμμικούς κώδικες και τα λοιπά, θέλουμε να δούμε αυτό τι σημαίνει για την λειτουργία και την κυκλοφορία και κυρίως την επιβάρυνση της λειτουργίας των εφημερίδων. Δεν προλάβαμε να το δούμε, να το εξετάσουμε, δεν λέμε κάτι άλλο, απλά το λέω ως θέμα. Δεν το θεωρώ θέμα το οποίο μπορεί να επηρεάσει απαραίτητα αυτή τη συμφωνία, αλλά εμείς δεν ξέρουμε τι σημαίνει αυτός ο νόμος ακόμη για μας.

Ένα τεράστιο και σημαντικό θέμα και αυτό δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε ως πραγματικότητα είναι ποιους θα δεσμεύει μια τέτοια συμφωνία. Εμείς δεν δεσμεύουμε όλη την αγορά των εφημερίδων. Τα μέλη μας είναι πλέον λίγα και όχι μόνο είναι λίγα, αλλά δεν ξέρουμε και πόσο ποσοστό -δεν μπορούμε να σας το πούμε αυτή τη στιγμή- της κυκλοφορίας όλων των εφημερίδων είναι. Και δεν είναι βέβαια κυριακάτικες.

Υπάρχει μια σκέψη και μια προσπάθεια να είναι και μέσα οι κυριακάτικες που έχουν μεγάλες κυκλοφορίες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι μέλη μας. Πως θα δεσμευτούμε όλοι; Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να το δούμε.

Και το τελευταίο το οποίο είμαι υποχρεωμένος να το πω γιατί είμαι ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης, είναι ότι γνωρίζετε όλοι ότι αυτή τη στιγμή η Ένωση διοικείται με μια προσωρινή Διοίκηση, ένα προσωρινό σχήμα με προσωρινή διαταγή. Αναμένεται η απόφαση των ασφαλιστικών και στη συνέχεια θα πάμε σε Γενική Συνέλευση.

Αυτά όλα τα πράγματα δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι είναι λόγος να μην συζητάμε, απλά σας το λέω ότι νομικά έχουν μια σημασία όσον αφορά την εκπροσώπηση του χώρου και των μελών, που ξαναλέω ότι δεν εκπροσωπούμε πλέον όλα τα μέλη και όλες τις εφημερίδες, όπως στο παρελθόν.

Αυτά ήθελα να θέλω σαν θέλετε. Δεν ξέρω αν θέλει να συμπληρώσει κάτι ο κ. Λάιος.

Ν. ΛΑΪΟΣ: Αν κατάλαβα καλά κ. Υπουργέ η συμφωνία που θα γίνει, όταν γίνει, είναι για να σας δώσει τη δυνατότητα να νομοθετήσετε. Δεν είναι ότι θα κάνουμε μια συλλογική σύμβαση εδώ η οποία θα εφαρμόζεται στα μέλη και δεν θα ισχύει για τους υπόλοιπους. Εκτός κι αν είναι αλλιώς.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Θα μας το διευκρινίσει αυτό, είναι πολύ καλή ερώτηση αυτή.

Ν. ΛΑΪΟΣ: Δηλαδή θέλετε εσείς μια συμφωνία όσων είναι εδώ, ώστε να σας δοθεί η δυνατότητα να αντιμετωπίσετε την τρόικα, ότι αυτά έχουν συμφωνηθεί από τις δυο πλευρές και ότι η νομοθεσία που θα κάνετε, θα ισχύει φαντάζομαι για όλους, είτε είναι εδώ είτε δεν είναι.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Δεν έχει μπει αυτό μέχρι στιγμής.

Ν. ΛΑΪΟΣ: Αυτό δεν είναι;

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σας απασχολούν οι διαδικαστικές προϋποθέσεις; Συνεχώς βάζετε θέματα…

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Απαντάω μόνος μου στο ερώτημα, ποιον θα δεσμεύει αυτή, δεν θα υπογράψουμε συλλογική σύμβαση.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κυριακόπουλος χαίρεται, νομίζω βρήκε πόντο τώρα.

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρώ ότι μας κοροϊδεύετε πραγματικά και το λέω δημοσίως.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σοβαρολογείτε; Έχετε διαλέξει την ένταση τώρα; Είναι η άλλη φάση;

Π. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σας το λέω…

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλετε να με προσβάλλετε, να με κάνετε να βγω εκτός εαυτού, δημιουργείτε μια ένταση τεχνητή, να διαφύγετε. Δεν θα πετύχει. Ηρεμήστε.

ΣΑΒΒΙΔΗΣ: Έρχεσαι σε κάθε συνάντηση και ανακαλείς ό,τι δεσμεύτηκες στα προηγούμενα. Ό,τι είχες δεσμευτεί, όλα τα παίρνεις πίσω, είτε γραπτά είτε προφορικά και τώρα λες για γέλια; Γελάει καλύτερα αυτός που γελάει τελευταίος. Πρόσεξε Κυριακόπουλε, πρόσεξε! Κύριε Κυριακόπουλε, αυτός που θα γελάσει τελευταίος, γελάει καλύτερα. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει υπομονή, μην την εξαντλήσετε.


(...)

Ν. ΛΑΪΟΣ: Οι εφημερίδες δέχονται αυτές τις εργοδοτικές επί αποδοχών και βεβαίως τη συμμετοχή του κράτους όπως είπε ο κ. Κυριακόπουλος, όσον αφορά το ποσοστό επί τζίρου ούτε εξουσιοδοτημένοι είμαστε να δεχτούμε κάτι τέτοιο, ούτε όμως και οι εφημερίδες είναι σε θέση να έχουν και αυτή την επιβάρυνση. Αυτή είναι η θέση μας.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Να μην πληρώνετε τίποτε θέλετε; Τι θέλετε να πληρώσετε μπορείτε να μας πείτε; Μηδέν; Να σας πληρώνουμε; Τι θέλετε ακριβώς; Να σας επιδοτεί το δημόσιο; Να γίνετε κρατικοδίαιτοι; Τι θέλετε κ. Λάιο; Τα μέλη σας κ. Λάιο χρωστάνε τον κώλο τους και να γραφτεί έτσι.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ηρεμήστε.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Ο Πρόεδρός σας χρωστάει 3 εκατομμύρια στα Ταμεία και 3 εκατομμύρια στο δημόσιο και έρχεστε εδώ και μας λέτε ιστορίες για αγρίους; Σας παρακαλώ πολύ! Δηλαδή έτσι κάνω κι εγώ τον επιχειρηματία.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ηρεμία σας παρακαλώ.

Ν. ΚΑΡΟΥΝΤΖΟΣ: Τσάμπα μάγκες; Με άλλων λεφτά; Με ποιανού λεφτά δουλεύουν τα Μέσα;

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Συγνώμη, κύριε Υπουργέ νομίζω ότι θα καταλάβετε απολύτως ότι αυτή τη στιγμή ξεφύγαμε εντελώς εκτός των ορίων, εμείς δεν μπορούμε να μιλήσουμε όταν μιλάνε έτσι για το Διοικητικό μας Συμβούλιο για οποιονδήποτε λόγο. Εμείς είμαστε αναγκασμένοι να αποχωρήσουμε.

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ μίλησαν για εμένα προσβλητικά και κάθομαι εδώ ο καημένος.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Όχι δεν είπαν τέτοια πράγματα για κανέναν. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε έτσι και ειδικά όταν είναι άνθρωποι που λείπουν αυτή τη στιγμή από αυτό το τραπέζι. Νομίζω ότι μπορείτε να το καταλάβετε …

Α. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα μην βρίσκουμε λόγους για να αποχωρούμε, δεν υπάρχει θέμα.

Α. ΔΗΜΑΡΑΣ: Εμείς ζητήσαμε κάποιες διευκρινίσεις θα σας τις ζητήσουμε και επισήμως να μας πείτε τι ακριβώς σημαίνουν αυτά τα ποσοστά, αλλά θα μας επιτρέψετε μετά από αυτή τη συζήτηση…

(...)
---
anapodos.com
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου