Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Πόκερ, μπλόφες και στημένα παιχνίδια

*
Ανασυγκρότηση
***
*

του Χρήστου Ξανθάκη

Γελάω με τα παλικαράκια του τηλεοπτικού ρεπορτάζ που αυτές τις μέρες μιλάνε για κλειστό πόκερ, για μπλόφες, για ρελάνς και για ρέστα. Κι έχουν δει τα δόλια την τσόχα την πράσινη μόνο στην τηλεόραση –άντε και στο κινητό. Και δεν ξέρουνε ούτε πόσα φύλλα έχει η τράπουλα. Κι άμα τους πεις «σερβί», ψάχνονται να δουν από πού έρχεται ο εσπρέσο. Για να μην σου πω νομίζουν ότι τους ζητάς κάνα σερβιετάκι, απ’ αυτά τα λίαν εξυπηρετικά με τα φτερά…

Είναι κι αυτό ένα σημείο των καιρών. Είναι κι αυτό σημείο μιας εποχής όπου ακόμη και ο σύλλογος ευνούχων αντιτίθεται στη χρήση αντισυλληπτικών. Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος το έγραψε αυτό και ταιριάζει μια χαρίτσα σε μέρες σαν και τις δικές μας. Σε μέρες ζόρικες, όπου βγαίνουν να μιλήσουν για προδοσίες άνθρωποι που θα έκαναν τον Πήλιο Γούση να κοκκινίζει από ντροπή. Και για ξεπουλήματα κάτι άλλα πλάσματα που έχουν κάθε μέρα Black Friday στη συνείδησή τους. Αλλά οι τσεπούλες τους είναι γεμάτες!

Μιλάγαμε όμως για το χαρτί, το κλειστό πόκερ, τις μπλόφες, τις ρελάνς, τα ρέστα. Και το «στημένο παιχνίδι», που μπήκε από χτες το πρωί στο λεξιλόγιό μας. Αν δεν κάνω λάθος (και πώς να κάνεις λάθος με αυτή την προσωπικότητα;) η Σπυράκη το είπε και μπορεί να κούναγε και το χέρι της την ώρα που το μπουμπούνιζε. Το έχουν αυτό το απωθημένο όσοι θέλουν να γίνουν δάσκαλοι και καταλήγουν να σιτίζονται απ’ την πολιτική. «Στημένο παιχνίδι» λοιπόν και υποθέτω ότι το στήσανε ο Τσίπρας με τον Καμμένο, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ εις βάρος των υπολοίπων κομμάτων.

Ότι και καλά χωρίζουν τα τσανάκια τους και τσακώνονται και πέφτει καυγάς, πέφτει μαλλιοτράβηγμα, πέφτει βρισίδι γηπεδικό σε λέω, μόνο τίποτις σφαλιαρίδια δεν πέσανε ακόμη να μας γράψει το αστυνομικό δελτίο. Αλλά είναι όλο παραμύθι, γιατί το έχουνε συμφωνήσει πίσω από πόρτες κλειστές και δίχως κινητά, ότι έτσι θα τους δουλέψουνε όλους και θα κρατήσουνε την εξουσία και τα προνόμιά τους άλλους εννιά μήνες, ενώ θα πέφτανε τώρα και θα είχαμε εκλογές και θα τις χάνανε και δεν θα μπορούσανε να πουλήσουνε την Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου η χώρα. Όλα αυτά υπό τη συνέργεια των Αμερικανών βεβαίως, που πάντοτε θέλανε το κακό της Ελλαδάρας. Εκτός από τον εμφύλιο που μας σώσανε από τους κομμουνιστάς, αλλά αυτό δεν μετράει πια γιατί έχουνε περάσει πολλά χρόνια. Και ξέβαψε…

Τόσο στημένο το παιχνίδι στη Βουλή και στην κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε και η ένοικος της Μπέηκερ στριτ, Μαρία Σπυράκη. Κι επειδή μ’ έχουν μαδήσει σε στημένα παιχνίδια (τόσα χρόνια στην πόκα, κάπου θα τη φας!), επιτρέψτε μου να επαναλάβω εδώ το παμπάλαιο γνωμικό της πράσινης τσόχας:

Άμα κάτσεις να παίξεις, κοίτα να βρεις ποιος είναι το κορόιδο στο τραπέζι. Κι άμα δεν τον βρεις, να ξέρεις ότι το κορόιδο είσαι εσύ!

Ο Τσίπρας λοιπόν κι ο Καμμένος το στήσανε, ο Καμμένος δεν είναι το κορόιδο γιατί δεν το προβλέπει το καταστατικό του κόμματος, ο Λεβέντης δεν είναι το κορόιδο γιατί κανείς δεν ενδιαφέρεται να τον πιάσει κορόιδο, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν είναι το κορόιδο γιατί δεν του έχει απομείνει και τίποτε να το κοροϊδέψουνε, ποιοι μας μένουνε ρε παιδιά; Μάλιστα, οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ…

Κι αν ο Κυριάκος τη γλυτώνει λόγω όγκου, μεγέθους και αδρανείας, εκείνη που έχει πατήσει τη σούπερ μπανανόφλουδα και απογειώθηκε για το εξώτερο διάστημα είναι η Φώφη. Κυρίως γιατί δεν κατάλαβε ότι το στήσιμο δεν αφορούσε τόσο στην ίδια τη συμφωνία των Πρεσπών όσο στη συμφιλίωση του ΣΥΡΙΖΑ με τον εκσυγχρονιστικό κλάδο της κεντροαριστεράς. Κι όταν θα το καταλάβει, δεν θα έχει πετάξει απλώς το πουλί. Καινούρια φωλιά θα έχει στήσει και θα περιμένει τα πρώτα αυγουλάκια από το ζευγάρωμα! 
---
---
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου