Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

... ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ και επικουρικές συντάξεις ...

*
greektv.com
***
*
Καταργούνται
οι επικουρικές συντάξεις του ΕΔΟΕΑΠ;

Η πιθανότητα της άμεσης κατάργησης των επικουρικών συντάξεων κρύβεται πίσω από τις κινήσεις «διαχωρισμού» του κλάδου υγείας από τον κλάδο της σύνταξης στα ασφαλιστικά ταμεία των ΜΜΕ.
.
Το ζήτημα άνοιξε και πάλι μετά τη συνέντευξη της προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ Ελένης Σπανοπούλου στην «Καθημερινή» στην οποία επιμένει για τα μέτρα περικοπών του οργανισμού υγείας δημοσιογράφων και υπαλλήλων. Και ενώ στον ΕΔΟΕΑΠ εκκρεμεί η απόφαση για το ποιος θα διενεργήσει διαχειριστικό έλεγχο στις κινήσεις του οργανισμού στην ρευστοποίηση των αποθεματικών του ταμείου που ήταν τοποθετημένα στην Τράπεζα της Ελλάδας μετά το PSI στα νέα ομόλογα του «κοινού κεφαλαίου», η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ προτείνει ως λύση για την αντιμετώπιση του κινδύνου να μπει λουκέτο στο ταμείο, την ενοποίηση του ΕΔΟΕΑΠ με τα άλλα ταμεία του κλάδου των ΜΜΕ.
.
Αυτά δηλαδή που είναι ενταγμένα στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ, του περιοδικού Τύπου, των τεχνικών Τύπου και των εφημεριδοπωλών.
.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτή την ενοποίηση υπάρχει ήδη επεξεργασμένο σχέδιο «συνεργασίας» ανάμεσα στον ΕΔΟΕΑΠ και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, το οποίο συζητήθηκε και με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη. Η αναφορά της Ελένης Σπανοπούλου στο σαφή διαχωρισμό του κλάδου υγείας από αυτόν της σύνταξης, ανοίγει τον Ασκό για την κατάργηση της επικούρησης.
.
Με το ισχύον καθεστώς λειτουργίας τις επικουρικές συντάξεις τις δίνει ο ΕΔΟΕΑΠ και το ετήσιο κόστος για τον οργανισμό ανέρχεται σε περίπου ένα τρίτο του συνολικού κόστους λειτουργίας του ταμείου.
.
Η πρόεδρος του οργανισμού δηλώνει πως για το διαχωρισμό υγείας και σύνταξης θα απαιτηθεί «αναλογιστική μελέτη» γιατί θα πρέπει να γίνει «ανακατανομή του πόρου» του αγγελιόσημου. Η πρόταση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον αν ληφθεί υπόψη ότι ήδη η ένωση ιδιοκτητών, η ΕΙΗΕΑ έχει ταχθεί υπέρ αφενός της μείωσης του αγγελιοσήμου στο 10% και αφετέρου της ανακατανομής του μόνο στα δυο βασικά ταμεία του κλάδου των ΜΜΕ, το ΕΤΑΠ και τον ΕΔΟΕΑΠ στα οποία θα ασφαλίζεται το προσωπικό(συντάκτες και διοικητικοί υπάλληλοι) των εφημερίδων, περιοδικών και ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
.
***
Δεν καταργείται η επικούρηση,
αγνοείται!
.
Από την πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ Ελένη Σπανοπούλου λάβαμε και αναρτούμε σχόλιο επί προηγούμενης ανάρτησης μας για την πιθανότητα κατάργησης των επικουρικών συντάξεων.
.
Χαιρόμαστε - διόλου άχαρη η "διόρθωση" - που "δεν τεκμαίρεται από όσα είπε στη συνέντευξη της στην "Καθημερινή", κατάργηση των επικουρικών συντάξεων", όπως μας επισημαίνει.
.
<<Παρακαλώ να μην ερμηνεύετε ΛΑΘΟΣ ( γιατί αυτό κάνετε) για λογαριασμό μου, για τους αναγνώστες σας αλλά και για τους συναδέλφους που αγωνιούν, όπως όλοι μας, όσα είπα στην Καθημερινή ! ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ στην πρόταση μου δεν τεκμαίρεται κατάργηση επικουρικών συντάξεων! Το αντίθετο, ο διαχωρισμός των κλάδων που προτείνω θα βοηθήσει να απεγκλωβιστεί ο κλάδος της Επικούρησης απο τον σημερινό θανάσιμο εναγκαλισμό του με τον Κλάδο Υγείας. Άχαρο για δημοσιογράφο να διορθώνει, πικρό να διαψεύδει...
Ευχαριστώ
ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ>>.
.
Χαιρόμαστε γιατί μπορεί επιτέλους να αρχίσει με ανοιχτά χαρτιά ένας πραγματικός διάλογος. Τα ερωτήματα είναι πολλά, πρόχειρα μόνο ορισμένα απ΄αυτά.
.
- Αφού προτείνεται ο πλήρης διαχωρισμός του κλάδου υγείας από αυτόν της σύνταξης, που ακριβώς θα ενταχθεί ο κλάδος επικούρησης;
.
- (αυθαίρετο δικό μας ερώτημα). Μήπως θα αφεθεί στις καλές προθέσεις της τρόϊκας εσωτερικού; Για να παζαρέψει την κατάργηση του με την τρόϊκα εξωτερικού;
.
- Ή μήπως θα αφεθεί προς αντιμετώπιση στις προτάσεις των εκδοτών προς την κυβέρνηση; Όταν πολύ περισσότερο οι "ιθύνοντες" του κλάδου των ΜΜΕ (ναι έχουμε και τέτοιους) γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τον καθένα μας που αγωνιά, ότι οι εκδότες και προτείνουν μείωση του αγγελιοσήμου και δεν θέλουν να εντάξουν στο αγγελιόσημο τα ειδησεογραφικά sites τους. Όταν γνωρίζουν πως είναι πρόθυμοι να καταργήσουν τον κλάδο  επικούρησης για να διατηρήσουν το "προνόμιο"τους να μην πληρώνουν για την ασφάλιση των εργαζομένων τους σε σύνταξη και υγεία.
.
- Θα αναλάβει τον κλάδο της επικούρησης το ΕΤΑΠ ΜΜΕ; Πως ακριβώς θα το κάμει; Με νομοθετική ρύθμιση; Έναντι ποιών ανταλλαγμάτων;
.
- Και που θα πάνε ακριβώς όλες οι προηγούμενες κρατήσεις από μισθούς για το επικουρικό; Όλα αυτά τα χρήματα που πλήρωσαν ήδη επί χρόνια και χρόνια οι δημοσιογράφοι και υπάλληλοι των ΜΜΕ απλώς θα πούμε πως εξαφανίστηκαν στη δίνη του PSI και άντε βρες τον Προβόπουλο;
.
- (2ο δικό μας αυθαίρετο ερώτημα). Μήπως όλα γίνονται για τη διαχείριση της πτώσης των άλλοτε κραταιών ταμείων ΜΜΕ; Μήπως τελικά τα συμφέροντα πίσω από τις προτάσεις και τις πράξεις είναι πολύ μεγαλύτερα απ΄όσα μπορούμε να φανταστούμε και να αναζητήσουμε; 
---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου